Ministerstvo chce sčítat romské žáky ve školách. Podle učitelů je to proti lidským právům

26. říjen 2016

Ministerstvo školství bude zjišťovat počty romských žáků a žáků ze sociálně znevýhodněného prostředí na školách. Tvrdí, že k tomu nepotřebuje souhlas rodičů.

Základní a praktické školy začnou sčítat romské a sociálně znevýhodněné děti. Ministerstvo školství chce zjistit, kde a jak jsou romské děti vzdělávány. Cílem je podle něj předejít jejich diskriminaci.

Učitelské profesní sdružení si ale podle mluvčí Jany Karvaiové myslí, že způsob určování sociálního postavení a etnické příslušnosti při počítání romských dětí je v rozporu s lidskými právy.

Čtěte také

„Data se zjišťují bez vědomí rodičů. Ministerstvo tvrdí, že jde o data anonymní, a tudíž prý není důležité, aby k tomu rodiče dávali souhlas.“

Předseda Výboru pro odškodnění romského holokaustu Čeněk Růžička se sběrem dat ale souhlasí. Stát podle něj musí mít informace o tom, kolik romských dětí ve školách je.

„Prostřednictvím médií jsme byli informováni, že se do škol přihlásilo oproti minulému roku o 180, možná 200 dětí vice. Ten údaj ale není přesný a my potřebujeme vědět přesné údaje o tom, kolik romských dětí do běžných tříd nastoupí,“ vysvětluje.

autor: val
Spustit audio