Místopředseda KSČM Jiří Dolejš o evropských volbách

15. leden 2004
O kom se mluví

Od mikrofonu přeje dobrý poslech Jan Pokorný. Hostem je místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Vítejte. Užší vedení vaší strany sestaví návrh kandidátky na evropského komisaře zítra, tedy v pátek 16., o definitivním pořadí kandidátů rozhodnete tajnou volbou na ústředním výboru 25. ledna. Favoritem na funkci, uvádí se v médiích, je nynější místopředseda Miloslav Ransdorf. Nikdo další z vedení KSČM v té kandidátce nefiguruje. Proč?

Host (Jiří Dolejš): Dobré poledne. Protože domácí politika také potřebuje, aby se jí někdo věnoval. A dokonce stále ještě v Evropě na národní scéně se bude dělat větší díl té politiky než v Evropském parlamentu.

Moderátor (Jan Pokorný): Není to svým způsobem i proto, že vaše strana nedoporučovala občanům při referendu hlasovat pro vstup do Evropské unie, tudíž nechtějí vaši představitelé posílat lidem signál tohoto druhu, jakože to je vážná věc, zajímavá věc, Evropský parlament, že je dobrá věc?

Host (Jiří Dolejš): V žádném případě, naopak. My se do evropských voleb chystáme s velkým nasazením. Dokonce jsme navýšili i rozpočet volební kampaně.

Moderátor (Jan Pokorný): Na kolik?

Host (Jiří Dolejš): Navýšili jsme o 2 miliony a jdeme i do takzvaných billboardů, což jsme v předchozích volbách vůbec nedělali. A výběr osobností, to znamená včetně místopředsedy ústředního výboru, nasvědčuje tomu, že to také nepodceňujeme, že jsou tam osobnosti, které nejsou rozhodně místního formátu.

Moderátor (Jan Pokorný): Proč ale strana, jejíž vedení nebo část vedení nedoporučovala lidem při referendu o vstupu do Evropské unie hlasovat pro, dává takovouhle váhu volbám do Evropského parlamentu, dělá billboardy, navyšuje rozpočet?

Host (Jiří Dolejš): No protože si uvědomujeme, že je třeba, aby se váha levice v Evropském parlamentu zvýšila, protože se bude rozhodovat o řadě věcí. Bude tam určitá vyjednávací pozice a nelze spoléhat pouze na to, že budeme mít v Bruselu i jednoho českého komisaře.

Moderátor (Jan Pokorný): Vy sám necítíte nějaký problém nebo rozpor v tom, co říkali někteří vaši představitelé před referendem a jak tedy přistupujete teď tedy k evropským volbám?

Host (Jiří Dolejš): Já ten rozpor necítím, protože...

Moderátor (Jan Pokorný): Protože vy jste to neříkal ano, já to...

Host (Jiří Dolejš): Ne, nejde o mou osobu, ale jde o to, že my jsme ve stanovisku měli, že jsme pro evropskou integraci, že jsme dokonce pro vstup České republiky do Evropské unie. Ale měli jsme výhrady k tomu, jak se to připravilo a mysleli jsme si, jako strana tedy, že to může počkat a že se daly připravit lepší podmínky. Je pravdou, že i ti, kteří kritizují Evropskou unii, také kandidují. Abych nebyl jenom na české politické scéně, kde bychom mohli vzpomenout ještě ODS, tak třeba nacionalisté v Rakousku nebo i ve Francii, to jsou lidé, kteří kritizují Štrasburk a Brusel, tak přesto kandidují. A dokonce mnohdy velice úspěšně.

Moderátor (Jan Pokorný): Jak by vám vyhovoval Miloš Kužvart, kterého nominovala ČSSD na kandidáta do Evropské komise?

Host (Jiří Dolejš): Tak z principu to není kandidát, kterého bychom odmítali, předem odmítali. Ten soubor jmen musí být pohromadě a musí být zargumentován, musí také se dohodnout ty strany vládní koalice, protože těch jmen bude několik. Ale musí si říct k tomu svoje i Brusel. A my se určitě přikloníme k tomu, aby se tento kandidát představil všem politickým stranám, protože to sice je exekutivní záležitost, ale jede tam chránit české národní zájmy a to si myslíme, že je výsostně politická záležitost.

