Milan Lasica: Texty, které svět nikdy nespatřil, jsou často ty nejlepší

14. říjen 2013

Na Slovensku se vypráví vtip, že z deseti Slováků jich osm žije ve stresu a dva v zahraničí. „Já momentálně spadám do druhé skupiny, byť jen dočasně,“ usmívá se herec a spisovatel Milan Lasica. A stres mu prý po návratu na Slovensku rozhodně nehrozí. „Často lidi šokuji, když na otázku ‚Jak se máte?‘ odpovídám: ‚Výborně.‘ A myslím to upřímně.“

Pomineme-li herectví, je možné shrnout, že podstatou veškeré jeho práce je psaní. Hry s Júliem Satinským, texty, fejetony, knížky… „Za ta desetiletí už toho bylo dost – a mohlo toho být víc. Vždy jsme však oba, a já obzvlášť, byli trochu leniví,“ přiznává Milan Lasica s úsměvem.

A to prý řadu z toho, co kdy napsal, svět nakonec vůbec nikdy nespatřil. „Věci, které nikdo neviděl – nebo které nezůstaly v paměti – jsou někdy tím nejlepším,“ podotýká.

„My však vždy hráli na jevišti a zaměřovali se na přímou reakci lidí. Texty, které se na tuto přímou reakci neorientovaly, jsme tedy buď nehráli, nebo jsme je hráli málo,“ vzpomíná.

Proč označuje své někdejší setkání s Júliem Satinským za šťastnou náhodu? Opravdu ho baví spíše absurdní nápady vymýšlet než je realizovat? V čem si nejvíce rozumí se Zdeňkem Svěrákem? A čemu se naposledy opravdu od srdce zasmál? I na to se Lucie Výborná Milana Lasici zeptala.

autoři: Lucie Výborná , als
Spustit audio