Mirek Topolánek a jednání o nové vládě

8. červenec 2004
O kom se mluví

Ve studiu Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu na Vinohradské 12 v Praze sedí Jan Pokorný. V našem studiu na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech předseda Občanské demokratické strany, místopředseda Senátu Mirek Topolánek. Dobrý den.

Host (Mirek Topolánek): Dobrý den přeji.

Jan Pokorný: Pane předsedo, i letos ve Varech na náklady sponzorů a nebo za svoje?

Host (Mirek Topolánek): Vzhledem k tomu, že jsem otázku očekával, tak musím odpovědět, tentokrát za svoje.

Jan Pokorný: Co říkáte tomu, že se Marián Bielesz vzdal dnes poslaneckého mandátu, nahradí ho další unionista Zdeněk Kořistka, v tom smyslu, jestli má ještě dál cenu z vaší strany jednat se Stanislavem Grossem o nějakých variantách budoucí vlády?

Host (Mirek Topolánek): Tak neříkám tomu vůbec nic, protože pořád ještě nemohu věřit, že by se zvedlo 101 rukou pro ještě horší vládu, než byla ta Špidlova, a tak to zatím vypadá, je ještě slabí a ještě méně programově ukotvenou. Takže nemám na to v této chvíli žádný názor, počkám si na hlasování. Doufám, že bude brzy a ne až koncem prázdnin, jak Stanislav Gross naznačuje. My se Stanislavem Grossem jsme jednali pouze na jeho žádost, kdy položil na stůl něco, co se těžko dalo nazvat nabídkou myšlenou vážně. Byly to jenom nabídky různých postů, ať už exekutivních nebo kontrolních.

Jan Pokorný: K tomu se, pane předsedo, dostaneme.

Host (Mirek Topolánek): Vy jste mi řekl, jestli má cenu jednat se Stanislavem Grossem. My nemáme jediný důvod s ním jednat v této chvíli. Na jeho žádost jsme ke stolu zasedli a to jednání skončilo velmi rychle, protože jsme ty nabídky odmítli. Takže my si počkáme, až Stanislav Gross sestaví vládu, my si počkáme na její programové prohlášení.

Jan Pokorný: Ale už teď víte, jak jsem slyšel z vašich úst, že bude slabá.

Host (Mirek Topolánek): Jak může být silná, když vzniká na stejné lži, na které vznikla ta vláda minulá?

Jan Pokorný: Já vám řeknu, proč by mohla být silná. Z obavy před předčasnými volbami.

Host (Mirek Topolánek): To je možná sice pravda, ale vezměte si, že Sociální demokracie bude vládnout v případném datu konání předčasných voleb 7 let. To znamená, nemyslím si, že by to byl jediný důvod. Máte pocit, že je to stmelí, že ten strach o ty prebendy, o ty korýtka, o ty poslanecké mandáty.

Jan Pokorný: Nemám žádný pocit, ale vím, že v politice to tak může chodit.

Host (Mirek Topolánek): To já se domnívám, že ten strach je daleko silnější, není to jenom strach z předčasných voleb. Já vám dám jednu paralelu. Jestli si vzpomínáte a je třeba říct, že všichni zapomínají, a já jsem pocítil potřebu to znovu připomenout. V roce 1998 měla ODS na jaře 8 procent preferencí. Všichni se těšili na to, že tato zlá strana skončí a zmizí v propadlišti dějin. Přesto poslanci a senátoři ODS tehdy hlasovali pro zkrácení funkčního období Sněmovny a hlasovali pro předčasné volby, přestože to pro ně bylo velmi nevýhodné, téměř smrtící a nakonec v těch volbách získali přes 20 procent. Já chci říct, že obavy Stanislava Grosse z předčasných voleb jsou dány jenom tím, že se za žádné ceny po šesti letech vládnutí nechce vlády vzdát a jeho touha po moci je nezřízená.

