Môže služby knižníc využívať aj cudzinec?

31. květen 2005

Aj napriek veľkému rozmachu elektronických médií, majú verejné knižnice stále významné miesto v živote moderného človeka. Knihy nie sú lacné a nikdy nemôžeme mať doma všetky, ktoré chceme, alebo potrebujeme. Čo však v prípade, keď som cudzinec? Mám šancu využívať služieb verejných knižníc?

Toto je jedna z ďalších tém, ktoré sme pripravili na želanie našich poslucháčov. Tentoraz to bol mladý muž, Slovák, ktorý prišiel do Prahy na niekoľko týždňovú stáž. K svojej práci bude potrebovať odbornú literatúru, a preto sa chce stať pravidelným návštevníkom Mestskej knižnice v Prahe. Takže otázka, na ktorú sme hľadali odpoveď, znela: Je to možné a za akých podmienok?

Podľa dr. Jana Vávru, vedúceho oddelenia organizácie a riadenia Městské knihovny v Prahe, musíme rozlišovať dve základné skupiny:

"První skupinu tvoří cizinci, kteří se prokážou průkazem o povolení k pobytu v České republice, případně jiným dokladem vydaným Českou republikou, který dokládá jejich právo k pobytu v ní na dobu alespoň šesti měsíců. Občané států Evropské unie na vyžádání dostávají od správních orgánů ČR průkaz o povolení k pobytu státního příslušníka členského státu Evropských společenství. Pokud se zájemce o služby naší knihovny prokáže těmito doklady, platí pro něj stejné podmínky čtenářské registrace jako pro občany ČR."

Nás ale bude zaujímať predovšetkým druhá skupina, ktorá nemá v Česku trvalú adresu, k tej patrí aj náš poslucháč. Slovo má opäť dr. Vávra:

"I v případě, že cizinec nemá v České republice trvalou adresu, se může stát čtenářem naší knihovny. Musí prokázat svoji totožnost, např. cestovním pasem. U občanů států EU to může být i jiný doklad totožnosti opařený fotografií a vydaný státem, v našem případě například občanský průkaz občana Slovenské republiky. Dále musí složit finanční zálohu (kauci) ve výši 1000 korun. Tato kauce mu bude vrácena při zrušení členské registrace. Může však být snížena o případné pohledávky knihovny, tedy o upomínací výlohy, poplatky z prodlení, o náhradu způsobené škody či ztráty vypůjčené knihovní jednotky. Na toto ustanovení knihovního řádu je při zápisu upozorněn a podpisem čtenářské přihlášky stvrzuje, že to bere na vědomí."

Dr. Vávra pripomenul, že rovnaké podmienky platia aj pre českých občanov v prípade, že sa pri zápise nepreukážu občianskym preukazom, ale napríklad cestovným pasom, v ktorom nie je uvedené trvalé bydlisko. Môže sa to stať v prípade, že niekto cestuje do zahraničia na dovolenku a chce si napríklad požičať cestovných sprievodcov. A ako vieme, ak ide o kvalitné knihy, sú dnes pomerne drahé. Takže ak napríklad pochádzam z nejakého mestečka s malou knižnicou a z Prahy odlietam na dovolenku, je možné zastaviť sa v Mestskej knižnici a tieto knihy si požičať, zložiť tisíckorunovú zálohu, ktorú mi pri zrušení čitateľskej registrácie, vrátia. Samozrejme základný registračný poplatok 60 Kč, ten platí na dobu 12-tich mesiacov a je nevratný.

Podľa dostupných údajov tých, ktorí majú trvalé bydlisko mimo ČR je pol percenta z registrovaných čitateľov, to je asi tisíc osôb a ide o najväčšiu skupinu čitateľov v Mestskej knižnici v Prahe s iným než českým občianstvom.

autor: dsl
Spustit audio

Více z pořadu