Moderátor (Jan Pokorný): Hostem dnešního pořadu O kom se mluví je Jiří Dolejš, poslanec a místopředseda KSČM. Vaší straně rostou preference. K čemu vám jsou, když na celostátní úrovni se s komunisty zatím nemluví?

Host (Jiří Dolejš): No já nevím, jak v čem se nemluví a jak kdo? Je běžná věc, že v Parlamentu...

Moderátor (Jan Pokorný): Zužitkovat na koaliční potenciál samozřejmě, ale bilaterální nebo...

Host (Jiří Dolejš): Samozřejmě, že i určité dogma, které vyřkla současná koaliční kombinace, že se pokusí stojedničkou převálcovat všechno, tak není dodržováno. A celá řada podstatných hlasovacích kauz se vyjednává za rámec koalice. Někdy doprava, to nás trochu mrzí, protože Sociální demokracie neslibovala občanům pravicové řešení. A někdy také doleva. Příkladem může být zákon o nájemném. A v poslední době se aktivizují jednání o důchodovou reformu.

Moderátor (Jan Pokorný): Vy tedy nesdílíte ten názor, že není tak úplně dobré pro Komunistickou stranu Čech a Moravy, když ten trend růstu preferencí se dá už nazvat trendem, na druhé straně jeho přímá úměra k tomu, čemu říkáme koaliční potenciál, není takřka žádná?

Host (Jiří Dolejš): Já bych...

Moderátor (Jan Pokorný): K čemu vám ty preference jsou?

Host (Jiří Dolejš): Já bych nemluvil o tom, že to není vůbec žádná souvislost nebo korelace. Já si myslím, že nárůst našich preferencí nutí naše partnery, kolegy v Parlamentu, aby o nás uvažovali a aby ten dosavadní přístup měnili. Já si myslím, že dokonce i uvnitř současné koaliční kombinace tím, že například ve Straně lidové vyhrál pan předseda Kalousek, který daleko více inklinuje k ODS, takže musí začít uvažovat o tom, že by se komunistů v Parlamentu využívalo daleko častěji ještě v tomto volebním období.

Moderátor (Jan Pokorný): Ale vy přece také byste měli uvažovat o tom, jak se stát přijatelnějším partnerem pro některé jiné politické subjekty?

Host (Jiří Dolejš): No tak já se domnívám, že z hlediska našeho volebního programu tam nejsou žádné excesy, které by navozovaly stav nepřijatelnosti. A je to spíš o jednání. My k tomu jednání nabízíme ruku, nabízíme vyjednavače. Musí samozřejmě zareagovat i druhá strana. Takže na naší straně ten hlavní problém není.

Moderátor (Jan Pokorný): Vy nabízíte vyjednavače jako funkci nebo už jako konkrétní osobu?

Host (Jiří Dolejš): Ne, tak my jsme připraveni už po volbách v roce 2002 jednat se Sociální demokracií zejména o tom, že by mohla vládnout a celou řadu případů prohlasovat s naší podporou. Říkali jsme tomu tichá koalice. My jsme připraveni na to. A vedení strany tento, tento mandát má vlastně už druhý rok.

Moderátor (Jan Pokorný): Takže tomu můžu rozumět tak, že Jiří Dolejš místopředseda KSČM je toho názoru, že se jeho strana dostává z ulity, jak říkají jiní představitelé vaší strany?

Host (Jiří Dolejš): Já si myslím, že tomu tak je. A že dokonce, pokud se stane, že budeme nejsilnější opoziční stranou nebo řekněme nejsilnější stranou ve volbách v roce 2006, tak tento proces se tím završí.

Moderátor (Jan Pokorný): Může nasměrovat váš sjezd, do kterého zbývá tuším 5 měsíců, to, o čem mluvíme nějakým konkrétnějším směrem?

Host (Jiří Dolejš): No tak samozřejmě my máme sjezdy jednou za 4 roky, takže už jsme ho dlouho neměli. A myslím si, že sjezdem jednání může vyslat určité signály. Především v té oblasti, že jsme připraveni jednat o praktických otázkách, že se s námi dá jednat o reálných politikách. A že ten náš program není řekněme utopický nebo zahleděný do minulosti nebo blíže neurčené budoucnosti. Že jsme zkrátka připraveni převzít část odpovědnosti.

