Moc lepšího nemůžeme zažít, těší se na florbalové MS ve Švédsku trenér Skružný

S přáním znovu po dvouleté odmlce bojovat o medaile odletí čeští florbalisté na mistrovství světa do švédského Göteborgu. Přispět by k vytyčenému cíli měl i jiný systém dlouhodobé přípravy, který značně omlazenému týmu vštěpovali noví trenéři Radim Cepek a Zdeněk Skružný.

Součástí nového modelu přípravy byl i hromadný sraz národního týmu v Praze.

„Měli jsme bližší kontakt s fanoušky, popularizovali jsme florbal mezi dětmi. A zároveň to hráčům ukázalo, že mistrovství světa začíná a musí být připraveni,“ vysvětloval Zdeněk Skružný.

Během přípravných zápasů byla na hráčích znát ještě únava z vydatného tréninkového procesu. Těsně před šampionátem se pak budou ladit už jen detaily, hlavně přesilové hry a oslabení.

„Hráče musíme připravit tak, aby šli do prvního utkání nažhavení a aby odvedli hned od začátku výborný výkon,“ přiblížil Zdeněk Skružný.

V přípravných zápasech se podle Skužného ukázalo, že opory, které by tým měli táhnout, jsou v dobré formě. Hráči se na turnaj těší, a to je prý v boji o úspěch více než důležité. „Je to základ!“ zdůrazňuje Skružný.

Dalším důležitým aspektem správného fungování týmu je správné propojení mezi hráči z domácí ligy a krajánky ze zahraničních soutěží.

„Nedělají se rozdíly mezi těmi, co hrají venku, a těmi, co hrají domácí soutěž. Něco jiného je to v utkáních, kdy na hráčích ze Švédska jde vidět, že hrají v jiném tempu a tlaku než hráči z Čech. Ale právě propojení a skloubení těchto dvou pohledů dělá tým silným,“ myslí si Skružný.

Právě ve Švédsku, v kolébce florbalu, mnoho reprezentantů hraje, což v minulosti nebývalo pravidlem.

„Hráči přijeli s tím, že hrají švédskou soutěž a že jsou lídry svých týmů. Je u nich cítit větší sebevědomí. To vše postupně přenáší na další hráče. V tom vidím největší přínos.“

Švédové připravili atraktivní prostředí

Celý turnaj se bude odehrávat ve sportovně- zábavném parku v Göteborgu. Nová hokejová hala navíc pojme více než 13 tisíc diváků. „Moc lepšího nemůžeme v našem sportu zažít,“ libuje si Zdeněk Skružný.

O výkonech českých florbalistů v našem vysílání uslyšíte v reportážních vstupech. Stream Český rozhlas Sport pak nabídne na webové adrese zpravy.rozhlas.cz přímé reportáže všech zápasů národního týmu.

autoři: ppe , mau
Spustit audio