Miloslav Ransdorf: Mám své zdroje – na Ukrajině působí kontraktoři ze zemí NATO

Bojů na východní Ukrajině se podle europoslance Miloslava Ransdorfa z KSČM účastní až stovky takzvaných kontraktorů, tedy mužů mimo jiné ze zemí NATO. „Pojem kontraktor se vyskytuje v posledních letech velmi často, možná poprvé byl použit v afrických konfliktech, ale Ukrajina je nepochybně důležitější než Rwanda,“ vysvětluje.

Nikdo v tuto chvíli neví, kde se na Ukrajině tito kontraktoři nachází. „Předpokládám, že část byla přemístěna, část zmizela při odsunu ukrajinské armády,“ vysvětluje.

Odvolává se přitom na širokou škálu kontaktů, které nehodlá prozradit. „Obávám se, že lidé, se kterými se stýkám a kteří tvoří mé zdroje, by už zítra nemuseli být,“ vysvětluje. Odmítá zároveň, že by byl ve svých názorech proruský.


Můj zdroj je poměrně vysoce postavený člověk a nezaslouží si nějakou skandalizaci.

„Jsem člověk, který je na straně obyčejných lidí, jsem proti vládě v Kyjevě, protože vedla k ožebračení lidí,“ upozorňuje s tím, že ti, kteří kontrolují Ukrajinu, jsou oligarchové.

Největší nebezpečí pro ukrajinskou armádu přitom podle něj představuje sama ukrajinská armáda, která je špatně vedená. „Děsí mne, že je možné, aby hrstka lidí rozhodovala o osudu země,“ uzavírá s tím, že ukrajinský premiér Jaceňuk je stoupencem vyzbrojení, a to i jadernými zbraněmi.

Čtěte také

Kdo podává o Ukrajině objektivní informace? A jak se mají ověřovat zprávy přicházející z bojiště? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio