Mohou nastat fáze odehrávající se před soudem EU, říká k evropskému auditu bývalý europoslanec Svoboda

Do Česka dorazila konečná auditní zpráva Evropské komise ohledně střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Jde skutečně o konečnou zprávu? A může Česko vznést ke zprávě nějaké námitky? Odpovídá bývalý europoslanec a předseda právního výboru Evropského parlamentu Pavel Svoboda z KDU-ČSL.

Moderátorka Marie Bastlová připomíná, že zpráva je sice zatím neveřejná, do některých médií začaly části auditní zprávy unikat. Podle nich audit potvrzuje to, že Andrej Babiš skutečně ve střetu zájmů je. „Pokud útržky odpovídají celkové vyznění zprávy, tak je to konstatování auditorů, že je tady střed zájmů,“ říká.

Až dojde český překlad zprávy, tak Česká republika má podle Svobody s Evropskou komisí komunikovat, jak se se zprávou narovná. „Může to být otázka finančních toků, vratek. Ale samozřejmě půjde o to, aby byla odstraněna příčina, to znamená střet zájmů,“ odhaduje.

Celá situace hází negativní světlo na Českou republiku.
Pavel Svoboda

Mohou ale také nastat další fáze procedury, které nakonec mohou vést k nějaké změně. „Ale to už jsou fáze před soudem Evropské unie,“ dodává s tím, že je zde prostor, že by teoreticky mohla komise změnit své stanovisko.

Marie Bastlová také upozorňuje, že Andrej Babiš naznačil, že Česká republika by mohla požadavky Evropské komise odmítnout. Ta by pak podle Svobody přikročila k rozhodnutí o korekcích, tedy že je situaci potřeba narovnat po finanční stránce.

„K tomu by mohlo dojít tak, že buďto by Česká republika příslušné peníze poslala do bruselského rozpočtu, a pokud by tak neučinila, tak Evropská komise by to České republice strhla z nějaké platby, na kterou má Česká republika nárok,“ vysvětluje.

Je běžné, že by se státy soudily s EK kvůli auditním zprávám ohledně dotací? A může být ohroženo čerpání z evropských fondů pro Českou republiku?

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.