Moderátor (Jan Pokorný): Měl by ten váš sjezd přijít i s nějakým, jak jste říkal, signálem, který by jaksi důrazněji se ohlédl za minulosti a řekl, tak a teďka naše vyrovnání se z minulostí je takové a takové, naprosto jasné, striktní a dané jednou provždy?

Host (Jiří Dolejš): Já si myslím, že na sjezdovém jednání by mělo být připomenuto, co jsme na toto téma už řekli, že by to mělo být připomenuto dostatečně nahlas. Aby snad nemohli si myslet někteří, přiznávám, že se takové hlasy ojediněle vyskytují, že když už máme tak silné preference, tak už se nemusíme ohlížet na to, co jsme prohlásili o demokracii a tak dál.

Moderátor (Jan Pokorný): Lidové noviny psaly, že část vaší strany se chtěla zbavit svého dosavadního předsedy Grebeníčka. V deníku Právo vy jste k tomu řekl, že váš tato interpretace pobavila. Redaktoři Lidových novin si tedy tohle vycucali z prstu?

Host (Jiří Dolejš): Ta interpretace toho, že vlastně všichni čelní funkcionáři byli navrhováni do Evropského parlamentu, je skutečně jejich umělecká licence. Já nepovažuji za puč, je-li funkcionáři nabídnuto poměrně zajímavé místo a on se rozhodne pro to, že setrvá ve své současné funkci. Puče většinou vlastně mají charakter převratu a často se dějí buď mocensky nebo v případě, že někdo vycestuje například do Sarajeva.

Moderátor (Jan Pokorný): Vy jste se ale proti té interpretaci nějak důkladněji neohradil, nechtěl jste třeba po redaktorech Lidových novin, aby uvedli věci na pravou míru, protože zřejmě vám to mohlo i ve vaší straně v KSČM způsobit nejeden problém? Nebo nejeden důvod k vysvětlování?

Host (Jiří Dolejš): Já jsem se za těch 14 dní nebo jak je to dlouho, kdy tento článek vyšel, nesetkal se nepochopením a že by mě snad mí spolupracovníci označovali za pučistu. Stejné logice bychom mohli říci, že když Miloslav Ransdorf se rozhodl, že bude usilovat o post lídra do Evropského parlamentu, tak ten puč byl uštrikován na jeho osobu. Já si myslím, že tak to prostě není.

Moderátor (Jan Pokorný): Vedení KSČM je tedy podle vás fajn parta, která táhne za jeden provaz?

Host (Jiří Dolejš): No víte s partou je to ve vysoké politice vždycky trochu složité. Logicky se tam jedná o konkurenci, logicky se tam jedná o mocenské záležitosti. Ale nebyl bych zas tak fatalistický, abych odmítal, že by nějaká dobrá parta v politice mohla vzniknout. Ale není to podmínka nutná, je to spíš jakýsi nadstandard, pokud se podaří těm osobnostem, které v politice jsou, udržet takovou lidštější tvář politiky.

Moderátor (Jan Pokorný): Přijímáte označení člověka, který je prezentován jako jakýmsi jedním z lídrů reformního křídla v KSČM?

Host (Jiří Dolejš): Tak každý, kdo je ve vedení strany, tak je svým způsobem profilující osobností a lídrem. My nemáme zakotvené ve struktuře stranické oficiálně platformy a myšlenkové proudy, ale nepochybně každá osobnost za sebou někoho uskupuje, protože jeho názory jsou zajímavé pro ty ostatní. Já samozřejmě věkem, profesí a tak dále jsem založením spíše řekněme progresivnějším. Usiluji se o určitou modernizace tváře KSČM, ale není to v rozporu s tím, co dělají ostatní. A troufnu si říct, že ti takzvaní modernisté s konzervatisty se klidně mohou dohodnout, protože konzervativci v podstatě chrání ověřené hodnoty a v tom jsou jistě silní. Ale možná, že více dechu mají pak ty modernisti v případě, pokud by se jednalo o pohyb vpřed.