Jan Pokorný: Vy říkáte touha po moci, on může říkat, že mu jde o stabilní prosperující Českou republiku.

Host (Mirek Topolánek): Tak to byste se musel trochu podívat na ta čísla a musel byste vidět tu vysokou nezaměstnanost, musel byste číst ty zprávy Mezinárodního měnového fondu, Evropské unie, Světové banky, které označují naši ekonomiku za skomírající, naše dluhy za ohrožující další vývoj republiky. Vyjednávání o tom, že naše schodky ohrožují naše přičlenění nebo začínají nás noví pantátové z Evropské komise kárat za překročení našich rozpočtových schodků. To znamená vůbec to není pravda, ty poslední 2 roky přestože ekonomika rostla díky tomu, že je poměrně na té vládě nezávislá, tak všechna ostatní čísla, které má v rukou vláda, to znamená fiskální politika a mandatorní výdaje, sociální reforma, zdravotní reforma, důchodová reforma, ty zůstávají neřešeny.

Jan Pokorný: Pane předsedo, když jste říkal, že ta ekonomika je nezávislá na vládě, znamená to tedy, že ta vláda škodí nebo neškodí?

Host (Mirek Topolánek): Ta vláda škodí a mimo jiné také proto se rozpadla.

Jan Pokorný: A změnit to jde jenom předčasnými volbami podle vás?

Host (Mirek Topolánek): Tak při té konstelaci, která je ve Sněmovně, kdy 41 mandátů blokují komunisté, já jiné řešení nevidím, protože tato vláda byla sestavena na poměrně heterogenní koaliční rovnováze. Byly to strany, které každá hlásá něco jiného. Jenom odbočím, vzpomínáte si ještě vůbec, že lidovci nekandidovali samostatně a nemůže Marian Bielesz odejít z kandidátky Unie svobody DEU, protože taková kandidátka neexistovala?

Jan Pokorný: Kandidovali společně s unionisty pod hlavičkou koalice, ano.

Host (Mirek Topolánek): Pod hlavičkou koalice a potom vznikly prapodivně nějaké 2 kluby. Já jenom chci říct, že často se zapomíná. To znamená, ta koalice vznikla jako slabá, která neměla téměř žádný programový průnik. Socialisté před volbami získali hlasy především proto, že lhali a naslibovali všem úplně všechno. Od té doby se nic nezměnilo, akorát jeden opilec byl vyloučen z klubu ODS a skončil v klubu jiném. Od té doby přece zůstaly úplně stejné počty, úplně stejná matematika, takže jestliže nešla sestavit ta vláda rozumně předtím, nejde sestavit ani teď.

Jan Pokorný: Pane předsedo, kde berete záruku, že by po předčasných volbách mohla vzniknout pevnější koalice. Kdyby výsledky předčasných voleb kopírovaly nynější preference, tak vítězi by byl vaše strana a KSČM.

Host (Mirek Topolánek): To je, pane Pokorný, velká spekulace. Já vůbec nemám žádnou jistotu. Já jenom chci říct, že v takové patové situaci, kdy vzniká slepenec ještě horší než ten minulý. A znovu trochu pro pamětníky a to je jednom 14 dnů, víte, proč odstoupil Vladimír Špidla? Vladimír Špidla neodstoupil proto, že nedostal nedůvěru, on tu nedůvěru ustál, on odstoupil proto, že jejich ústřední výkonný výbor odhlasoval, že stávající koalice sociálních demokratů, lidovců a Unie svobody dál pokračovat nebude. Nyní nám Stanislav Gross předvádí, jak tato koalice bude fungovat s hlasem jednoho opilce dál. Já chci říct, nezapomínejme, zkusme si v té paměti zapátrat, není to tak daleko, je to asi 14 dnů nebo 3 týdny.

Jan Pokorný: Ano, bylo to předminulou sobotu. Někteří z vašich oponentů v Sociální demokracii posuzují to vaše lpění na předčasných volbách jako přílišnou nedočkavost vstoupit do Strakovy akademie hlavním vchodem.

