Michal Hašek ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Je tady Dvacet minut Radiožurnálu a Jan Pokorný. Není tady ale zatím ještě host, kterým měl být hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek z České strany sociálně demokratické. Chceme si povídat o tom, že Česká republika by se měla stát sídlem plánované Asociace guvernérů provincií Čínské lidové republiky a reprezentantů regionů zemí střední a východní Evropy. Ten vznik takové asociace dnes potvrdili podpisem zástupci obou stran, tedy české strany i čínské strany.

Jan POKORNÝ, moderátor Michal Hašek říká a je jedním z iniciátorů tohoto memoranda, že z takhle uzavřené dohody plyne pro Česko několik výhod a nejenom o těch výhodách, ale vůbec o aktuálních českočínských a čínskočeských vztazích si chceme s předsedou Asociace krajů České republiky a hejtmanem Jihomoravského kraje povídat. Zdravíme tedy do našeho přenosového vozu Michala Haška, hejtmana Jihomoravského kraje. Dobrý den, pane hejtmane.

Čtěte také

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/Hezký podvečer z Pražského hradu. Já se velmi omlouvám za malé zdržení, ale právě teď skončilo přijetí zástupců čínských provincií a českých hejtmanů u pana prezidenta, takže nějakou minutku to trvalo.

Jan POKORNÝ, moderátorTo zdržení je opravdu pramalé, tak si v klidu vydechněte, já dám nějakou delší otázku na začátek. Podle vašeho názoru, odkdy se zlepšily čínskočeské vztahy? Bylo to od chvíle, co ministr zahraničí Zaorálek podepsal v Číně českočínskou deklaraci, která zdůrazňovala teritoriální celistvost Číny, tedy to, že Tibet je její součástí? Je to ten částečný bod zlomu?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/Já si myslím, že je to kontinuálnější proces, není to jednorázová záležitost. Na té mezistátní úrovni, tedy na úrovni obou vlád, bezesporu došlo ke změně toho kurzu a řekněme k oteplení vztahů, mohuli použít tohoto pojmu, skutečně po návštěvě českého ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka a obecně i tedy po nástupu nové vlády, která vznikla po loňských mimořádných parlamentních volbách. Na té regionální úrovni jsme byli aktivní jako čeští hejtmani kraje, asociace krajů už od roku 2012, kdy navštívila Čínskou lidovou republiku delegace hejtmanů a tehdy byly podepsány dohody o regionální spolupráci. Musím říci pro korektnost, že samozřejmě o této cestě byla informována i tehdejší vláda a tehdejší ministerstvo zahraničních věcí. Čili řekněme obrazně, ta dvířka se začala pootevírat od roku 2012 pro tu meziregionální spolupráci, a to byl určitý předstupeň potom pro vládní spolupráci, která je intenzivnější od letošního jara.

Jan POKORNÝ, moderátorPane hejtmane, čistě hypoteticky, kdyby do vašeho kraje přijel dalajláma, přivítal byste ho jako představitel kraje?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/Záleželo by na tom, jestli by dalajláma přijel jako soukromá osoba nebo jako oficiální představitel v rámci meziregionální spolupráce, nevím jaký region by dalajláma představoval, takže nevím, na jaké bázi by se uskutečnilo přijetí na Krajském úřadě Jihomoravského kraje, tolik asi moje odpověď.

Jan POKORNÝ, moderátorOmlouvám se za hypotetičnost téhle otázky. Ministerský předseda Bohuslav Sobotka z ČSSD řekl při zahájení čínského investičního fóra, že je důležitá otevřená diskuse obou zemí včetně diskuse o lidských právech. Čím je pro vás diskuse o lidských právech v Číně?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/Nepochybně součástí všeobecné diskuse s čínskými partnery na té mezivládní úrovni, protože jsem přesvědčen, že toto je otázka, o které v Číně diskutují nejenom zástupci české vlády, učinil tak i Lubomír Zaorálek při své návštěvě, ale dělají to všichni světoví státníci, dělají to zástupci Spojených států, dělá to německá kancléřka Merkelová, určitě se o lidských právech diskutuje, když třeba čínská vláda zasedá společně s německou v Berlíně, když navštěvuje nejenom státy Evropské unie, ale i další. A v té meziregionální spolupráci, kterou máme na starost my jako hejtmani, tam samozřejmě už jde o konkrétní spolupráci škol, podniků, vědeckých institucí, univerzit, čili opakuji, lidská práva jsou určitě otázkou, která vždy má být zařazena do takové agendy, a to oboustranně, a je to parketa pro jednání mezi premiéry, prezidenty, eventuálně ministry zahraničních věcí.

Jan POKORNÝ, moderátorA ještě mně řekněte, co říkáte tomu, že Čína by se chtěla zúčastnit tendru na dostavbu Temelína, pokud by byl znovu vypsaný?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/A proč ne?

Jan POKORNÝ, moderátorCo na to říkáte? Proč ne?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/A proč ne? Jestli má Čína dostatečné technologie, znalosti, zkušenosti, bude se kvalifikovat způsobem, který bude odpovídat zadávacím podmínkám, proč bychom měli vylučovat Čínu z možnosti zúčastnit se takového otevřeného férového tendru.

Jan POKORNÝ, moderátorNikdo ji nevylučuje, já se vás ptám na váš názor.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/To byla hypotetická otázka, čili za mě ta odpověď ne, a proč jenom Čína, proč ne taky Jižní Korea, proč ne třeba také další státy? Neměl by to být jenom souboj Rusů, Američanů, eventuálně Francouzů nebo někoho jiného. Klidně ať se zúčastní i další velcí hráči, kteří už mají co říct do řekněme technologií v oblasti jaderné energetiky a proč ne Čína? A já k tomu dodávám proč ne třeba Jižní Korea?

Jan POKORNÝ, moderátorHostem dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu je hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek z ČSSD. Pojďme teď, pane hejtmane, k Asociaci guvernérů Čínské lidové republiky a reprezentantů regionů střední a východní Evropy. Jak by ta asociace měla fungovat? Na jedné straně budou čínské regiony, třeba kanton Kuangtung, ten má téměř 100 milionů obyvatel, na druhé straně třeba Jihomoravský kraj, při vší úctě 1 milion 166 tisíc obyvatel. Nebude to trochu asymetrická spolupráce?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/Pane Pokorný, já rozumím těm číselným srovnáním, jedná se o provincii Guangdong, která skutečně má téměř 100 milionů obyvatel, takže je to takové Německo. A já, když jsem v Brně přijímal před několika měsíci jeho náměstka guvernéra pro zahraniční věci, tak jsem vlastně přijímal člověka, který odpovídá za podobné území jako německý ministr zahraničních věcí, ale teď obecněji. Dnes byl schválen záměr takovéto asociace, byla podepsána příslušná dohoda mezi čínskými a českými vládními úředníky a dnes odpoledne po schůzce čínských a českých guvernérů s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou byl také podepsán předběžný protokol o zájmu českých krajů, respektive krajů České republiky a 15 čínských provincií na vzniku této instituce. Jde o to, že čínská vláda před 2 lety přišla s takzvanou varšavskou iniciativou. Je to užší spolupráce se 16 státy střední a východní Evropy, nejenom s Českou republikou, nicméně díky dlouhodobé aktivitě české asociace krajů a díky aktivitě českých regionů se nám podařilo, že zakládací dokumenty jsou podepisovány právě dnes na summitu v Praze a pokud bude platit to, co bylo zatím předjednáváno, tak tady pro Evropu by sídlem řekněme takové organizační kanceláře této asociace měla být Česká republika a konkrétně Praha. Já to považuji za ohromný úspěch české regionální politiky směrem k Číně. Znamená to tedy, že z České republiky a z Prahy budeme koordinovat tu komunikaci, spolupráci, shromažďovat nabídky a poptávky jak ze strany čínských regionů, tak ze strany regionů států střední a východní Evropy.

Jan POKORNÝ, moderátorVy víte, pane hejtmane, kam jsem tou otázkou mířil, tam, jestli je prozíravé stavět na spolupráci na úrovních regionů, není lepší nechat jednat o spolupráci s čínskými partnery u vědomí velikosti a lidnatosti té země Vládu České republiky?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/Víte, právě proto, že Čína je tak ohromná, tak ona má úplně jiné problémy a možnosti na severu, ve středu země, na jihu, jsou tam regiony významně profilované třeba do zemědělství, jsou tam regiony významně profilované do průmyslu, do cestovního ruchu a není možné to řešit pouze na bázi mezivládní. Já jsem přesvědčen, že dobrou cestou je tady regionalizace té spolupráce, koneckonců dlouhodobě i evropská unie razí tezi, že Evropa je Evropou regionů a samy evropské regiony včetně těch regionů České republiky mají svoji meziregionální a zahraniční spolupráci, která samozřejmě vždy musí být v rámci zahraniční politiky státu, tudíž není možné, aby si například jednotlivé kraje České republiky, pokud bych to teď dotáhnul ad absurdum sjednávaly partnerství se státy, se kterými Česká republika z hlediska své zahraniční politiky by měla nějaký vážný problém.

Jan POKORNÝ, moderátorPojďme prosím teď k některým zajímavým možným detailům té rýsující se spolupráce, jak by mohli být Číňané českým, moravských a slezským regionům prospěšní. Vy třeba chcete, četl jsem, aby čínští studenti studovali vinohradnictví na valtické střední škole. V čem by měla být valtická škola pro čínské studenty přitažlivá?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/Víte, je to nabídka, která vychází z toho, že v Číně je teď prakticky boom poptávky po víně. Je obecně známo, že Číňané příliš v minulosti neholdovali žádným alkoholickým nápojům, ani vínu a najednou se tam teď už několik let postupně, postupně opakuji, je to běh na dlouhou trať, zvedá zájem o kvalitní vína.

Jan POKORNÝ, moderátorDoplním, mezinárodní studie International Wine and Spirit Research ukázala, že se Čína v roce 2013 stala největším spotřebitelem červeného vína na světě.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/No, vidíte, to znamená, že při té miliardě lidí skutečně ta poptávka začíná být enormní, začíná být enormní také jejich zájem o kvalitní vína, to znamená o vína, která řekněme nejsou nejlevnější, nebavíme se o stolních vínech, o krabicových vínech a podobně. A jsou tady dvě možnosti ...

Jan POKORNÝ, moderátorVím o jakých vínech mluvíte, kupují si je v Burgundsku, kupují si je v Bordeaux, kupují si je v Toskánsku.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/Kupují si je na různých místech a oni se teď zjišťují při návštěvách České republiky, že tady umíme taky perfektní vína, speciálně na Moravě a speciálně třeba více bílá, aniž bych teď jaksi řekl, že moravská červená vína jsou méně kvalitní, tak řekněme, že i včera jsem čínským delegacím v Jihomoravském kraji nabízel naše vynikající bílá vína od našich vinařů, kteří mimochodem v posledních měsících vozí medaile ze světových výstav, pane Pokorný. Porážíme Francouze v Chardonnay, porážíme další významné světové ...

Jan POKORNÝ, moderátorVím, například na Chardonnay du Monde vítězívá velice často Josef Valihrach.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/No, vidíte, tak vidím, že i vaše znalosti jsou perfektní, za to moc děkuju.

Jan POKORNÝ, moderátorNemáte zač.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/Protože to je možná ta nejlepší reklama jižní Moravě. Ale zpátky k vaší otázce, a pak tady máme několik možností. Jednak můžeme podpořit tedy to, aby přímo naši vinaři exportovali do Číny. Já jenom připomenu, že to, co se z hlediska vína vyprodukuje v České republice, stačí na polovinu spotřeby v České republice, my polovinu spotřeby dovážíme, takže to asi nebudou žádná enormní množství, která bychom exportovali směrem do Číny.

Jan POKORNÝ, moderátorJá tam doplním ještě jeden ukazatel, když dovolíte.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/Určitě.

Jan POKORNÝ, moderátorJsou v Číně vinaři, kteří mají vinice o ploše 20 tisíc hektarů, což je plocha vinic celé České republice.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/To je výměna vinic v celé České republice, přesně tak, přesně tak to je. Čili já už vím i o zájmu čínských partnerů právě na tento segment, to znamená, aby společně s našimi vinaři zakládali vinice v Čínské lidové republice. No, já vycházím z jednoduché logiky, podívejte, tady, jestli máme něco unikátního na jižní Moravě, tak je to systém vinařského školství. Jihomoravský kraj má speciální střední vinařskou školu, kterou prošli v mimochodem v minulosti jako absolventi všichni ti známí vinaři, vy jste tady zmiňoval pana Velihracha, já bych mohl zmínit pana Michlovského a spoustu, spoustu dalších, což jsou absolventi jak Střední vinařské školy ve Valticích, tak potom následně toho příslušného oboru na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě, která má shodou okolností fakultu ve vedlejší Lednici. Čili Lednickovaltický areál je místem ucelené možnosti vzdělávání v oboru vinařství a vinohradnictví, a to jak středoškolského, tak vysokoškolského a já jsem přesvědčen, jestli do budoucna máme mít dobré kontakty a podporovat ten obchod a rozvoj těch obchodních vztahů právě ve víně s Čínou, tak jedním z možných řešení je také to, že my nabídneme čínským kolegům, že vlastně jedna generace těch čínských vinařů vyroste tady u nás, to znamená dostanou možnost studovat jak na střední, tak eventuálně na vysoké vinařské škole a to jsou lidé, kteří už potom budou mít jednak bezprostřední kontakt přímo s našimi vinaři, se svými spolužáky, jejich rodiči a podobně a jednak to budou lidé s přímým kontaktem na Českou republiku, protože tady pobudou několik let, budou znát prostředí, možná se naučí jazyk a osobní kontakt v této věci do budoucna je nenahraditelný. Čili já jsem přesvědčen, že ta nabídka Jihomoravského kraje má hlavu a patu, samozřejmě budeme jednat o její konkretizaci, o jaký počet studentů by šlo, v jakém jazyce by probíhala ta výuka a jsem přesvědčen, že dlouhodobě je to dobrý nápad, který může podpořit naše vinaře, stejně tak jako jejich spolupráci s čínskými vinaři.

