Měla Božena Němcová šlechtický původ? „Kvůli pátrání pro nás Poláci odsvětili kostel,“ vypráví režisér dokumentu

6. prosinec 2022

Na ČT 2 bude od 6.12. k vidění dokument Tajemství života Boženy Němcové. Měla slavná spisovatelka utajený šlechtický původ? A jak to lze po dvou set letech zjistit? „Z Britské národní knihovny nám nechtěli poskytnout tři vlasy Kateřiny Zaháňské. Pátrání nás díky tomu zavedlo až do čtyřech zemí,“ popisuje dobrodružnou cestu dokumentu režisér Ivan Bareš. Co se skrývá v korespondenci Boženy Němcové? A jaký vztah měla se svými rodiči? Poslechněte si celý rozhovor.

Proč vás Božena Němcová tak zajímá?

Spíš než Božena Němcová její tajemství, které ji obestírá. Nesetkal jsem se s nikým, kdo by neslyšel informaci, že Božena Němcová možná byla šlechtického původu, že je její život obestřen touto věcí, která nebyla vysvětlena. Už v roce 2007 jsme se s kolegy z televize rozhodli, že toto tajemství prozkoumáme a zjistíme, jak to tedy je. Byla nebo nebyla Božena Němcová šlechtického původu?

Čtěte také

V roce 2007 se nám už podařilo z muzea Boženy Němcové v České Skalici získalt její vlasy. Doba tomu ale bohužel nebyla nakloněna. Vlasy jsme předali kriminalistickém ústavu, kde zůstaly zachovány až do dnešní doby. V roce 2018 jsme ústav znovu oslovili, že bychom chtěli pokračovat a dotáhnout ten výzkum. Že už je genetika a testy na úrovni a už jsme měli určité indicie, kde bychom mohli pátrat po tom, jak to vyřešit. A zjistili jsme, že Kriminalistický ústav má ty vlasy pečlivě uschované, takže nic nebránilo tomu pokračovat a rozjet pátrání.

Měli jsme vlasy, ale abychom otázku původu Němcové zodpověděli, potřebovali jsme protivzorek. Rozhodli jsme se to dělat po mitochondriální DNA, po ženské linii. A tak jsme hledali, jestli je něco po kněžně Zaháňské. Což vůbec nebylo jednoduché.

V dokumentu to působí jako detektivka a jsou tam velmi působivé momenty. Ale přece jenom je to rozloženo do mnoha měsíců práce nebo skoro i let. Co pro vás bylo největší vzrušení?

Vzrušení bylo, když už jsme se dostali někam, kde jsme mohli provádět jakýsi výzkum, což bylo v Polsku a potom i v dalších zemích. Trochu zklamáním pro nás bylo, když jsme v průběhu pátrání zjistili, že Britská národní knihovna má ve svém depozitáři svazek vlasů Kateřiny Zaháňské. A není vystavený, je uložený někde ve skladišti. Oslovili jsme je a řekli jim, že Božena Němcová má výročí, jak je pro nás důležitá, jaká je to ikona české literatury, a že je žádáme o tři vlasy z toho svazku. Poslali nám zamítavé stanovisko, že nám tři vlasy nedají, že je to destruktivní metoda a že bychom narušili jejich sbírkový předmět.

Po čase jsme oslovili bohemisty v Anglii, aby se za nás přimluvili, a zkusili jsme to znovu. Přišla stejná odpověď – ze svazku, který obsahuje 100-150 vlasů, nám odmítli dát tři vlasy. Kdyby nám ty tři vlasy dali, měli bychom protivzorek a pátrání by bylo snadné. Ale možná dobře, že nám je nedali, protože pak by to nebylo to dobrodružné pátrání, které nás zavedlo do čtyř zemí.

Čtěte také

Nakonec jste se dobrali jiného vzorku. Nevím, jestli můžu prozradit výsledek.

Nechal bych to otevřené. Ale vzhledem k tomu, že už v anotaci dokumentu stojí, že dáme jasnou odpověď, jestli byla nebo nebyla šlechtického původu, je zřejmé, že jsme nějaký vzorek získali. My jsme hledali různé vzorky, i po českých hradech, zámcích, v Ratibořicích, jestli tam něco není. Protože DNA se dá získat třeba i ze vzorku boty. Hřeben, toaletní potřeby, všechno možné, ale bohužel už uplynula strašně dlouhá doba, interiéry zámků se mění a dělá se tam nové zařízení. Ale v rámci pátrání jsme se dostali samozřejmě i do Polska, do Zaháně, kde měli Zahánští sídlo.

Jak těžké bylo odmyslet si to, že by člověk rád předjímal výsledek? Že hledáte pravdu a nebudete se přiklánět k nějakému „kdyby“?

To není zas tak těžké. Chtěli jsme to podložit vědecky, protože už existuje mnoho publikací, názorů, článků a knih, kde se spekuluje o tom, jestli byla nebo nebyla šlechtična, předkládají se tam různé důkazy a odkazuje se na různé dokumenty. A výklad těch dokumentů je taky často sporný. Takže to není důkaz. Chtěli jsme použít současnou vědu, genetiku, která je nezpochybnitelná. A to se nám nakonec po strašných peripetiích podařilo.

Ještě spousta dalších věcí v životě Boženy Němcové úplně nesedí. Například datum narození. Je to svým způsobem záhada, co jste našli v matrikách?

Je to záhada, protože v Matrice narození ve Vídni jsme našli prázdnou kolonku, není tam uvedené datum narození. Je tam uvedené jenom datum křtu, což je samo o sobě podivné, protože většinou i když rodiče přinesli dítě ke křtu, sdělili datum narození. A kněz, který dělal zápis, tam datum narození dopsal. Tak tomu není o Boženy Němcové.

Proč je Božena Němcová slavná v Polsku? A kde nakonec filmaři získali vzorek DNA k odhlaení tajemství? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , agf

Související