Miroslav Kalousek: Odvolání Benešové je hrubá chyba

29. září 2005
O kom se mluví

Od mikrofonu pořadu O kom se mluví, se z našeho studia v Poslanecké sněmovně hlásí Jan Pokorný. Hostem je předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Vítejte. Pane předsedo, než se pustíme do rozhovoru tak jedna vytčená před závorku informace našim posluchačům. Vzhledem ke komplikovanému spojení telefonickému mezi sněmovnou a naší centrálou na Vinohradské dnes zřejmě nebudeme vysílat telefonickou část pravidelně následující po rozhovoru v pořadu O kom se mluví. Pane předsedo Kalousku, odvolání nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové je hotovou věcí, vy jste stále toho názoru, že je to hrubá chyba. Čí?

Host (Miroslav Kalousek): Je to hrubá chyba těch, kteří hlasovali pro její odvolání. Celá ta kauza je velmi nešťastná a my jsme přesvědčeni, věrohodné důvody neexistují. Že ať už byly zveřejněny důvody jakékoliv, tak o těch skutečných se bude spekulovat a že to nemůže posloužit důvěryhodnosti vlády. Marie Benešová byla nestranická, nezávislá, byl to velmi pevný bod v trestním řádu.

Moderátor (Jan Pokorný): A dá se podle vašeho názoru totéž říct o její nástupkyni Renatě Vesecké?

Host (Miroslav Kalousek): Já pevně doufám, že stejné hodnoty jí budeme moci říci jednou o Marii Vesecké, ale to nic nemění na tom, že odvolávat státní zástupkyni po té kauze, která tady byla kolem katarského prince v okamžiku vířících se některých afér. Je to prostě nešťastné rozhodnutí, které zakládá spekulativní důvody, třeba i nepravdivé, ale o těch skutečných důvodech se bude spekulovat. Nemůže to podpořit věrohodnost vlády. My to pokládáme za chybu.

Moderátor (Jan Pokorný): Vypadalo to podle vás tak, že když Marie Benešová zůstane, opustí unionisté vládu?

Host (Miroslav Kalousek): To nevím, ale zaujal mě argument Jiřího Paroubka, který řekl, že pro něj koalice 101 je větší hodnotou téhož Jiřího Paroubka, který neustále zdůrazňuje, že se nenechá v uvozovkách vydírat. Jeho nikdy nevydíral, on to slovo používá a že je připraven prosadit si svoje názory třeba s marťany. Tak najednou tenhle argument, který vždycky odmítá tak jako argument používá. Tak je zřejmé, že ty skutečné důvody budou asi někde jinde a že pan Paroubek a pan Němec k tomu měli svoje důvody, které nechtějí zveřejnit úplně naplno.

Moderátor (Jan Pokorný): Dá se podle vás dávat do jisté souvislosti odvolání nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové s tím, čemu se zkráceně říká kauza Unipetrol?

Host (Miroslav Kalousek): Opravdu nevím. Já se nechci připojit k těm, kteří o těch skutečných důvodech budou spekulovat.

Moderátor (Jan Pokorný): O Unipetrolu se dnes ráno na koaliční schůzce nemluvilo?

Host (Miroslav Kalousek): Ani slovo. Ani slovo není důvod. Naše pozice je jasná. My nemáme žádný důvod nevěřit stanovisku ministerstva financí. Konec konců i mě osobně se ta zpráva polského parlamentu zdá velmi přitažená za vlasy. Ale to je přece právě ten důvod, proč bychom se k vyšetřovací komisi neměli bránit. Jestliže jsme pro něco hlasovali, jestliže jsme přesvědčeni, že jsme hlasovali při nejlepším vědomí a svědomí, tak proč bychom se měli bránit vyšetřování? Když se bráníme vyšetřování, tak jenom zvyšujeme to podezření, že chceme něco tajit. My nemáme co tajit a proto říkáme, ano, ať se vyšetřuje.

Moderátor (Jan Pokorný): A někdo má co tajit?

Host (Miroslav Kalousek): Já pevně doufám, že ne. Ale já pokládám bránění zřízení vyšetřovací instituce za morální hazard. Nemám-li co tajit, no tak přece podpořím, aby se to vyšetřilo, aby bylo naprosto jasně řečeno, že nebylo co tajit a že je to v pořádku.