Host (Mirek Topolánek): Jestli trošku to jenom sledujete, tak musíte vědět, že to pravdou není. My jsme v opozici 7 let. Myslím si, že těch 7 let pro nás bylo trochu pochod pouští. Mnoho věcí jsme vnitřně vyřešili, mnoho věcí jsme se naučili, ale jednu věc vím zcela jistě. Ten, kdo přijde po této vládě a nebo po té Grossově vládě, to vůbec nebude mít jednoduché, takže nějaké natěšení se na to, že vejdeme do Strakovy akademie hlavním vchodem, že to je nějaký zázrak, na který se člověk celý život musí těšit, tak to prostě není. Cítím velkou zodpovědnost. Já jsem převzal před 19 měsíci Občanskou demokratickou stranu. Cítím velkou zodpovědnost za těch 40 procent voličů, kteří mají velkou naději, mají velké očekávání. Chtějí změnu a já té zodpovědnosti nechci vzdát a já prostě usiluji o to řešení, které je rychlé, které je korektní a které je i demokratické v tom smyslu, že rozdá znovu karty v patové situaci.

Jan Pokorný: Jej to řešení, které je dobré jenom pro těch 40 procent vašich voličů a nebo pro celou Českou republiku?

Host (Mirek Topolánek): Já musím říct, že jestli chcete znát bonmot, jaký je rozdíl mezi Stanislavem Grossem a Mirkem Topolánkem, berte to v nadsázce, mně opravdu jde především o Českou republiku, pak teprve o ODS a potom teprve o nějakého Topolánka. U Stanislava Grosse je to zcela evidentně naopak.

Jan Pokorný: V tom případě mi vysvětlete, jak státotvorné je vaše vyjádření pro týdeník Euro, že ČSSD musí za 6 let vládnutí zaplatit stejně jako zaplatila ODS?

Host (Mirek Topolánek): To je myšleno samozřejmě tak, že oni 6 let vedli tu zemi špatným směrem a to zaplacení samozřejmě to je ten výsledek ve volbách. Já si myslím, že poté, co provedli svým voličům po minulých volbách, prostě Sociální demokracie musí v těch volbách zaplatit jako zaplatila ODS a také šla z vlády a šla z rozdělané práce a spoustu věcí, které do dnes nejsou dodělány, nejsou dodělány také proto, že ODS v roce 1997 odešla z vlády nebo byla přinucena odejít z vlády.

Jan Pokorný: Pojďme se dívat přece jenom do budoucnosti. Zatím, pokud chápu, prohlášení hlavy státu, ani Václav Klaus není nakloněn předčasným volbám. Rozumíte jeho momentálnímu postoji?

Host (Mirek Topolánek): Tak Václav Klaus na rozdíl od svého předchůdce preferuje standardní postup a předčasné, ústava nepředjímá nějakým samozřejmým způsobem. To znamená, ústava předjímá postup sestavování vlád standardním způsobem, první pokus má Václav Klaus, druhý pokus má Václav Klaus, třetí pokus má Lubomír Zaorálek, a to ústava předjímá. Řekl bych, že v té ústavě je v tomto smyslu určitá díra. Nicméně Klaus se chová standardně a chová se tak, jak by se chovat měl.

Jan Pokorný: Může se stát, že Stanislav Gross se svým pokusem sestavit vládu neuspěje. Je pravděpodobné, že byste byl pak na řadě vy a už jste na to téma s prezidentem mluvil?

