Na dovolené v Rakousku můžete ušetřit i 200 eur týdně. Radíme jak

3. červenec 2015
Radiožurnál na cestě

Dostanete ji zdarma a ušetříte díky ní i několik tisíc korun denně. Tipnete si, o co se jedná?

Víte, co dokáže nalákat tisíce turistů na určité místo? Hory, jezera nebo dobré jídlo? Je to letní slevová karta pro ubytované hosty. V Rakousku pochopili, že bez ní to opravdu nejde. Zvykají si na to i Češi, kteří do rakouského Štýrska v létě vyráží na dovolenou.

Podle průzkumů jsou Češi ke slevovým kartám spíš nedůvěřiví, ale v Rakousku odsuňte obavy stranou. Nejrůznější slevové karty, které tu nabízí snad každý region, se totiž opravdu vyplatí. Slevovou kartu dostanete automaticky při ubytování v hotelu, hostelu nebo kempu.

Třeba teď jsme nastoupili na lanovku vedoucí ze střediska Schladming. S kartou jede celá rodina zdarma, ale bez ní bychom zaplatili celých 67 eur. Jak říká majitelka jednoho zdejšího hotelu, lidé můžou díky slevovým kartám týdně ušetřit až 200 eur jen na lanovkách.

Čtěte také

Turisté si už na slevové karty zvykli

Například v Krkonoších se snaží domluvit na jediné společné slevové kartě několik let, v Rakousku hned pochopili, že jde o pro turisty velmi lákavý bonus. „Od té doby, co jsem se dozvěděla, že ve Schladmingu dávají slevové karty k ubytování, jezdíme jen tam,“ potvrzuje turistka z Česka. „Jsme nadšení. Slevová karta nabízí zdarma lanovky a spoustu atrakcí,“ dodává další z turistů.

Úroveň služeb, čistota a vstřícnost vůči turistům je pořád to, co bychom se mohli od Rakušanů učit. A i na děti tu myslí všude. Například tu pro ně vybudovali obrovské dětské hřiště. Paní, která se na stavbě rozlehlého dětského hřiště podílela, vysvětluje, že děti by měly mít možnost vyžití nejen v zimě, ale i v létě.

Z dětského hřiště je úžasný výhled do kraje

„Naše děti potřebují silnou motivaci k tomu, aby s námi někam vyrazily,“ přisvědčuje turistka. Zmíněnou motivací může být i velká sněhová hora, kterou tu najdete, aby se děti mohly vyřádit na sněhu i v létě.

autor: pev
Spustit audio