Moderátor (Jan Pokorný): Sněmovní vyšetřovací komise by nebyla první v historii parlamentu České republiky. Pane předsedo, zkuste zapojit svojí poslaneckou paměť a připomeňte, která z vyšetřovacích komisí nad různými kauzami došla k nějakým závěrům, které změnily svět.

Host (Miroslav Kalousek): Tak vyšetřovací komise nejsou od toho, aby změnily svět, ale konstatovaly pravdu. A já jsem stál v čele vyšetřovací komise a její závěry jsem dodnes pyšný, dodnes odkazuji na závěrečnou zprávu a její.

Moderátor (Jan Pokorný): IPB.

Host (Miroslav Kalousek): K Investiční a poštovní bance kdy stále více a více se ukazuje, že naše závěry byly správné, co se týče nálezů i co se týče osobní odpovědnosti.

Moderátor (Jan Pokorný): Dejme tomu, že byly správné. A co se stalo?

Host (Miroslav Kalousek): Ale to už není úkolem té vyšetřovací komise. To potom musí uchopit někdo jiný, ale troufnu si říct, že komise o IPB zjistila, konstatovala a řekla celou řadu nálezů, o kterých dnes nikdo ani nepochybuje, protože to prostě byla pravda. A to bylo obrovský přínos té komise, protože sdělila pravdu. Zdá se vám sdělení pravdy až tak málo?

Moderátor (Jan Pokorný): Ani ne. Nástupce Stanislava Grosse ve funkci předsedy ČSSD Bohuslav Sobotka říká v rozhovoru pro dnešní Právo, cituji: Nepochybně tedy KDU-ČSL pomáhá vytvářet ODS umělý problém, pomáhá jí vytvářet argument proti vládě. Připadá mi to nelogické už proto, že ministři za KDU-ČSL hlasovali pro privatizaci a žádná z koaličních stran proti privatizaci neměla námitky. V té době proti privatizaci neměl námitky ani nikdo z opozice. Konec citátu. Vy teď máte námitky proti průběhu privatizace?

Host (Miroslav Kalousek): Ale já, my dodnes nemáme námitky proti průběhu privatizace Unipetrolu. To je absurdita to je argumentace a pana Sobotky. My dodnes nemáme námitky proti privatizaci Unipetrolu. Nicméně je objektivní fakt, že člen nejvyššího vedení ČSSD a šéf kanceláře předsedy vlády si před kamerou řekl o 5 českých. Můžeme spekulovat co je těch 5. Já si myslím, že si řekl o pět miliónů v českých, ale.

Moderátor (Jan Pokorný): Jestli se to nedá vykládat opět, jako znovu.

Host (Miroslav Kalousek): Ne, to je objektivní fakt. Vzniká celá řada podezření. Já ta podezření pokládám za nepodložená a tím spíše říkám ano, proboha ať se to vyšetří. Ten, kdo se brání vyšetřování, tak ten jenom zesiluje podezření, že se bojí, že se něco odhalí. Ministři za KDU se nebojí, že se cokoliv odhalí, protože hlasovali při svém nejlepším vědomí a svědomí a bránit se vyšetřování znamená jenom zesilovat podezření, že došlo k něčemu nekalému. Já vůbec nechápu proč Sociální demokracie podstupuje ten morální hazard, že se brání vyšetřování a zesiluje tohle podezření na místo, aby řekla: My jsme rozhodovali naprosto v souladu se zákony České republiky, my nemáme co tajit. Prosím, vyšetřete si, co chcete. To je přece naprosto logické stanovisko.

Moderátor (Jan Pokorný): Hostem pořadu O kom se mluví je předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Na začátku tohoto týdne to pane předsedo, skoro už tak vypadalo, že budou předčasné volby. Co podle vás ukázaly ty dny, kdy z úst představitelů ČSSD a ODS padaly možné i nemožné termíny konání dřívějších voleb?

Host (Miroslav Kalousek): Mě mrzí, že jste to takhle řekl. Já nechápu.

Moderátor (Jan Pokorný): Já se omlouvám, ale co jsem řekl špatně.

Host (Miroslav Kalousek): No já nechápu, že když někdo řekne úplnou hloupost, tak vy řeknete, že už.

