Mišák, Kosák, Slepičák. O co jde v kauze Dozimetr a jak se k ní staví politici z řad vládní koalice i opozice

20. červen 2022

Na hnutí STAN dopadá kauza, která původně začala na pražském magistrátu. Jde o jednu z největších politických kauz za poslední roky, která má vliv až na nejvyšší patra politiky. Vycházejí najevo informace, které už například vedly k rezignaci ministra školství. Hnutí STAN chystá mimořádný sjezd. To vše se děje v době, kdy má Česká republika před sebou předsednictví EU. jak vážné následky by mohla kauza mít? 

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu minulý týden ve středu spustili razii v pražské dopravním podniku (DPP) a také na magistrátu. Zatím obvinili celkem 11 lidí. Původně chtěli stíhat ještě dva daší, ale ti byli v tu dobu v zahraničí.

Čtěte také

Mezi obviněnými je teď už bývalý náměstek pražského primátora ze Starostů a nezávislých Petr Hlubuček, vlivný zákulisní podnikatel Michal Redl, který se pohyboval kolem této vládní strany, a také podnikatel Pavel Kos. Všechny tři policie označuje za zakládající členy skupiny, která manipulovala zakázky DPP, přijímala úplatky a také dosazovala lidi na klíčové pozice v dopravním podniku.

Mišák, Kosák, Slepičák

Skupina si počínala poměrně opatrně, používala šifrované telefony a také přezdívky. Navzájem se oslovovali Mišák (Rédl), Kosák (Kos) a náměstek Hlubuček měl být Slepičák. Jeho přezdívka údajně vznikla tak, že je chovatelem slepic, a byl dokonce předsedou klubu Klub Chovatelů chocholatých plemen drůbeže.

Detektivové také zaznamenali, že skupina měla pověřeného člověka, konkrétně Redlova řidiče, který se měl starat o to, aby na ně nikdo nepřišel, prováděl bezpečnostní prohlídky a snažil se najít případné odposlechy.

Kdo jsou Pavel Kos a Michal Redl?

Zatímco Hlubuček je kvůli svému angažmá v politice v kauze známou postavou, jména Michala Redla ani Pavla Kosa veřejnost v souvislosti s kauzou slyšela poprvé.

Michal Redl

Kos je podnikatel odsouzený v minulosti za daňové podvody, blízký přítel zlínského podnikatele Michala Redla. Ten v minulosti spolupracoval se známým zločincem Radovanem Krejčířem a byl stíháný v několika jeho kauzách. Soudu ale unikl díky lékařským zprávám, že je vážně duševně nemocný a tudíž nesvéprávný.

Od roku 2017 se Redl pohybuje kolem politiků hnutí STAN, například i kolem ministra školství Petra Gazdíka, který kvůli tomu rezignoval jak na post ministra, tak skončí i ve funkci místopředsedy strany. V policejním usnesení totiž stojí, že Gazdík a Redl spolu komunikovali a používali k tomu šifrované telefony. Je ale nutné podotknout, že policie nikde nedokládá ani nepíše, že by Gazdík Redlovi v něčem pomohl.

Projekt Nádraží Holešovice

Podle policie obvinění zmanipulovali celkem tři velké zakázky dopravního podniku. Jednalo se například o projekt přestavby stanice metra Nádraží Holešovice a jejího okolí. Redl s Hlubučkem do dopravního podniku podle policie dosadili svého člověka, Matěje Augustína, na post finančního ředitele DPP. Jeho jméno je také na seznamu obviněných.

Čtěte také

Augustín chtěl údajně po jednom developerovi úplatek 5 milionů korun za to, že nebude blokovat, aby se firma mohla na projektu podílet. Developer takovou nabídku odmítl. Augustín pak skutečně jednání představenstva dopravního podniku zablokoval, aby druhý den vedení této městské firmy s developerem smlouvu podepsalo.

Kriminalisté píší, že Augustín nejednal na vlastní pěst, ale právě na pokyn podnikatele Redla a politika Hlubučka.

Z magistrátu do vazby

Hlubučkův advokát Lukáš Trojan už ve středu pro Českou tiskovou agenturu prohlásil, že by média měla respektovat princip presumpce neviny. V pátek, když soud poslal Hlubučka do vazby, pak vzkázal, že jeho klient vinu odmítá. Hnutí STAN nicméně už ve středu přerušilo jeho členství a Hlubuček také rezignoval na funkci náměstka pražského primátora.

Petr Hlubuček ze STAN

Stejně tak vedení dopravního podniku odvolalo z funkce člena představenstva Matěje Augustína. Redlův advokát na dotazy nereagoval.

Policie chce v kauze stíhat celkem 13 lidí, ale dá se očekávat, že se případ ještě rozroste? Kriminalisté hned na několik místech zprávy o vyšetřování naznačují, že monitorovali více podivných rozhodování o zakázkách dopravního podniku. Navíc skupina také měla k dispozici člověka u policie, který jim ověřoval majitele podle SPZ vozu, což je protizákonné.

Jak se ke kauze staví hnutí STAN? Co si o ní myslí opozice a chystá se trvat na rezignaci předsedy hnutí Víta Rakušana? Vyvozuje z celé situace pro sebe něco i vládní ODS? A Jak vážnou komplikaci představuje kauza pro české předsednictví den před jeho začátkem? Poslechněte si celé speciální vysílání Radiožurnálu a Plusu k takzvané kauze Dozimetr.

Hosty Jana Pokorného jsou:

  • Věra Kovářová, místopředsedkyně hnutí STAN;
  • Karel Havlíček, místopředseda hnutí ANO;
  • Jan Skopeček, místopředsedka ODS;
  • Petr Hartman, publicista a komentátor;
  • Filip Nerad, vedoucí zahraniční redakce Českého rozhlasu a expert na EU.
Spustit audio

Související