Mzdy se vyšplhaly, ale bez zdravotníků se neobejdeme, hlásí šéf Svazu léčebných lázní

6. listopad 2023

Některým lázním v Česku stále chybějí zaměstnanci. Nejčastěji lázně vypisují inzeráty na kuchaře, číšníky nebo i zdravotní sestry a fyzioterapeuty. „Asi nejpostiženějším regionem jsou Karlovy Vary nebo západní Čechy, tradiční lázeňský trojúhelník – je tam velká koncentrace poskytovatelů lázeňské péče, zároveň blízkost hranice s Německem a rozdílnost v odměňování. Jsou to pohraniční regiony, kde je méně obyvatel,“ přibližuje prezident Svazu léčebných lázní Eduard Bláha.

Jaké platy zaměstnancům v lázních nabízíte?

Čtěte také

Mzdové ohodnocení se neskutečně vyšplhalo, stále rovnost mezi Německem a Českem nebyla dosažena, byť někteří kolegové uvažují, že budou zaměstnávat zdravotníky nebo specialisty z druhé strany hranice.

Co by podle vás pomohlo situaci vyřešit?

Profese kuchař, pomocné síly, úklid jsou postupně nahrazovány pracovníky ze zahraničí, stále více začínáme instalovat nejrůznější chytré technologie, které nahradí funkci recepce, zefektivní gastroprovoz. Jediné, bez čeho se neobejdeme, jsou zdravotníci, a tam to spíš všechno míří k tomu, že se možná víc než na léčebné pobyty budeme soustředit na prevenci. Což není v podstatě špatné, protože prevence by měla předejít nemoci, nebo ji oddálit.

Ohrožuje nějak nedostatek zaměstnanců služby pro lázeňské hosty? Musí na pobyt čekat delší dobu? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související