Host (Mirek Topolánek): Mluvil jsem s ním o tom při své návštěvě minulé pondělí. Já jsem mu řekl, že pokládám za samozřejmé, že v tom druhém kroku, pokud Stanislav Gross jako zástupce nejsilnější strany ve volbách neuspěje, budeme osloveni my. Já se té odpovědnosti nezříkám. Nicméně už tehdy jsem mu řekl, že pro mě to nebude znamenat hledání 101 hlasu v Poslanecké sněmovně, ale 120 hlasů ve Sněmovně a 49 v Senátu, tak abych využil jedné ze dvou ústavních možností, jakým způsobem dospět k předčasným volbám. A to je buď zkrácení funkčního období Sněmovny a nebo ústavy, která vede k rozpuštění Sněmovny 120 hlasy. Já chci říct, že mně připadalo korektní takto dopředu prezidentovi republiky tento náš plán předložit.

Jan Pokorný: Takže se dá říct, že čekáte na doplňovací volby do třetiny Senátu na podzim?

Host (Mirek Topolánek): Já si myslím, že to není pravda. Předpokládáte, že každá strana má ambice tu komoru ovládnout. To v poměrném systému nebo ve dvoukolovém většinovém možné není, takže já neočekávám nějakou změnu v Senátu. Já se domnívám, že ta změna, kterou navrhujeme, ať už zkrácení funkčního období a nebo změna, po které už někteří ústavní odborníci v Senátu volali, a to je samorozpuštění Sněmovny, může projít. Já budu hledat těch 49 hlasů, my tam máme pouze 26.

Jan Pokorný: Rozhodně jsem nechtěl říct, že chcete ovládnout některou z komor Parlamentu, ale že chcete mít těch 49 hlasů, což je logické a legitimní.

Host (Mirek Topolánek): Těch 49 hlasů může být sestavováno na půdorysu stávajících stran vládní koalice po neúspěšném pokusu Stanislava Grosse. Já si myslím, že i Miroslav Kalousek, i Pavel Němec a nakonec i úřadující předseda Stanislav Gross po tom pokusu, který případně bude neúspěšný, budou samozřejmě nuceni tu situaci reflektovat a hledat jiné řešení a jiné rozumné řešení já nevidím.

Jan Pokorný: Pane předsedo, nejde na tomhle půdorysu, o kterém jste mluvil, sestavit duhovou koalici a s tou dojít do řádných voleb?

Host (Mirek Topolánek): Samozřejmě že to možné je. Pokud by taková koalice měla první prioritu změnu volebního systému do Poslanecké sněmovny na většinový systém, pokud by od 1.1.2005 byla zavedena rovná daň v České republice a kdyby se důchodový systém reformoval podle modré šance, tak jde cokoliv.

Jan Pokorný: Takže to tedy nejde spíš, když vás tak poslouchám?

Host (Mirek Topolánek): Já chci říct, že samozřejmě my máme 57 mandátů ve Sněmovně. Chceme realizovat svůj program, o kterém si myslíme, že vyvede zemi z těch problémů, ve kterých je, hlavně na té výdajové straně rozpočtu. Těžce můžeme kolaborovat s někým, kdo má naprosto opačný názor.

Jan Pokorný: Zpátky k možnému aranžmá vlády ČSSD, KDU a Unie svobody. Vy tvrdíte, o něj stojí zejména lobisté. Kteří a proč?

Host (Mirek Topolánek): To si zkuste jako novináři zjistit sami. Stačí se podívat, které věci jsou připravovány, které ta vláda měla ještě v úmyslu. Je tady celá řada velkých privatizací, ale celá řada malých věcí, které se mají realizovat. Z poslední doby vzpomenu jenom převod pohledávek za Setuzou z České konsolidační agentury na PGRLF a mohl bych jmenovat 10, 20, 50, 100 takových věcí. To znamená, většina těch lidí nemá zájem na rozpadu toho, co pro ně velmi dobře fungovalo, a proto mám i velkou obavu, že současná vláda v demisi, Špidlova vláda, vlastně nekontrolovaná Parlamentem, protože ona má plný mandát výkonný, ale žádná kontrolní moc nad ní neexistuje, může dělat kroky, které nikdo v této chvíli nekontroluje a ona nemá vlastně žádnou odpovědnost.

