Miroslav Zikmund o přátelství s Jiřím Hanzelkou: Zkouška ohněm proběhla až na cestách

3. září 2014

„Nastínit 95 let života do hodiny a osmnácti minut považuji za ekvilibristický čin, těším se, jaké to bude,“ říká cestovatel Miroslav Zikmund o celovečerním dokumentu Petra Horkého. Jmenuje se Století Miroslava Zikmunda a právě míří do tuzemských kin. Jak legendární cestovatel vzpomíná na setkání s Jiřím Hanzelkou? A jak utužovali přátelství na cestách? To prozradil moderátorce Lucii Výborné – tentokrát byla ona hostem v pracovně legendárního cestovatele.

„S Jiřím Hanzelkou jsme se ptali navzájem: Kdyby se mi něco stalo, hledal bys jiného parťáka? Oba jsme shodně odpověděli, že ne,“ vypráví. První setkání obou cestovatelů bylo spíše banální, později zjistili, že mají společné nápady, které realizovali.

„Zkouška ohněm trvala na první naší cestě každý den, přátelství jsme utužovali při nebezpečí. Věděli jsme, že když má jeden z nás návrh, na kterém lpí, tak musí dojít ke kompromisu. A ten jsme drželi,“ nastiňuje.

Mnohaleté cestování po světě ale vybralo svou daň. „Nejvíce jsme zaplatili rodinnými vztahy. Děti byly ochuzené o přítomnost rodiny. Uvědomili jsme si to až po návratu, po letech jsem zjistil, že čas, který jsem měl dětem věnovat, je nevratný,“ vysvětluje.

A jak porovnává cestování v dnešní době s moderní technologií? „Kdybychom dnes měli vymoženosti, které se nabízejí každému, kdo vyrazí kousíček za humny a má k dispozici GPS a jiné techniky, tak bych asi nikam nejel. A Jirka také ne nebylo by to dobrodružné,“ míní.

Jak oba cestovatelé pracovali na reportážích z cest? Mají cestovatelé v dnešní době nějakou úlohu? A je dobré vracet se na stará místa? I to jste mohli slyšet v Hostu Radiožurnálu mezi 10. a 11. hodinou.

autor: prh
Spustit audio

Související