Michigan jsem nikdy nezkoušel, stačil mi bekhendový blafák, přiznává o hokejovém triku Martin Procházka

17. leden 2023

V tradiční úterní sportovní talkshow o hokeji diskutovali moderátor David Nyč s hokejovým expertem Martinem Procházkou a reportérem Adamem Weidenthalerem o práci agentů nebo triku Michigan. Řeč přišla i na slavný bekhendový blafák Martina Procházky. Měl olympijský vítěz z Nagana rád video přípravu před zápasem? Do studia Radiožurnálu Sport se dovolalo i spoustu posluchačů, rádi jsme se věnovali jejich dotazům. Užijte si celou Čistou hru.

Brankář Vegas Golden Knights Robin Lehner zbankrotoval, ale není to kvůli tomu, že by chodil do casina, ale nerozvážně hospodařil s financemi a pořídil si hadí farmu. Martine, měl jsi ty někdy spoluhráče, který vlastnil hada?

Nevím o tom. Pokud bych o tom věděl, tak bych k němu rozhodně na návštěvu nešel. 

Zpátky k hokeji. Martine, jak hokejista reaguje na fakt, že mu za několik měsíců končí stávající kontrakt a jak významně se to projevuje na jeho hře?

Záleží na věku hráče. Například u Davida Pastrňáka v šestadvaceti letech je to ideální pozice, nyní by měl dostat životní kontrakt. Má za sebou skvělé sezony, letos se mu také daří výborně. Očekávám pro něj možná nejlepší kontrakt, který v NHL kdy byl.

Myslíš, že o budoucí smlouvě přemýšlí i na tréninku nebo při zápasech?

Neřekl bych, že to má v hlavě. Měl kvalitní přípravu, v sezoně šlape v útoku s Davidem Krejčím a Pavlem Zachou. Užívá si to. Ví, že mu končí smlouva, ale není tím vůbec stresovaný. Daří se mu, soustředí se na hokej a ví, že jeho agent má skvělou výchozí pozici pro nový kontrakt.

Pamatuješ si, jakou nejdelší smlouvu jsi měl během kariéry?

Vždy maximálně dvouletou. Maximálně dva plus jeden rok s opcí. 

Souviselo to s tím, že jsi nechtěl dlouhodobé smlouvy?

Nikdy jsem delší smlouvu prostě nedostal.

Účastní se hokejisté během sezony schůzek s vedením klubu nebo všechna vyjednávání nechávají na agentovi?

Myslím si, že se účastní schůzek s agentem, ale jinak to nechávají na něm. Smlouvy a potenciální bonusy jsou v kompetenci agenta.

Funguje to tedy tak, že hráč řekne požadavky agentovi, který je následně tlumočí vedení?

Zní to hezky, ale spíše to závisí na tom, jakou pozici v týmu hráč má. Bavíme se o Pastrňákovi, tak ten si může říct, že chce obrovský ranec peněz a je na ostatních, kdo jeho podmínky splní. Rozhoduje plno faktorů, ale Pastrňák má momentálně možnost si říct o maximum.

Čtěte také

Martine, ty jsi měl agenta?

Ano, v NHL je to povinnost. Těžko si sám zavolám do Evropy, že bych chtěl smlouvu. Vše zařizují agenti. Samozřejmě v případech, kdy se hokejista vrací do extraligy, tak už se to dá vykomunikovat sólo. Měl jsem to tak třeba na Kladně, kde jsem sám zkontaktoval s panem Jágrem a řekli jsme si nějaké podmínky. Když už jsem dohrával sezonu na Kladně, tak jsem si smlouvy řešil sám. Ke konci už ta smlouva nebyla stoupající, ale spíše klesající. Vždy jsme se domluvili, kolik dostanu peněz (smích).

Adame, kdo je nejbohatším hokejistou v dějinách NHL?

Nejvíce by měl mít vyděláno Jaromír Jágr, po něm komisionář NHL Garry Bettman. Za nimi jsou už dva stále aktivní hráči NHL Sidney Crosby a Alexandr Ovečkin. V tabulce svítí jejich status, u Bettmana je, že si nikdy nezabruslil v NHL a u Jágra, že čeká na hovor (smích).

Martine, zatelefonuje ještě někdo Jágrovi?

Ani bych se tomu nedivil. Dostává se zase do formy, ale asi už to na hovor z NHL nebude.

Co v hokejovém slangu znamená Michigan?

Hokejový trik, kdy hráč nabere kotouč zpoza branky a hozením lakrosovým způsobem nad rameno brankáře vstřelí gól. Je to hezké, když to někdo umí.

Trik před několika dny proslavila na juniorském šampionátu čtrnáctiletá slovenská hokejistka Nela Lopušanová. Dokázal bys něco takového?

Rozhodně ne. Hráči a hráčky jsou neskutečně šikovní. I junioři na Kladně to umí, na druhou stranu neumí spoustu jiných věcí. Je to o tréninku, zkoušení a šikovnosti.

Opravdu jsi to nikdy nezkoušel?

Za nás se to opravdu nedělalo. My se učili pořádně nahrávat a střílet. Neuměl jsem ani dát puk na čepel a hodit ho rozhodčímu, buď to bylo málo nebo jsem to hodil za něj. Raději jsem sundal rukavici a puk rozhodčímu podal.

Posluchač Dalibor: Šel vůbec trik Michigan provést s hokejkami, které jste v tehdejší době používali?

Určitě by to šlo. Záleží na záhybu čepele. Není tam problém v holi, ale spíše v nešikovnosti.