Jan Pokorný: Vám Stanislav Gross některé kontrolní posty včera nabídl. Vy jste toho názoru, že to bylo jenom jako pro formát, že to nemyslel vážně?

Host (Mirek Topolánek): Já se domnívám a bylo to tak až do nástupu Vladimíra Špidly, že kontrolní mechanismy a kontrolní funkce byly opozicí nechávány i v tom uplynulém období speciálně za Klausových vlád. To znamená, já pokládám za zcela automatické, že tyto funkce jsou nabízeny opozici v rozumné demokratické zemi. Také jsem Stanislavu Grossovi řekl, že pokud by náhodou nastala situace, že bychom my sestavovali vládu, tak my samozřejmě s kontrolními funkcemi pro opozici počítáme.

Jan Pokorný: Vy jste nicméně tu jeho nabídku označil za kupčení a opoziční smlouvu 2. Znamená to, že i opoziční smlouva číslo 1 byla odmítnutíhodná?

Host (Mirek Topolánek): Opoziční smlouva číslo 1 byla naprosto primárně postavena na tom, že obě strany se dohodly, že změní volební systém do Sněmovny, protože to je užitečné pro Českou republiku, aby byly sestavovány vlády se silným mandátem. Toto dokonce ty strany prosadily ve Sněmovně i v Senátu a laskavým dohledem pana prezidenta nebo exprezidenta Havla tehdy Ústavní soud tuto velmi potřebnou věc zrušil. Mimo jiné proto také jsou dnes komunisté v takovém počtu v Poslanecké sněmovně a mimo jiné proto také řešíme tu dnešní krizi.

Jan Pokorný: Pane předsedo, závěrem popište, neb jste hostem Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, byť letos za své peníze, nejvýstižněji, s jakým filmovým žánrem se dá aktuální situace u nás srovnat?

Host (Mirek Topolánek): Já bych to přirovnal ke konkrétnímu filmu, který by měl být povinně promítán v každém Parlamentu na světě, a to je Vrtěti psem.

Jan Pokorný: Tolik předseda Občanské demokratické strany, místopředseda Senátu, Mirek Topolánek. Děkuji za odpovědi, na shledanou.

Host (Mirek Topolánek): Pěkný den.

Jan Pokorný: Nyní čekáme na vaše názory. Dobrý den.

Názor posluchače: Štroner, momentálně Plzeň, trvale Praha. Pane Pokorný, já mám poznámku k vám oběma, protože neustále slyšíme od představitelů ODS, že jako stát plýtvá přebujelý sociální systém a tak dále, nebudu to opakovat. Prostě od žádného komentátora seriozního jsem neslyšel: A komu vezmete? Plýtváte, tak musíte někomu vzít, komu vezmete? Vezmete důchodcům, snížíte životní minimum, komu vezměte? Jenom nějaké to omezení ministerských úředníků přede státní rozpočet nespasí. Otázka zní: Komu vezmete?

Jan Pokorný: Děkujeme za vaši poznámku, hezký den. další telefonát, vítejte.

Názor posluchače: Dobrý den, tady Pavel z České Lípy. Já jsem úplně dojatý, jak se o nás pan Topolánek stará, protože když si vzpomeneme na éru vládnutí ODS, tak bych řekl, že v té době začalo největší rozkrádání majetku, neprůhledný privatizace, takže jako docela je hezké kritizovat vládu, nejsem tedy příznivcem Sociální demokracie, ale na druhé straně je potřeb se podívat, že do této situace ten stát přivedla tak trochu i ODS. Díky, na shledanou.

Jan Pokorný: Hezký den. Další, prosím.

Názor posluchače: Dobrý den, já jsem Smutný. Těžko reagovat na tu záplavu polopravd a demagogy od pana Topolánka. Jenom bych mu připomněl, že ten jeden opilec, o kterém mluvil, byl zvolen za ODS, že ODS ho vybrala do Parlamentu. Škoda, pane Pokorný, když mluvil o skomírající ekonomice, že jste se ho nezeptal na nějaká fakta, protože ta ekonomika jde ne příliš dobře, o 3 procenta HDP, ale stále lépe než za Klausových balíčků. Já si myslím, že pokud by ODS se dostala k moci, a to se tam tedy neprobíralo, tak nás čeká vláda pro horních 10 tisíc, rovná daň, zvýšení cen potravin o 10 procent a tak dále. To by pan Topolánek měl na rovinu říct, když je takový férový chlap.

Jan Pokorný: děkujeme za názor, na slyšenou. Dobrý den.

Názor posluchače: Kučera, dobrý den. pan Topolánek několikrát mluvil o lžích Sociální demokracie. Já bych podobně jako ten druhý posluchač připomenul některé věci, na které se možná zapomnělo, protože 30 procent preferencí je zajímavé číslo, ale bankovní socialismus, s tím položení pevných základů dnešního zadlužení státu, klientelismus, s ním spojené úplatkářství jakož i blokování snah o zamezení střetu zájmů a bezmezné imunity pro ústavní činitele. To jsou všechno hříšky především ODS. Ekonomika bez pravidel, s tím spojené tunelování a také trestní stav kapitálového trhu. Bezcharakternost, každá zmínka o morálce je okamžitě zesměšňována. Charakterní lidi se rovná hloupí, respektive jsou donuceni odejít jako pan Ruml nebo pan Kasl. Potom eurofobie, vyprázdněný nacionalismus, malověrnost, nedůvěra ve vlastní síly, populismus a tak dále, čili až se s tím ODS vyrovná, až řekne, že toto už není její program a nejenom slovy, ale i činy, potom je budu volit. Na shledanou.

Jan Pokorný: Hezký den. Další telefonát. Vítejte.

Názor posluchače: Dobrý den, Luboš od Kostelce. já bych měl jenom takový dotaz, protože pan Topolánek se ohání takovými gesty, tak já si myslím, jestli mu nejde jenom o to, že mu končí funkční období a že shání nějakou volnou trafiku, že by kvůli tomu vyvolal předčasné volby a mohlo by se na něj dostat případně.

Jan Pokorný: Děkujeme za připomínku, za názor. Další telefonický ohlas. Dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, tady Václav z Moravy. Já jsem dneska poslouchal rádio a tam se mluvila o životní úrovni, ve srovnání s Evropou u nás 8 procent žije na životní hranici chudoby a v západní Evropě je to 10, 15, někde 20 procent. Jestli pan Topolánek hledá ty úspory v tom, že ten rozdíl může dohnat na hranici chudoby, která se může ještě zvýšit, nebo kde on ty peníze chce získat, vždyť je to přece nenormální, že jo? Vždyť já si myslím, že jsou 2 možnosti, buď předčasné volby nebo menšinová vláda Sociální demokracie, protože pan Špidla nemusel potom odstoupit, to by nemělo přede žádný význam a smysl. Já si to myslím.

Jan Pokorný: Děkujeme za poznámku. Předposlední telefonický názor. Dobrý den.

Názor posluchače: Mirek z Prachaticka, dobrý den. Myslím si, že pan Topolánek je slušný člověk a že ví, co chce. Děkuji.

Jan Pokorný: Na slyšenou. A závěrečný telefonický názor. Dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, tady Jarek, Opava. Chtěl bych říct, že příčinou krize současné je ODS a je to celé to jejich vedení, které doslova posedlé touhou po moci. Když sledujeme jejich činnost v Parlamentu, tak oni neznají skutečně dobrého slova, znají jenom kritiku. Bohužel je to také za pomoci sdělovacích prostředků. Někdy se zdá, že skutečně je to monolog. A to, jak lže pan Topolánek, když říká, že získali v těch volbách do Evropské unie 30 procent hlasů, tak je to nepravda.

Jan Pokorný: Dobře, děkujeme za tento názor a končí další vydání pořadu O kom se mluví.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio

Více z pořadu