Míra inflace

24. listopad 2011
Peníze nikdy nespí

Míra inflace je velmi důležitým ukazatelem, a to nejen pro mezinárodní srovnávání, národní ekonomiku nebo její ekonomy a politiky. Měli byste s ní počítat i při rozhodování, kam s úsporami.

Ceny za zboží a služby se neustále mění. Některé ceny rostou, jiné klesají. O inflaci mluvíme, když zboží a služby zdražují obecně, ne jen v jednotlivých případech. Jinými slovy, když za 1.000 korun nakoupíte zboží a služeb méně.

Míra inflace pak udává, jak se cenová hladina zvýšila ve sledovaném časovém období. Nejčastěji se setkáte s roční mírou inflace. Ta vám prozradí, o kolik se zvedly ceny ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku. A také, jakým způsobem se zhodnotily nebo ztenčily vaše úspory v bance.

Necháte-li „spát“ sto tisíc korun na běžném účtu s úrokem jednoho procenta ročně a míra inflace se za stejnou dobu vyšplhá na dvě procenta, banka vám sice na účet připíše tisíc korun, ale reálně jste o tisíc korun chudší.

Snažte se tedy volné peníze uložit tak, aby očekávaný výnos byl vyšší než očekávaná míra inflace. Zároveň ale nezapomeňte: Čím vyšší je výnos, tím vyšší bývá riziko, že slibná investice nenávratně zmizí.

autor: mad
Spustit audio

Více z pořadu