Jan POKORNÝ, moderátorA říkáte to, pane hejtmane, u vědomí toho, že konkurence vinohradnických učilišť ve Francii, Německu nebo Rakousku je enormní?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/Říkám to při vědomí toho, že znám možnosti naší střední vinařské školy, my chceme, aby to bylo centrum excelence v oblasti odborného vzdělávání právě pro vinařství a vinohradnictví, a to nejenom pro Českou republiku, ale i pro střední a východní Evropu. Číňané nebudou jediní, kterým nabídneme studium na těchto školách. Já jsem přesvědčen, že úplně stejně jsme schopni dnes na základě partnerství, která tato naše střední vinařská škola má, spolupracovat i s dalšími státy a do budoucna nabídnout možnost studovat na této škole také kolegům například ze Slovenska, z Maďarska, ale třeba i Rakouska a dalších států.

Jan POKORNÝ, moderátorV té byznysové části vaší odpovědi jsem zaslechl, že by měli moravští vinaři pomáhat budovat vinice v Číně. Nemluvíte tedy o možnosti jihomoravských vinařů dodávat vína do Číny?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/O té jsem mluvil jako o první, ale zároveň jsem ji limitoval, když jsem řekl ...

Jan POKORNÝ, moderátorTou polovinou.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/Že veškerá spotřeba, přesně tak, v České republice není kryta naší vlastní produkcí, ale pouze polovinu z nich pokryje naše produkce a polovina musí být dovoz, čili jasně, samozřejmě budeme podporovat obchod s našimi kvalitními, vysoce kvalitními víny do Číny, ale to bude kapka v moři, pane Pokorný, ale tak s tím asi nevystačíme, čili myslím si, že sami Číňané přijdou do budoucna, a to už je věc komerčních jednání mezi vinařskými firmami a mezi partnery v Číně, rozumíte, tohle nebude dojednávat hejtman, to je byznys.

Jan POKORNÝ, moderátorJá tomu rozumím, ale když se podíváme ...

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/A naší úlohou je otevřít dveře a úlohou našich vinařů je pak tuhle nabídku využít.

Jan POKORNÝ, moderátorAle když se podíváme do toho reálného byznysu, jak se třeba obchoduje třeba s Jižní Amerikou ve víně, tak ty požadované objemy, ty jsou obrovské, ty jsou nepředstavitelně velké.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/Určitě, už teď jako vzorky jsou poptávány stovky lahví. Tak já třeba řeknu, že celá tahle naše vinařská škola má také školní hospodářství a ročně vyprodukuje 75 tisíc lahví, což je středně velké vinařství, a mám pocit, že to by skutečně byla z hlediska čínského trhu pouze kapka v moři, nicméně chceme dát našim obchodníkům a našim vinařům tu možnost, protože jsme přesvědčeni, že nabízíme kvalitu a ve srovnání s cenami jiných producentů ze světa budeme možná dokonce i levnější.

Jan POKORNÝ, moderátorA, pane hejtmane, a naopak, vy byste chtěl, aby se třeba na Moravu dovážely potravinářské produkty z Číny?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/To bude věcí poptávky z hlediska moravských obchodníků, zda se k nám budou dovážet čínské potravinářské produkty. Já jsem zatím v těch jednáních takovouto nabídku čínské strany nezaznamenal, ale to neznamená, že k ní nedojde, ale už nikoliv na úrovni hejtmanství, ale až si sednou zástupci Agrární komory, Potravinářské komory a konkrétních zemědělských a potravinářských podniků.

