Na dálničních úsecích se stále pracuje

31. červenec 2004
Vysílání v Chorvatsku 2009

Nově otevřené dálniční úseky mezi Záhřebem a Splitem ještě nemají definitivní kolaudaci. Jak uvedl Boro Brnič, ředitel sektoru stvaby dálnic Chorvatského autoklubu, na úsecích se stále pracuje, i když už byly dány do provozu. Příkladem je úsek od jižního portálu tunelu Mala Kapela.

Byl tam puštěn provoz, ale stavební práce na viaduktech byly v tu chvíli ještě v plném proudu. Doprava byla tedy svedena jen do dvou jízdních pruhů. Na většině dálnice A1 je potřeba upravit okolí vozovky a dořešit některé přerušené místní komunikace. Ministerstvo legalizuje rozestavěnou dálnici, která je už v provozu, za pomoci nového stavebního zákona vydáváním povolení k prozatímnímu užívání stavby. Autoklub uvádí, že kolaudovat by se mělo během října.

Podle chorvatské vlády je potřeba vrátit život na ostrovy. Odsouhlasila program, který má do roku 2007 zlepšit a zlevnit život chorvatských ostrovanů. Ministr moře, turistiky a dopravy Božidar Kalmeta na Dugém otoku prohlásil, že nejpozději od roku 2007 se podpoře vlády budou těšit například rybáři a takzvaní pomorci: námořníci, jachtaři a na ostrovech se bude budovat nová infrastruktura. Polovina ze 400 milionů kun půjde z chorvatských rozpočtů a zbytek úvěrem z Evropské rozvojové banky.

Při noční dopravní akci přišla policie v Záhřebu na pět řidičů, kteří řídili pod vlivem drog. Policie uvádí, že u třech z nich šlo zřejmě o marihuanu, u dalších byly nalezeny i tabletky extáze. Všech pět řidičů bude muset k správnímu řízení. Policie k podobným akcích chce přistupovat pravidelně. Ta včerejší měla vyzkoušet spolupráci dopravní a kriminální drogové policie v Záhřebu. Na akci se podílela i policejní akaemie v Záhřebu.

Republika Srbská v Bosně a Hercegovině má zájem o využívání splitského přístavu. V Banje Luce už mají hotové projekty na rychlostní silnici směrem do bosenského Kupresu a dále do Splitu. Už začala i realizace projektu spojení Banji Luky a Bosanské Gradišky na severu, která leží přímo u chorvatských hranic. Znamená to, že za pár let se z Dalmácie do Prahy bude dát jezdit i přes Bosnu. Špatné spojení se zbytkem světa ovšem i nadále bude mít hlavní město Bosny a Hercegoviny, Sarajevo.

autor: Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu