Město nejen pro důchodce vsadilo na golfové vozíky. V americkém Peachtree City se na nich dostanete kamkoli

Nedaleko Atlanty na jihovýchodě Spojených států leží město, které se proslavilo tím, že hlavním dopravním prostředkem se tam stal golfový vozík. Na rozdíl od takových míst na Floridě přitom nejde o komunitu penzistů, ale o jinak běžné americké město všech generací. Jmenuje se Peachtree City a ve znaku má podle názvu broskev a kromě ní právě i golfový vozík. Na tuto dopravní kulturu láká jak nové obyvatele, tak návštěvníky.

Stezka pro golfové vozíky vede speciálně vybudovaným podjezdem. Je to tunel osvětlený intimními fialovými světly. Po stezce se procházejí chodci, ale občas se v protisměru objeví další golfový vozík. Je tu prostor tak akorát pro dva takové.

Požadovali stezky, vedou všude

David Green je obchodním manažerem turistického odboru města: „Říkáme tomu multifunkční stezky, protože většina lidí je sice považuje za trasy pro golfové vozíky, ale můžete po nich i chodit, běhat, jezdit na kole a podobně. Vzniklo to kdysi tak, že lidi jezdili na golfové hřiště přímo svými vozíky. Město jim říkalo, že to ale není po silnici bezpečné. Tak oni vyzvali město, ať jim tedy postaví zvláštní stezku. Vznikla tedy první,“ říká David a pokračuje. 

Čtěte také

Pak si přáli, aby stezka vedla i do restaurace, a tak dál. Stalo se to pak i součástí plánování a teď tu máme přes sto mil těchto stezek, golfovým vozíkem se dostanete kamkoli. Najdete tu pro ně speciální parkovací místa u obchodů nebo speciální koridory u bank, které vás obslouží přímo z golfových vozíků. Vidíte je tu v podstatě všude,“ vysvětluje mi.

Vábení golfových vozíků

Asi slyšíte, že se mnou v půjčovně trochu vyběhli, dali mi hlučný a smradlavý benzínový stroj, zatímco většina obyvatel tu má tichý elektrický. Tak jako Olivia, kterou potkávám, jak se spolu se svým psem kochá pohledem na městské jezero.

Zrovna si s manželem koupila ojetý golfový vozík, dají se prý snadno sehnat od místních přes speciální facebookovou stránku. V Peachtree City jich je registrovaných skoro sedm tisíc, najde se tedy skoro v každé domácnosti.

Oliviin manžel pracuje jako pilot, přistěhovali se sem nedávno. Pro takové rodiny je tohle město častým lákadlem, protože leží asi dvacet minut autem od atlantského letiště, jednoho z nejrušnějších na světě. A vábí právě i na nezvyklou kulturu golfových vozíků.

„Užiju si díky tomu spoustu zábavy. Když nemáte co dělat, stačí nasednout na golfový vozík a někam vyrazit. Nemusíte vůbec do silničního provozu, ale projedete celé město. Pracovala jsem tu a máme tu přátele, takže jsem zdejší životní styl znala. Je tu pořád co dělat a člověk je pořád venku. Obzvlášť když je teplo.

Ale vidíte, že si lidi vozíky upravují, aby mohli jezdit, i když je chladněji nebo prší, takže to jde celoročně. Mimo město potřebujete auto, ale já trávím většinu času tady, jsou všechny potřebné služby, takže já beru golfový vozík do práce, na nákup, to mě baví,“ vypráví nadšeně Olivia. 

Čtěte také

Pro dobro komunity

Peachtree City, ani ne hodinu jízdy autem od Atlanty, golfové vozíky začlenilo i do své strategie, jak přilákat turisty. Kromě prodejen a servisů funguje ve městě i síť půjčoven, hotely pro své hosty tento dopravní prostředek běžně zajišťují, golfový vozík se stal doslova maskotem a všude se tu s ním počítá.

„Na golfových vozících mám nejradši to, jak podporují interakci mezi lidmi. Vzájemně se potkáte, prohodíte pár slov. Potkáte někoho, kdo je tu nový, tak hned zjistíte, kam chodí jeho děti do školy, a poradíte mu, kam může vyrazit na jídlo. Není to jen prostředek, co vás dopraví do obchodu nebo na jiné místo. Propojuje vás to s vaší komunitou, a to je podle mě velká věc,“ myslí si Kym Hughsová, ředitelka zdejšího návštěvnického centra.

autoři: Jan Kaliba , aka
Spustit audio

Související