Mont Saint-Michel vystupuje z moře už přes tisíc let. Krypty kostela jsou zavěšené ve skále

Jednou z nejslavnějších francouzských památek je hora svatého Michaela, která se tyčí na pobřeží na pomezí Normandie a Bretaně. Na ostrově sídlí jedno z nejstarších poutních míst, klášter i vesnice. Místu klidu a odpočinku velí přesně 12 řádových sester a bratrů. Ročně tam zamíří až milion a půl poutníků a turistů. Letos Mont Saint-Michel slaví své tisícileté výročí.

U vstupní brány do vesničky na ostrově nás vítá hlavní průvodce François Saint-James: „Uvědomte si, že před tisíci lety tato vesnice už existovala. Stejně jako dnes, i tenkrát tady byly domky s obchůdky, hospody nebo útočiště pro poutníky.“

„Vesnice žije a funguje díky poutím. Už v době, kdy se tady usadili první mniši a začalo se se stavbou v roce 709, tak se tady scházeli lidé a začala i obchodní činnost,“ pokračuje. Pomalu stoupáme po schodech ke klášteru, záměrně jsme se vyhnuli takzvané hlavní třídě.

Více než tisíc let

Tisícileté výročí, jak François Saint James říká, ale nesouvisí se založením poutního místa.

„Je potřeba vyzdvihnout tři data, která jsou spojena s horou svatého Michala: Rok 709 jako zasvěcení hory archandělu Michaelovi; rok 966, kdy se tady usídlili benediktínští mniši; a nakonec je to rok 1023, kdy se začalo se stavbou románského kostela a kláštera,“ vysvětluje historička a kurátorka výstavy Mathilde Labatut.

Hlavní průvodce François Saint-James

Jak to ale bylo se samotnou stavbou tak vznešeného místa? „Zásadní bylo vybudovat krypty, na kterých by kostel stál, říká průvodce François. Jsou celkem čtyři a jsou doslova zavěšené na skále. Tyto krypty pak drží čtyři ramena kostela.“

Sestupujeme dolů a míříme k východní kryptě, která drží chór kostela. „Během rekonstrukce sloupů z 15. století se objevily ty původní z roku 1023. Můžeme tak obdivovat zednické práce z 11. století,“ zdůrazňuje François.

Le Corbusier byl uchvácen

Obdivuhodná stavba tady tedy stojí už přes tisíc let. Nad ní postupně vyrostl kostel a později celý klášter zvaný La Merveille. S ohromným prosluněným sálem.

„Když vstoupíte dovnitř, okna nevidíte, ale přitom vás zalije světlo. Když se přiblížíte, domnělá stěna se promění v oponu ze skleněných vitráží. Jedná se o moderní architektonický prvek, zcela mimořádný. Le Corbusier byl zcela uchvácen,“ vypráví François Saint James.

Uvnitř Mont Saint Michel

V této místnosti mniši v tichosti hodovali, jeden ale předčítal,“ dodává a vzápětí předvádí, že v takové místnosti nestačilo jen mluvit nahlas. Předčítající musel disponovat silným hlasem v jednom tónu, který se doslova valil místností.

Mont Saint-Michel je dnes národní památkou Francie. Řádové sestry i bratři se sem vrátili, dnes jich tu žije celkem dvanáct. Opět je to tak místo klidu a pokoje, i když návštěvníků, řekněme poutníků, sem ročně zavítá až jeden a půl milionu.

autoři: Marie Sýkorová , dit
Spustit audio

Související