Motoristům slouží v Chorvatsku nový úsek dálnice

25. červenec 2004
Vysílání v Chorvatsku 2009

V Chorvatsku byl včera byl dán do provozu 45 kilometrů dlouhý úsek dálnice Žuta Lokva - Perušič. Nové vlaky pendolino, které mají spojit od pondělí Split se Záhřebem za šest hodin, nebudou moct vyjet. Do Chorvatska je lepší stále cestovat s pasem.

V Chorvatsku byl včera byl dán do provozu 45 kilometrů dlouhý úsek dálnice Žuta Lokva - Perušič. Otevřením tohoto úseku je tak pro letošní rok splněn plán výstavby 177 kilometrů dálnice Záhřeb - Split, i když se zpožděním 24 dnů. Původně měly být všechny úseky otevřeny 30. června. Ode dneška mohou motoristé při své cestě na Jadran využít 340 km z celkové délky 380 km dálnice Záhřeb - Split, které Chorvaté říkají Dalmatina.

Cesta ze Záhřebu do Splitu by podle chorvatských sdělovacích prostředků měla nyní trvat kolem čtyř hodin, a to za předpokladu, že nebudou zácpy u tunelu Sveti Rok. Stále je totiž otevřen pouze jeden tubus tunelu. Dalším omezením na dálnici je pětikilometrový úsek od tunelu Mala Kapela, kde je provoz sveden do jednoho směru. Kdo chce letos použít celou trasu do Splitu po dálnici, musí počítat s dvěma objížďkami nedokončených úseků dálnice, které budou otevřeny až v roce 2005.

Nové nakláněcí vlaky, které mají spojit od pondělí Split se Záhřebem za šest hodin, nebudou moct vyjet. První škoda nastala, když se vítr opřel o vrata depa, kde vlak stál. Vrata udeřila do boku vlaku, který kvůli tomu musí nejdřív projít revizí a opravou. Další souprava byla poškozena při zkušební jízdě na nechráněném přejezdu. Do boku projíždějícího vlaku najel motorista. Opravy opozdí premiéru pendolina asi o týden. Podílet se na nich budou i němečtí technici.

Ministr zahraničí Mojimir Žužul prohlásil, že se v diplomatických kruzích ujala myšlenka, že by Chorvatsko mělo předsedat Evropské organizaci pro spolupráci a bezpečnost v roce 2007. Žužul připustil, že to zdaleka není definitivní. K roku 2007 se upíná pozornost chorvatské diplomacie i z jiného důvodu. Chce k tomu datu vstoupit společně s Bulharskem a Rumunskem do Evropské unie. Diplomaté v Bruselu se ale netají určitou skepsí.

Již dříve jsme informovali o možnosti pro české turisty cestovat do Chorvatska od 1. června 2004 pouze s občanským průkazem. Na některých přechodech jsou s praktickým uplatňováním tohoto pravidla i nadále problémy. U celních orgánů je možné se na výnos chorvatské vlády odvolat. Hůře vymahatelné to ale je, když si něco půjčujete nebo se ubytováváte. Často se nekompromisně vyžaduje pas.

Kurz kuny zůstává stejný jako včera, protože máme víkend. Chorvatská národní banka uvádí, že za 100 českých korun dostanete podle kurzu deviza střed 23,45 kuny. Za sto eur byste podle tohoto kurzu měli dostat 737,45 kuny. Nezapomeňte ale, že směnárník na vás tak hodný nebude.

autor: Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu