Na chorvatském ostrově Hvar vzplál další velký požár

13. srpen 2003
Vysílání v Chorvatsku 2009

Na turisty velmi navštěvovaném ostrově Hvar shořelo dalších 500 hektarů porostů. Ohni padl za oběť také jeden dům a zasahovat muselo 200 hasičů. Hořelo také v Makarské, v pohoří Biokovo, na ostrově Brač a v Šibeniku.

Nejkritičtější situace na Hvaru byla u městečka Selce, kde oheň ohrožoval budovy. Nad ostrovem se celý den vznášel hustý dým. Hasičům se požár podařilo dostat alespoň pod částečnou kontrolu odpoledne, kdy dokázali zprovoznit uzavřenou cestu z přístaviště trajektů Stari Grad. Kvůli hustému dýmu je ale neprůjezdný hvarský tunel.

Kromě Hvaru se s ohněm potýkali chorvatští hasiči i na dalších místech Dalmácie. Požár na Brači dokázali uhasit v poledne. Teprve večer se podařilo zvládnout oheň v pohoří Biokovo, kde hašení komplikoval nepřístupný terén a vysoká nadmořská výška, a shořelo tam 7 000 metrů čtverečních křovin.

Letadla s vodou byly v podvečer nasazeny také u Šibeniku, kde začalo hořet kolem 16. hodiny. Během noci zasahovalo 18 vozů dobrovolných hasičů také na poloostrově Osejava v Makarské.

Počasí v Dalmácii:

Ve čtvrtek bude v Dalmácii opět vedro - teploty mají vystoupit až na 37 stupňů Celsia. Obloha bude většinu dne jasná, odpoledne se ale především na severním Jadranu objeví mraky.

autor: leš
Spustit audio

Více z pořadu