Moderátor (Jan Pokorný): Že už to skoro vypadalo.

Host (Miroslav Kalousek): Že ta hloupost se stane realitou.

Moderátor (Jan Pokorný): Mě zase mrzí, že jste nepochopil tu nadsázku obsaženou v tom, že už to skoro vypadalo.

Host (Miroslav Kalousek): Ale promiňte, teď jste byl chytřejší vy.

Moderátor (Jan Pokorný): Příště budete zas vy.

Host (Miroslav Kalousek): Osm měsíců před termínem řádných voleb začít mluvit o volbách předčasných je hloupost a navíc ještě neodpovědná hloupost, protože to destabilizuje situaci. Může to ohrozit velmi pozitivní vývoj české ekonomiky a nijak to nemůže posloužit občanům v České republice. Předseda Vlády má od všech tří stran vládní koalice. On v tomto volebním období není nikam nikým zvolen. On má mandát od tří stran vládní koalice vést koaliční vládu až do řádných voleb. To je součástí koaliční smlouvy. Tam je přímo napsáno, že všechny tři strany vyjadřují vůli vládnout až do řádných voleb. Na jeho výrok o předčasných volbách byl minimálně nerozvážný, když to řeknu slušně. A reakce ODS byla ještě nerozvážnější. To, co je rozumné a to co je ve prospěch České republiky je dokončit volební období v té situaci, v které jsme a rozdat karty v řádném termínu voleb. Já pevně doufám, že k té hlouposti, kterou pronesl pan premiér a k té hlouposti, kterou řekla ODS, prostě nedojde. Protože to nemůže nikomu posloužit.

Moderátor (Jan Pokorný): Bál jste se jako předseda koaliční strany, když špičky ČSSD mluvily o možném vyhazovu Křesťanských demokratů z vlády?

Host (Miroslav Kalousek): Tak to opravdu ne, už jenom pro absurditu toho vyjádření. Jestli si vzpomenete, zazněl termín, vyhodím je z koalice. Už tady je vidět jak teda si musíme vysvětlovat pojmy. Koalice je projekt tří suverénních stran, které se k něčemu zavázaly. Koalice není jedna strana, tím méně jeden člověk. Věta vyhodím je z koalice je stejně nelogická jako kdybyste řekl své manželce: Vyhodím tě z manželství. Vy můžete říct: Já se s tebou rozvedu. Já ti uteču, ale vyhodím tě z manželství je zevně pitomost. Úplně stejnou logiku má výrok vyhodím vás z koalice. Mohu říct, odstoupím od koaliční smlouvy. Mohu říct, zradím koaliční projekt, ale vyhodím tě z koalice, nedává vůbec žádný smysl. Proto jsem se tomu spíše jenom smál.

Moderátor (Jan Pokorný): Někteří sociální demokraté vám také vyčítají kopání do kotníků. Co podle vás tenhle pojem znamená v politické realitě České republiky roku 2005?

Host (Miroslav Kalousek): To nevím, to se musíte zeptat těch, kteří se těchto termínů dopouštějí. KDU-ČSL dodržuje do písmene své smluvní závazky. Totéž vyžaduje od svých koaličních partnerů. Ale mimo rámec koaliční smlouvy, pokud si někdo představuje, že mimo rámec koaliční smlouvy je naší povinností podporovat ho v jeho zjevných chybách, jako je například odvolání nejvyšší státní zástupkyně, nebo absurdní bránění se vyšetřování něčeho, o čem jsem přesvědčen, že je správné, to jsou zjevné politické chyby. To je zjevný morální hazard a jestliže se někým nechci podílet na jeho chybách, no tak to přece nikdo nemůže označovat za kopání do kotníků.

Moderátor (Jan Pokorný): Dalším podobným tématem je loajalita, či neloajalita KDU-ČSL směrem ke koalici. Když se podíváme zpátky, tak vy jste byli aktivní v kauze financování bytu bývalého premiéra Grosse. Teď nechcete schválit vládní návrh novely zákoníku práce. Oproti ČSSD chcete sněmovní komisi k Unipetrolu. Nepřispíváte si sami i do budoucna k tomu, že můžete dostat nálepku obtížného koaličního partnera?

Host (Miroslav Kalousek): Já bych rád, kdybychom uměli odlišit dva pojmy.