Moderátor (Jan Pokorný): Jaká by byla KSČM po sjezdu v čele s Miroslavem Grebeníčkem?

Host (Jiří Dolejš): Tak záleží velice na tom, kým bude obklopen. Miroslav Grebeníček je předsedou už 10 let. Vystřídalo se v jeho okolí celá řada funkcionářů. Na posledním sjezdě se postavil do pozice, který chce stranu také, byť opatrně, modernizovat. Uvidíme, s jakými prioritami se bude prezentovat jako kandidát na předsedu. A pokud se tak stane, tak kým se bude chtít obklopit.

Moderátor (Jan Pokorný): Jaká by byla KSČM po sjezdu v čele s Václavem Exnerem?

Host (Jiří Dolejš): Tak Václav Exner je člověk, kterému je přes 60 let, který má samozřejmě blízko k té starší členské základně. Ale není to člověk, který by byl prost racionálního uvažování vzděláním, vzděláním fyzika, je to inteligentní člověk, takže myslím, že by snad ten konzervativizmus, který mu je do jisté míry vlastní, že by ho nepředávkoval.

Moderátor (Jan Pokorný): Zajímala by mě ještě jedna věc. Pane místopředsedo, v rozhovoru pro vzpomínaný deník Právo jste nedávno naznačil, že byste se měli dokázat oddělit od loňské taktické volby prezidenta republiky. Nerozumím tomu.

Host (Jiří Dolejš): Já se domnívám, že v současné republice je jeden velký problém a to je nespolupráce nebo nedostatečná spolupráce levice, jak v Parlamentu, tak mimo Parlament. A že pokud bychom příliš upřednostňovali logiku koaliční, opoziční a spolupracovali úžeji s ODS a tam trochu směřuje ta vazba na volbu prezidenta republiky, takže bychom přispívali k tomuto příkopu, který současnou levici rozděluje. A domnívám se, že bychom měli posilovat levici. To znamená, i když sílí KSČM, tak bychom měli myslet na to, že potřebujeme do politiky partnera.

Moderátor (Jan Pokorný): Teď se mi zdá, že říkáte mezi řádky, že levici rozděluje svým způsobem i prezident republiky?

Host (Jiří Dolejš): Já si myslím, že i když je to prezident republiky, který chce být prezidentem všech občanů, tak je to především politik, který je jasně vyprofilovaný názorově. Že je to člověk pravicově konzervativních názorů. A jistě, jistě by sám uvítal, kdyby mohl být prezidentem a současně mít vedle sebe pravicovou vládu.

Moderátor (Jan Pokorný): Nechci do nějaké větší hloubky hodnotit slova, která říkáte dnes a ducha v němž hovoříte, ale když dovolíte, použiji jednoho citátu z Haló novin, kde se objevilo, cituji: Jelikož je KSČM jedinou politickou stranou, která si spolu s ostatními nerochnila v bahně popřevratového úpadku, ale přednostně i proto, že pod desetiletým vedením Miloslava Grebeníčka vytrvale přichází s věcnými podněty ke zdárnému řešení narůstajících občanských problémů, stupňují se nyní za pomoci pravičáckých kruhů nejrůznější aktivity, pokoušející se narušovat její ideovou jednotu. Je vám tenhle výklad blízký nynější reflexi KSČM ve veřejnosti?

Host (Jiří Dolejš): No je to strašně šroubovaná věta, ale implicitně to znamená, že se vidí kontinuita, kontinuita našeho působení, že prostě v případě rostoucích preferencí by se neměl organizovat na sjezdu nějaký dramatický, dramatický zlom. Já si nemyslím, že výsledky, ty preference jsou pouze dílem práce jediného člověka, byť tak významného i ve funkci předsedy. Ale já to nechápu jako přímo inklinaci nebo naznačení, že pravda je na té či oné straně.

Moderátor (Jan Pokorný): Ale to mi řekněte, že vás přerušuji, za pomoci pravičáckých kruhů nejrůznější aktivity pokoušející se narušovat její ideovou jednotu. Tady se omlouvám za sugestivní otázku, ale jako bych četl Rudé právo před 16 lety.