Jan POKORNÝ, moderátorPtám se na to i proto, že vy sám vyzýváte školy, sociální zařízení, nemocnice na jižní Moravě, aby brzy začaly nakupovat tuzemské potraviny.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/Nejenom na jižní Moravě, já jsem hrdý patriot, pane Pokorný. Regionální potravina je projekt, který vymyslely kraje a Potravinářská komora a já doufám, že v celé České republice budou kraje i nadále podporovat, aby si regionální potraviny kupovaly nejenom školní jídelny, nemocniční jídelny nebo jídelny v domovech důchodců, ale aby se stále více dostávaly i na stůl našich spotřebitelů, to znamená do domácností. My proto taky něco konkrétního děláme, my taky chceme zavést nový dotační program na rozšíření farmářských trhů. My chceme jednat s maloobchodními řetězci, protože v těch velkoobchodních je to poměrně složité, a dostat regionální potraviny více na pulty na začátku alespoň těch maloobchodních řetězců. Ono vedle v Rakousku například, když jsme je zmínili v souvislosti s vínem, víte, tam je to v podstatě jako o národní hrdosti, tam ty národní potraviny vždycky najdete na prvním místě, na čelném místě regálů i v těch supermarketech.

Jan POKORNÝ, moderátorI v těch supermarketech mají svůj regionální /nesrozumitelné/.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/Víte to v Česku není, no, nejenom regionální, tam prostě národní potraviny najdete na těch nejlepších regálech. V Česku se za to zahraničním řetězcům platí a velmi často tam najdete potraviny úplně jiné než z České republiky.

Jan POKORNÝ, moderátorA já vás, když dovolíte, vrátím k té Číně, ve Francii v supermarketech třeba v oddělení zeleniny je nápis česnek a v závorce není z Číny.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/No, vidíte, a já znova opakuji, že konkrétní jednání o konkrétních komoditách já nechám obchodníkům, to není úlohou hejtmanů a politiků řešit, jestli to bude čínský česnek nebo čínská marmeláda.

Jan POKORNÝ, moderátorNo, ale v tom víně jste říkal, že byste pomáhali?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/Ve víně bychom pomáhali a já tím chci především exportovat ty vynikající znalosti moravských vinařů a jim zajišťovat byznys. Jak se dohodnou s čínskými partnery, už bude opravdu na nich.

Jan POKORNÝ, moderátorHlavním problémem řekněme českočínských obchodních vztahů může být to, že Číňané k nám vyvážejí, loni to bylo tuším za 302 miliardy korun, mnohem víc než Česko do Číny, což bylo loni za 37,5 miliardy. To, co popisujete, může částečně ten nepříznivý trend obrátit nebo ne?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/Podívejte, ve vínech to zatím asi nebude o miliardách, jakkoliv bych přál našim vinařům, aby čínský trh pro ně byl dostatečně lukrativní.

Jan POKORNÝ, moderátorTeď jsem myslel spíš tu filozofii, kterou popisujete, než konkrétně to víno.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/Ale obecně, pane Pokorný, víte, ta regionální spolupráce je třeba o tom, že i my nabízíme možnost příchodu čínských investorů. Koneckonců vláda nedávno schválila nový systém investičních pobídek, a ty budou platit pro všechny zahraniční investory, kteří přijdou do České republiky a vytvoří tady třeba nová pracovní místa. Čili tohle je zase otázkou, kdy my vytvoříme nějaký základní rámec a potom už vidím to jednání řekněme jako úlohu hospodářských komor, obchodních komor a konkrétních firem. Pokud budou směřovat do budoucna delegace České republiky, a to třeba pan prezident na konci října, pan premiér příští rok na jaře, anebo hejtmani do jednotlivých provincií, vždycky jejich součástí by měly být byznysové delegace českých, moravských a slezských firem, které budou jednak nabízet svoji produkci na čínském trhu, anebo budou jednat o možnosti společných investic, ať už v České republice, anebo na území Čínské lidové republiky.