Moderátor (Jan Pokorný): Zkusme to.

Host (Miroslav Kalousek): Loajalita ke koaličnímu projektu. A loajalita k nejsilnější vládní straně této koalice. To jsou dva velmi odlišné projekty. Já si troufnu říct, že ze všech tří stran vládní koalice právě křesťanští demokraté byli nejloajálnější po celou dobu ke koaličnímu projektu. Měli jsme úžasnou trpělivost při všech turbulencích, které probíhali uvnitř Sociální demokracie, kdy si neustále odstřelovali své vedení v případě pana premiéra Špidly. To bylo samozřejmě odstřelení i společného premiéra, aniž to s námi bylo konzultováno. Ke koaličnímu projektu jsme byli nesmírně loajální a jsme dodnes. Protože jsme přesvědčeni, že je to ta nejlepší varianta. Ale loajalita ke společnému koaličnímu projektu neznamená loajalita k chybám toho nejsilnějšího koaličního partnera. Tam nemám žádný důvod být loajální. Tam mám povinnost dodržovat smluvní závazky. Ty skutečně dělám, ale jestliže se někdo rozhodne proti názoru legislativní rady, vlády, teď mluvím o zákoníku práce. Jestliže legislativní rada vlády, orgán, který si vláda zřídila pro to, aby respektoval zákony České republiky, orgán, v jehož čele stojí ministr za Sociální demokracii. Tento orgán řekne, aniž by o tom pochyboval, tato ustanovení zákoníku práce jsou v rozporu s ústavou České republiky a Sociální demokracie jenom proto, aby ukázala svaly, tak v tu chvíli ústavu nepokládá za prioritu číslo 1 a stejně to prohlašuje, tak je to prostě neúcta k ústavě, neúcta k zákonům. Tedy je to politická chyba a my nemáme žádné právo se na té chybě podílet. A to není neloajalita vůči koaličnímu projektu, ale to je odmítání podílet se na zjevné neúctě k ústavě, kterou projevuje sociální demokracie. Tady bych rád znovu vzdal čest ministrovi za Sociální demokracii v čele legislativní rady, který nebyl schopen pro ten návrh hlasovat právě proto, že je v rozporu s ústavou.

Moderátor (Jan Pokorný): Co může 8 měsíců před volbami znamenat tenhle diametrální rozdílný postup Křesťanských demokratů a ČSSD k téhle významné normě?

Host (Miroslav Kalousek): No platí to, co jsme řekli. My nejsme schopni hlasovat pro zákoník, který podle názoru legislativní rady je v rozporu s ústavou, protože jsme všichni schválili nějaký ústavní slib. Samozřejmě Sociální demokracie má většinu ve vládě a v té vládě může prohlasovat i usnesení, že voda teče do kopce. To ještě neznamená, že to usnesení je pravdivé. Jestliže se rozhodne Sociální demokracie protiústavní ustanovení prohlasovat s komunisty, nebo s marťany, nebo s kýmkoliv jiným, tak se to stane platnou právní normou. Ale zřejmě zjevně v rozporu s ústavou a zjevně to bude chyba. Co je neloajálního na tom, že se nechceme podílet na něčem, co je zjevná chyba.

Moderátor (Jan Pokorný): Takže sečteno a potrženo. Zákoník práce v navržené podobě křesťanští demokraté nepodpoří. Komisi k Unipetrolu chcete v téhle souvislosti. S komisí k Unipetrolu není nemožné, že by vás mohli podpořit i poslanci KSČM. Byl byste jim vděčen za tuto podporu?

Host (Miroslav Kalousek): Mě je úplně jedno jak budou hlasovat komunisté. Já bych strašně stál o to, aby všichni poslanci vládní koalice, protože vládní koalice schválila projekt Unipetrolu a vládní koalice by měla říct: My jsme neudělaly nic, za co se můžeme stydět, proto prosím, vyšetřete všechno, co uznáte za vhodné. To je postoj, kterému rozumíme. Říkat: My nechceme, abyste vyšetřovali to, co jsme udělali je morální hazard a ten my nepodstoupíme.

