„Můžeme nahlédnout do duší malých autistů,“ říká lektorka. Zve na výstavu do Středočeské galerie

2. duben 2022

Na dnešek připadá Světový den porozumění autismu. Lidé s tímto vrozeným duševním postižením složitě komunikují a často nezvládají přiměřeně reagovat na běžné situace. A v rámci Dne autismu se v Kutné Hoře otevírá speciální dobročinná výstava. Obrazy nebo porcelán malovaly přímo autistické děti. „Bylo pro nás důležité hledat v umění skryté významy, “ říká lektorka programu Galerie Středočeského kraje Karolína Šteffková.

Půl roku jste vedla výtvarnou dílnu s autistickými dětmi ze speciální školy Diakonie Čáslav. Jak se vám s nimi spolupracovalo?

S dětmi se spolupracovalo báječně, ukázaly se jako citliví pozorovatelé a vděčně přijímaly všechno, co jim umění nabízelo. Pro mě se to setkávání stalo inspirací, byly to krásné harmonické chvíle.

Čtěte také

Pochopily autistické děti, co tvoří?

Myslím si, že pochopily. Bylo pro nás důležité hledat v umění skryté významy, najít si pro ně nějakou zástupnou symboliku, aby pochopily, v čem spočívá tvorba. Ale myslím si, že se nám to podařilo, protože tvorba byla pro ně velmi snadná a zábavná.

Co teď konkrétně Galerie Středočeského kraje od malých umělců vystavuje?

Výstava Život na křídlech v současnosti prezentuje několik cyklů děl, na kterých se podíleli současní umělci. Malíř Stanislav Diviš provedl děti malbou, takže na výstavě můžeme vidět jejich společná zátiší. Keramička Lucie Trojanová připravila pro děti dílnu s porcelánem, takže děti samy dekorovaly porcelán kobaltem. Takže máme sérii porcelánu. A v neposlední řadě i kresby, kterým napomohla malířka Julie Kopová, protože jim ukázala, jakým způsobem mohou vyjádřit svoje vlastní pocity. A já tyto velkoformátové kresby považuji za to nejcennější, co v galerii na této výstavě nabízíme, protože díky tomu můžeme nahlédnout do duší malých autistů.

Na výstavě jsou i díla od devítiletého autisty Matyáše Průši, o kterém Radiožurnál od pondělí vysílá časosběrný seriál s názvem Matyho svět. Jak se on do malování obrazů nebo porcelánu zapojoval?

U Matyáše i u ostatních dětí často záleží na konkrétním rozpoložení a na zájmu o danou věc. Maty má moc rád čísla, proto si myslím, že veškeré aktivity spojené s rytmem a pravidelností byly pro něj nejzábavnější. Ale ne vždy se stávalo, že jsme byli naladění na stejnou vlnu, protože jednoduše se Maty dobře nevyspal nebo se necítil dobře. A je to přirozené, protože i my se občas probudíme s pocitem disharmonie, jenom děti jako Maty neumějí tyto nálady vyjadřovat, popisovat, zpracovávat. Proto jsou situace trošku složitější, ale člověk na to musí být připravený.

autoři: Štěpán Pokorný , prh
Spustit audio

Související