Jan POKORNÝ, moderátorZ toho celočeského hlediska podle vašeho názoru, pane hejtmane Hašku, může čínský trh pro české firmy nahradit výpadek na tom ruském anebo evropském trhu?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/Víte ne krátkodobě a ne zcela. To není tak, že mávnutím kouzelného proutku najednou za jeden týden místo Moskvy se smlouvy začnou jezdit podepisovat do Pekingu, to by byla velmi naivní představa, nicméně čínský trh je ohromný trh, představuje dneska pětinu nebo šestinu planety, přes miliardu spotřebitelů. Samozřejmě je to trh, o který se zajímají obchodníci doslova a do písmene z celého světa a já myslím, že je trochu škoda, že Česká republika přichází na ten čínský trh takhle pozdě. Nicméně je lépe teď, než nikdy vůbec a z tohoto důvodu jsem přesvědčen, že čínský trh může být velmi zajímavý a já vedu příklady, nejde jenom o to víno nebo o některé specifické české potraviny, může jít o strojírenské zboží, může jít o záležitosti týkající se třeba ochrany životního prostředí, speciálně třeba čištění odpadních vod, ekologických technologií, tohle všechno byly věci, o kterých se dnes vedla diskuse v rámci právě probíhajícího fóra lokálních lídrů.

Jan POKORNÝ, moderátorA při tomhle fóru se vedla diskusi i o tom, že čínské zboží bývá v Česku přijímané s despektem vzhledem k častým případům, kdy se prokázaly padělky, produkty kopírovaly světově proslulé značky nebo to bylo mimo téma toho summtiu?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/Pane Pokorný, já nevím, jakou máte představu vy o tom, jak probíhá takový summit.

Jan POKORNÝ, moderátorVzdálenou. Špatně jsem se učil.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/Na začátku, je to velká škoda, příští rok by vás měli pozvat. Na začátku ...

Jan POKORNÝ, moderátorJako koho, pane hejtmane?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/Na začátku, Český rozhlas třeba.

Jan POKORNÝ, moderátorČeský rozhlas tam má zástupce, který tomu rozumí.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/Výborně, tak mohl jste se taky ...

Jan POKORNÝ, moderátorŠéfredaktor vede rozhovor s hejtmanem zatím.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/... něco zajímavého dozvědět, tak, ale teď už zpátky k vaší otázce. Za prvé to fórum samozřejmě zahájil premiér České republiky a první vicepremiér Čínské lidové republiky a jestli se ptáte, jestli ve svém projevu někdo z nich řešil třeba čínský textil, tak neřešil, pane Pokorný. Pak následovala jednotlivá diskusní témata, ve kterých já jsem měl na starost diskusní téma týkající se jednak spolupráce regionů s českými kraji a jednak otázku týkající se moderních ekologických technologií, čili musím říci, že ani v panelu, který jsem vedl já jako jihomoravský hejtman, na čínský textil nedošlo, pane Pokorný, řešili jsme prostě jiná témata.

Jan POKORNÝ, moderátorVy to říkáte s takovým despektem, jako kdyby to nebyl v té mentální rovině opravdu problém.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/Víte, jaksi vytvářet nějaké povědomí o spolupráci s Čínou, navazovat obchodní spolupráci s Čínou, to je věc na měsíce a roky, pane Pokorný. Já jsem si vědom, že tady takový despekt v části veřejnosti může být, jakkoliv část veřejnosti třeba využívá řekněme tržnic a nakupuje takovéto zboží a mluvíme teď o spotřebním zboží, třeba o textilu nebo něčem podobném, já se tady bavím o široké plejádě spolupráce a zboží. Vy jste se mě sám ptal, jestli Číňané mají jít do tendru na jaderné, na jadernou energetiku, to jsme úplně někde jinde, než někde na tržišti. Ono úplně stejně české firmy, které jsou výborné a mají znalosti třeba pro jadernou energetiku, tak se můžou třeba do budoucna účastnit tendrů v Číně. V příštích 20 letech hodlá čínská vláda postavit několik desítek jaderných elektráren, já to vidím jako ohromnou příležitost pro náš průmysl a nepochybuji, že se tam budeme střetávat s Američany, Němci, Francouzi, Izraelci, možná i těmi Jihokorejci, čili já mluvím globálně o daleko širším segmentu zboží, než jenom o textilu nebo obuvi.

Jan POKORNÝ, moderátorVšak jste také předseda Asociace krajů České republiky a jihomoravský hejtman. Děkuji za rozhovor. Ve Dvaceti minutách byl Michal Hašek. Hezký den. Na shledanou.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/Já vám také velmi děkuji a přeji hezký večer všem posluchačům Českého rozhlasu z druhého nádvoří Pražského hradu.

Jan POKORNÝ, moderátorMějte se hezky.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/Na shledanou a děkuju.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. NEWTON Media, s.r.o. poslechnout v iRadiu.

autor: jap
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.