Moderátor (Jan Pokorný): Kvůli trestnímu oznámení, které na vás podal Vojtěch Filip z KSČM jste ochoten požádat sněmovnu o zbavení imunity? Připomenu, že jste mluvil o spojení jedné historické Demokratické strany a jedné zločinecké organizace, tou druhou jste myslel KSČM.

Host (Miroslav Kalousek): Ano.

Moderátor (Jan Pokorný): Podle agentury STEM a jejího výzkumu pro Českou televizi 4 lidé z 10 souhlasí s možnou účastí komunistů v příští vládě. Co soudíte o těch 4 lidech z 10?

Host (Miroslav Kalousek): Jako kdyby ztráceli paměť a nebo někteří z nich naopak velmi tu paměť neztratili a velmi touží, aby se vrátila doba kdy oni byli občany prvé kategorie a ty ostatní občany druhé, třetí, a čtvrté kategorie. Jako by toužili po tom, aby se vrátila doba, kdy platila třídní nenávist. Já nemám žádný důvod brát svůj výrok zpátky. Je to výrok, za kterým si stojím, ale nechci, abych byl chráněn poslaneckou imunitou. Protože jsem stále přesvědčen, že žijeme ve svobodné zemi. A jsem přesvědčen, že na tento výrok, který je pravdivý má právo úplně každý ať je nebo není chráněn poslaneckou imunitou. Právě proto chci požádat Poslaneckou sněmovnu, aby mě té imunity zbavila.

Moderátor (Jan Pokorný): Hostem dnešního rozhovoru O kom se mluví je předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Ještě možná 2 otázky. Díval jste se na zápas pražské Sparty se švýcarským Thunem?

Host (Miroslav Kalousek): No díval a přestal jsem se dívat posledních 5 minut před koncem, takže jsem přišel o tu branku.

Moderátor (Jan Pokorný): Takže jestliže jste Sparťan, tak jste se přestal dívat v pravý čas.

Host (Miroslav Kalousek): Já se přiznám, že nefandím žádnému klubu. Můj syn je přesvědčený Slávista a zatím mě nepřesvědčil.

Moderátor (Jan Pokorný): Myslíte si, že Sparta by prohrála i pod vedením bývalého trenéra Františka Straky, který zřejmě povede lidoveckou kandidátku na Karlovarsku?

Host (Miroslav Kalousek): Absolutně nevím. My nabízíme pana Straku ne proto, že si myslíme, že by pod jeho vedením Sparta neprohrála, ale protože je to výjimečná osobnost, která v životě něco dokázala a která dokáže nabídnout veřejnou službu i těm, kteří v životě fotbal neviděli.

Moderátor (Jan Pokorný): A rozuměl byste tomu, kdyby třeba vedení pražské Sparty vyslyšelo volání a nátlak svých fandů a eventuálně, i když ta možnost je spíš hodně hypotetická a jakoby z Marzu, když už jsme dnes i u těch mimozemšťanů.

Host (Miroslav Kalousek): Přestaňme mluvit o marťanech, já si pak před ním pod nimi mohu představit kohokoliv komunisty, nacisty, doufám, že ty nemluví do Sparty.

Moderátor (Jan Pokorný): Kdyby se František Hřebík vrátil jako trenér Sparty a při tom byl stále ve vašich myšlenkách dobrým lídrem karlovarské kandidátky?

Host (Miroslav Kalousek): Já nespojuji situaci Sparta Praha se situací kandidátek KDU-ČSL.

Moderátor (Jan Pokorný): To by asi teď nebylo dobré spojení, to je pravda.

Host (Miroslav Kalousek): Ale nikdy. My nabízíme pana Straku jako elitu v určité části lidské činnosti, kterým určitě sport je. Tak jako jinde můžeme nabízet špičku v oblasti vědy. Prostě my chceme nabízet kandidáty, kteří v životě něco dokázali a kteří protože v životě něco dokázali ve svém oboru lidské činnosti, tak pravděpodobně dokážou pomoct i lidem kolem sebe. To nesouvisí s tím, jestli na Spartě někdo křičí Hřebík ven, nebo ne. To s tím nemá žádné spojení.

Moderátor (Jan Pokorný): Fotbalově politicky končí dnešní rozhovor O kom se mluví. Hostem byl předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Děkuji, hezký den. Na shledanou.

Host (Miroslav Kalousek): Děkuji za pozvání.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio

Více z pořadu