Host (Jiří Dolejš): Já myslím, že tohle je spíš otázka na autora těchto slov, pokud se uchýlil k této rétorice, jestli mu je blízká nebo jestli spíš podlehl určitým momentálním pocitům?

Moderátor (Jan Pokorný): A ten autor článku dál konstatuje. Jiří Dolejší toho sice v poslední době porůznu hodně napovídal, avšak bez jediného konkrétního slova o požadovaných programových změnách. Měl by teď tedy jasně a dopodrobna představu o nich co nejdřív popsat a to ještě před sjezdem KSČM, nejlépe v Haló novinách. Uděláte to, kdy a kde?

Host (Jiří Dolejš): Já bych tomu autorovi těchto slov vzkázal, nevím, o koho jde, že jsem místopředseda pro odborné zázemí a předkládám všechny programové dokumenty a koncepční dokumenty v této oblasti. Takže myslím si, že tento úkol průběžně plním.

Moderátor (Jan Pokorný): Hostem dnešního rozhovoru O kom se mluví byl místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Děkuji za vaše slova. Na shledanou.

Host (Jiří Dolejš): Na slyšenou.

Moderátor (Jan Pokorný): Druhá část pořadu O kom se mluví. Hostem byl Jiří Dolejš místopředseda KSČM. 221 552 155 a 221 552 255. Na těchto telefonních číslech čekáme teď na to, co si o rozhovoru myslíte? Dobrý den. Máte slovo.

Telefonický názor: No dobrý den. Tady Saisová.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobrý den, paní Saisová.

Telefonický názor: Prosím vás pěkně, KSČM jedna z organizací, která teda už dávno neměla bejt v Parlamentu. A navíc, jestli si posluchači neuvědomujou, že to byli právě voni, kdo tuhle republiku vytunelovali, tak by měli mít trošičku lepší paměť.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme, paní Saisová.

Telefonický názor: Ať si vzpomenou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou.

Telefonický názor: Na slyšenou.

Moderátor (Jan Pokorný): Další telefonát. Dobrý den.

Telefonický názor: Ano, dobrý den. Slyšíte mě?

Moderátor (Jan Pokorný): Ano.

Telefonický názor: Tady je Lokša z Kadaně.

Moderátor (Jan Pokorný): Vítejte, pane Lokšo.

Telefonický názor: Pane Pokorný, já jsem chtěl říct panu Dolejšovi, že jsem mu v létě posílal obsáhlej dopis do Parlamentu a do dneška mi na něj neodpověděl. A myslím si, že komunisty by měli už zavřít pusy a starat se vo jiný, vo něco jinýho než-li je politika. Protože ty lidi, který volí dneska komunisty, tak to jsou ubožáci, který nebyli poznamenaný režimem 40cetiletým. Takže proto volí komunisty. Ale myslím si, že už by toho mohli nechat a pan Dolejš teda hlavně. Děkuji.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Halo? Dobrý den. Tady je pořad O kom se mluví. Vítejte.

Telefonický názor: Michal, Lounsko. Dobrý den. Já mám pocit, že i organizovaný zločin má výrazné možnosti života. Je to přece logická struktura a jestliže se někdo rozhodne chápat druhý lidi jako předměty, tak proč si nemůže vybudovat nějakou Ukrajinu nebo Bělorusko nebo eště horší verze někde v třetím světě? Jenom pořád mně osobně chybí, kde, kde je to, kde se to rozchází? Jo? Jistěže, když někdo začne dělat zločin, tak sežene spoustu spolupracovníků, má úspěch, má všechny, všechny možnosti. Ale někde, někde je tady to rozejití a to já nedokážu prostě najít. Tak tady uplatňuju spíš svý rozpaky než co jinýho.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za příspěvek. Na slyšenou. Halo? Vítejte.

Telefonický názor: Dobrý den. Pavel z Český Lípy. Já bych chtěl reagovat asi v tomhle tom stylu. Pokud rostou nyní preference komunistům, tak je na tom asi nejlíp vidět, jak je tady ten stát v současný době vedenej. A pokud si někdo myslím, že teď se třeba hodně mluví o silničním zákonu,zas bude nahrávat jenom bohatejm. Prostě zas na tom budou chudý bitý. Ale tím nechci říct, že komunisty nějak miluju nebo podporuju. Stačí si vzpomenout, že vlastně otec pana předsedy Grebeníčka byl vyšetřovatelem StB. Ale jako měli by se nad sebou ostatní strany zamyslet, proč rostou komunistům preference. Díky. Nashled.

