Na Bali se po půl století probouzí sopka. Úřady už evakuovaly padesát tisíc lidí

Ministerstvo zahraničí varuje české turisty na indonéském ostrově Bali. Radí jim, aby se vyhnuli oblastem v okolí probouzející se sopky Agung. Indonéské úřady už kvůli zvýšené aktivitě vulkánu nařídily evakuaci asi padesáti tisíc lidí.

Své domovy museli opustit všichni lidé z okruhu dvanácti kilometrů od probouzející se sopky Agung. Zatím se evakuovalo zhruba padesát tisíc obyvatel. Podle tamních úřadů se tento počet ale ještě zvýší protože v oblasti žije zhruba šedesát tisíc lidí.

Někteří obyvatalé ale odmítají své domovy opustit. Buď nevěří, že sopka vybuchne, nebo se bojí o majetek, který by tam museli nechat. Úřady už kvůli zvýšené seismické aktivitě v podloží sopky vyhlásily nejvyšší čtvrtý stupeň nebezpečí. Nemocnice už také přijaly několik desítek zraněných, kteří mají problémy s dýcháním.

Podle českého ministerstva zahraniční by na Bali v současné době mohlo být několik desítek Čechů. „Prozatím se na nás neobrátil nikdo z Čechů, že by se nacházel v krizové situaci, a požadoval by asistenci ambasády,“ řekla mluvčí ministerstva Irena Valentová.

Sopka je asi 75 kilometrů od turisticky oblibeného města Kuta. Vulkán zatím nijak zvlášť neovlivnil dopravu. Úřady už ale připravují autobusy, které by v případě výbuchu sopky mohly dopravit cestující na letiště v hlavním městě.

Při zatím posledním výbuchu sopku Agung v roce 1963 zemřelo skoro tisíc lidí. Podle indonéského úřadu pro řešení katastrof není zatím jasné, jestli sopka tentokrát vybuchne.

autor: bal
Spustit audio