Měli bychom zavést tvrdý lockdown jako v Izraeli a omezit průmysl, tvrdí prezident lékařské komory

Vláda by podle České lékařské komory měla ještě zpřísnit opatření proti šíření nového typu koronaviru. O jaká data se představitelé komory opírají? Proč stávající restrikce nestačí? A v čem by se podle nich měl obvyklý způsob života dále omezit? Hostem Tomáše Pancíře ve Dvaceti minutách Radiožurnálu byl prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Jaká konkrétní opatření si představujete, že by vláda měla přijmout?

Měli bychom postupovat jako Izraelci, protože dokázali epidemii zastavit. 18. září zavedli tvrdý lockdown, který znamenal zavření veškerých škol, všech obchodů a služeb. Byl zastaven veškerý průmysl s výjimkou toho strategického, fungovaly pouze ty nejzákladnější veřejné služby, aby se udržela kritická infrastruktura. Lidé se nesměli navštěvovat a opouštět své bydliště na více než kilometr. Bylo to opravdu tvrdé, ale oni zatnuli zuby a vydrželi.

A přesně takhle byste si to představoval v České republice?

Čtěte také

Velmi podobně. Je paradoxní situace, že dnes jsme na tom mnohem hůř, než jsme byli na jaře, ale ta opatření, která platí, jsou mnohem mírnější. Bojím se toho, že nemůžeme v tomto stavu žít další týdny a měsíce. Bude tady obrovský tlak na to, aby se opatření začala rozvolňovat, ale toho reálného cíle, který stanovil profesor Prymula, nedosáhneme.

Když se podíváme třeba na číslo R, tak se přiblížilo jedničce. Pokud by to takhle pokračovalo, na hodnotu 0,8 se dostat můžeme. Vrátím se ale k těm opatřením. Vy byste byl pro zavření mateřských škol?

Především bych zavřel průmysl, který není nutný. Dělají se tady nesmyslné kroky, které mají i symbolický význam. Klasický příklad – stejný den, kdy vláda zavře speciální školy, což chápu, že bylo velmi bolestné, tak povolí profesionální sport. To mi hlava nebere.

Myslíte, že když se začala hrát 1. fotbalová liga, tak se zhorší epidemiologická situace? I když musí být všichni hráči nejpozději 48 hodin před zápasem testováni?

Určitě to epidemiologické situaci nepomůže, ale má to symbolický význam. Lidé nemají práci, nemohou pracovat a my jim dáme možnost dívat se v televizi na hokej. Nic proti hokeji v televizi, ale myslím, že by bylo lepší, kdyby si lidé dali roušku a šli se projít.

autoři: Tomáš Pancíř , vla

Související