Moderátor (Jan Pokorný): Hezký den. Dobrý den.

Telefonický názor: Dobrý den. Tady je Martin Klindera z Prahy.

Moderátor (Jan Pokorný): Vítejte, pane Klindero.

Telefonický názor: Já teda vím, jestli tam máte pana Dolejše vedle sebe, tak já bych řek, že se tam tomu potutelně usmívá jo všemu tomu, co tam teďko ty lidi volaj. Ale já bych chtěl pro boha upozornit všechny posluchače, že jsou to pořád furt ty samí bolševici, proti kterejm jsme nebo proti kterejm jsme chtěli, chtěli jsme je jako zlikvidovat jo. A to, že voni maj plnou pusu řečí vo parlamentní demokracii, to voni samozřejmě vždycky rádi využívají a vždycky naslibujou. Ale jakmile pak se dostanou k moci, tak tu demokracii vdycky zahubili a na celym světě. A jsou vo tom všechny možný, jsou vo tom všechny možný důkazy po celym světě jo. A že by jako komunisti bojovali za chudý proti bohatejm? Dyk voni ty bolševici zlikvidovali i ty chudý. Díky. Nashled.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Halo? Vítejte, jste ve vysílání.

Telefonický názor: Karel, Ústí nad Labem. Dobrý den.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobrý den, pane Karle.

Telefonický názor: Prosím vás, já se skutečně musím usmívat těm nadávkám těch posluchačů přede mnou. Proboha přece ty posluchači vy víte všichni, že vlastně bez těch komunistů by ani prezident nebyl zvolenej. A nakonec vlastně, aby mohla vládnout dnešní vláda, tak vlastně se museli spojit do čtyřkoalice proti jedné straně. Tak, co to je teda za... Všichni nadáváme na komunisty, ale přitom vlastně musely se čtyři strany spojit, aby porazily jednu stranu. To je všechno. Děkuju.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Předposlední telefonát do dnešního pořadu O kom se mluví.

Telefonický názor: No děkuju. Podehradský z Liberce.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobrý den, pane Podehradský.

Telefonický názor: Já chci poděkovat panu vašemu, panu Dolejšovi.

Moderátor (Jan Pokorný): Jiří Dolejš se jmenuje ano.

Telefonický názor: Jsem rád, že ve straně se vobjevily takovýhle síly. Já jsem sám v roce 92 vystoupil právě proto, že jsem zjistil, že ve straně zůstávají lidi, kteří se hrubě podíleli na normalizaci a kteří tam neměli zůstat. Ale jinak jsem levicově zaměřen a myslím, že to tak je výsledek těch preferencí. Jednoduše strana připustila, že udělala po padesátých letech obrovský chyby. Ale není pravda, ta strana už byla silná za první republiky, poněvadž fakticky stála v čele bojů za, za chudý. Děkuji. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Hezký den. A poslední telefonující.

Telefonický názor: Dobrý den, pane Pokorný. Tady je ... v Krkonoších na chalupě, na kterou jezdil váš předchůdce Sláva Volný. Jestli si na to jméno někdy vzpomenete?

Moderátor (Jan Pokorný): Na jméno si vzpomínám. Na to, že tam jezdil na chalupu, bohužel ne.

Telefonický názor: Mě by hrozně zajímalo, co von by tomu dneska řek? Bohužel nám to nemůže povědět jo, protože je dávno mrtvej že jo. Tak jako, jo?

Moderátor (Jan Pokorný): Tak to děkujeme nebo chcete ještě něco?

Telefonický názor: Ne, ne, ne, já vám děkuju. Přeju vám hezkej den. A děkuju.

Moderátor (Jan Pokorný): Vám taky. Užívejte si chalupy a Krkonoš. Na slyšenou. A tím končí další vydání pořadu O kom se mluví. Hostem byl Jiří Dolejš místopředseda KSČM.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio

Více z pořadu