Na 3D tisku srdce teenagerům vysvětlíme, co budeme operovat. Lépe zákrok akceptují, říká kardiolog

27. říjen 2023

Profesor Jan Marek patří k mezinárodně uznávaným odborníkům v dětské kardiologii a diagnostice vrozených vad srdce. Je nositelem stříbrné medaile Jana Masaryka. Od ministra zahraničních věcí dostal cenu Gratias agit za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí. Pár let před padesátkou vyměnil kariéru úspěšného lékaře v dětském kardiocentru v Motole za post v jedné z nejlepších dětských nemocnic na světě – Great Ormond Street Hospital v Londýně. V čem je tak výjimečná?

Pojďme se věnovat transplantaci malých srdíček. Četla jsem, že vašemu pacientovi byly 3 měsíce a vážil 5 kg. Pořád je to ten rekordní?

U nás je to ten rekordní. Ale je možné, že v některých centrech je transplantované ještě menší dítě. Nejde o tu transplantaci jako techniku, jde o to, mít dárce malého srdce. Protože pediatrická medicína je dnes úspěšná, tak získat dárce malého srdce je strašně složité, je to spíš o nedostatku nabízených srdcí.

Kde se berou?

Tam, kde dojde k poškození mozku. Často to bývají neuroinfekce, těžké infekce po narození, které mohou skončit úmrtím mozku. To je nejčastější příčina. Z autonehod je dárcovských srdcí od malých dětí naprosté minimum. Extrémní případy jsou, že se odhalí závažné poškození mozku před narozením a rodina se rozhodne, že chce dát zbytek orgánů k transplantaci, takže nechají dítě donosit... Jsou to raritní případy. Ani u nás, ani v Británii si nepamatuju za svoji kariéru jediný případ.

Profesor Jan Marek pracuje ještě stále v Londýně v Great Ormond Street Hospital, což je místo, které je opěvováno díky svým kvalitám. V čem jsou tak dobří?

Je to trošku jako dětský Motol, vlajková loď dětské medicíny v Británii. A proč jsou dobří i mezinárodně, je, že tam je veliká nadstavba výuková a vědecká. Je tam hodně investováno do výzkumu a vývoje. I když řada českých turistů a lidí obecně nemá třeba dobré zkušenosti s britským zdravotnictvím, to se týká spíš té první linie.

Čtěte také

V terciální sféře jsou jejich nemocnice skvělé a Great Ormond Street Hospital je průkopnická. Řada nových věcí se vyvíjí tam. Mám veliký tým biomedicínských inženýrů, s kterými děláme na vývoji simulátorů a virtuální reality, umělé inteligence. Je to nemocnice, která posunuje vývoj medicíny kupředu.

S tímhle týmem taky děláte 3D makety srdce?

Děláme. Ne běžně, ale děláme je ze dvou důvodů. Jeden je medicínský. Na 3D tisku se dá dopředu trénovat operace, což je výborné pro výuku.

Ale proč jsou 3D tisky výborné, to málokdo ví – jsou výborné pro pacienty, zvlášť pro teenagery. Na jejich vlastním modelu jim vysvětlíte, proč a co budete operovat. To je naprosto unikátní, protože tato skupina mladých lidí je velmi senzitivní a často nerozumí, proč mají být operováni, protože jim v zásadě nic moc není. Řada operací srdce je investicí do budoucna. Takže pacient nemusí být ani zvlášť nemocný.

Ale když uděláte tisk jeho vlastního srdce a vysvětlíte, co se tam bude dělat, proč, kde je problém, oni potom operaci daleko lépe akceptují. Ale více to teď směřuje do virtuální reality, která se teď používá víc než 3D printing.

Četla jsem o 11leté holčičce, která byla úspěšná plavkyně, a ta měla problém s tím, že by měla se sportem přestat. Tam vám pomohl tenhle model?

Ten model nám pomohl, ale ne přímo, abychom ukazovali ten problém. U ní byl problém v anomálním odstupu věnčité tepny – koronární tepna, která zásobuje srdeční sval kyslíkem. Tepna u ní odstupovala abnormálně a běžela mezi aortou a plicnicí. A když se zvýší srdeční výdej při zátěži, tak koronární tepna se může utisknou, může dojít dokonce k zástavě srdce.

Čtěte také

U této plavkyně, která se připravovala na olympiádu v Tokiu, tam jsme na virtuální realitě jsme jí ukazovali, kde problém je. A to je vůbec jeden z našich největších medicínských problémů v současné době – protože to má téměř katastrofální dopad na vývoj člověka, který se připravuje někdy i na profesionální sportovní kariéru. A když odhalíme tento problém s koronární tepnou, dáváte jim takovou informaci, může to pro ně mít devastující efekt. Nejen pro ně samotné, ale pro celou rodinu. Protože jim pak doporučujeme, aby toho sportu nechali, což je strašně složité.

Vrozená anomálie koronárních tepen, to je to, proč někteří vrcholoví sportovci zničehonic zemřou při výkonu své profese? Proč umře fotbalista, hokejista během zápasu?

Je to tak. Je to jedna z věcí. Jsou tam ještě závažné poruchy rytmu, ale skutečně anatomická odchylka může stát za celou řadou fatálních událostí během sportovních kariér.

Proč si fotbalisté Chelsea nechtěli nechat udělat screeningové vyšetření? Jak fungují umělé srdeční podpory u malých dětí? Kdo jsou srdíčkáři? Na jakém projektu s umělou inteligencí teď Jan Marek pracuje? Poslechněte si celý rozhovor. 

autoři: Lucie Výborná , vma

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.