Pod jakou střechou arény by měli Jágrovi vyvěsit dres?

Rozhodně se nabízí Pittsburgh, případně se mohou tak rozhodnout i v New Yorku Rangers.

Martine, měl jsi nějaký oblíbený trik?

Ani ne, já triky moc nezkoušel. Byl ještě trik alá Ota Vejvoda, kdy se dává puk pod nohu. Já to radši nikdy nezkoušel, protože bych si dal na pusu, dám to do tyčky a končím.

Posluchač Honza: Jak dlouho Martin Procházka piloval pověstný bekhendový blafák?

V dřívějších dobách jsem se chodil dívat na hráče typu Jirka Lála, Jirka Šejba, což byli hokejisté praváci. Ti zkoušeli kličku do forhendu, natáhli si gólmana doleva, šli doprava, dělali dlouhou kličku, nechali brankáře spadnout a házeli puk nad lapačku. Mě to vůbec nešlo, proto jsem to začal na tréninku zkoušet dělat na obrácenou stranu. Do místa, kde gólman má vyrážečku. Gólmani to tak často nečekali. Zkoušel jsem to tedy na levou stranu, udělat to hodně rychle a hlavně hodit přes beton. Snaha byla trefovat to mezi beton a vyrážečku nebo až nad vyrážečku.  

Zkoušel jsi to na každém tréninku?

Ano, vždy při nájezdech nebo trestných stříleních jsem to zkoušel. Nějak mi to zůstalo a vycházelo mi to naštěstí i při zápasech. 

Posluchač Marek: Myslíte si, že hokejisté Hradce Králové mají strach ze samostatných nájezdů, protože v posledních čtyřech zápasech utkání vždy dospělo do prodloužení, kde se rozhodlo?

Nemyslím si. To by vypadalo, že nevěří gólmanovi. Konci utkání v prodloužení rozhodně přispívá hra ve třech, často se hra přelévá ze strany na stranu, střídají se šance a pravděpodobnost, že padne gól, je velká. I proto vidíme minimální počet zápasů, které rozhodují až nájezdy.

V nedělním utkání mezi Litvínovem a Pardubicemi se choval jako smyslu zbavený útočník Východočechů Robert Kousal. Martine, co to bylo za situaci?

Viděl jsem ten souboj, kde byl Robert Kousal po souboji držen za brusli. Nemohl se hýbat a kdyby udržel nervy na uzdě, mohly Pardubice hrát přesilovku. Rupla mu elektronka, začal do soupeře kopat, vysloužil si pětiminutový trest a rázem hrály Pardubice v oslabení. Šlo o zbytečný krátkodobý zkrat Kousala.

Jaká výše trestu podle tebe čeká útočníka Pardubic?

Nešlo sice o zranění, ale předpokládám, že nějaký trest musí od disciplinární komise přijít.

Musela se během kariéry Martina Procházky nějakým zákrokem zabývat disciplinárka?

Ze začátku ani nebyly žádné disciplinární komise. Nikdy jsem ale žádné tvrdé zákroky nevyhledával. Dřív se hrávala osobní obrana na hráče, třeba na Jardu Jágra se v začátcích hrála osobní obrana. To pak mohou nastávat situace, kdy čas od času přijde nějaké seknutí. V tom případě okamžité zkraty chápu. 

Posluchač ze Slovenska: Jsou v českých hokejových klubech kategorie předpřípravek pro čtyřleté děti?

Nemá to asi název předpřípravky, ale je to určitý nábor mladých hokejistů. Viděl jsem i tříleté děti na ledě, jde spíše o to, aby si led osahaly a zjistily, zda se jim tam líbí. Někteří u toho brečí, jiní tam lezou po čtyřech. Jde tam o první kontakt s ledem. 

Martine, v kolika letech jsi poprvé stál na bruslích?

Asi když jsem byl v první třídě na základní škole. Táta mě vzal na otevřenou plochu v Kralupech nad Vltavou. 

Posluchač pan Randák telefonicky o začátcích Martina Procházky na ledě...

Pane Randáku, dokázal jste už tehdy odhadnout, že z Martina Procházky bude vynikající hokejista?

Určitě, protože i vedle Martina jsem učil bruslit Chabadu a další kvalitní kluky.  

Martine v začátcích kariéry jsi určitě nezažíval meetingy u videa, ale postupem času jsi to podstupovat určitě musel. Bavilo tě to?

Ano, bavilo. Na svazu to poprvé dělal Slavomír Lenerem který spolupracoval s národním týmem. Před zápasem jsme dostali do hlavy čerstvé informace o tom, jak soupeř hraje a zakládá přesilovku, jak hraje oslabení. Musí to trvat tak pět, sedm minut, aby hráč udržel koncentraci. Mně to hodně pomáhalo.

Měl jsi v týmu spoluhráče, který proti videopřípravě naopak brojil?

Možná se to někomu nelíbilo, ale bylo to povinné pro všechny. Nikdo vyloženě proti nebyl. Je to určitě dobré, protože hráč je sice připravený, ale na videu může objevit další zajímavé poznatky.

Ve studiu Radiožurnálu Sport se kromě moderátora Davida Nyče a hokejového experta Martina Procházky objevil Adam Weidenthaler, který do diskuze přispěl nejen zajímavými statistickými čísly z NHL. Kdo v zámořské soutěži zkoušel a úspěšně provedl trik Michigan? Poslechněte si celou Čistou hru. 

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
autoři: David Nyč , rej
Spustit audio

Související