Zručnost je v naší DNA, Češi jsou světový unikát, soudí oceněná Žena roku Bohdana Goliášová

15. prosinec 2021

Vždy věděla, že chce dělat umění. Když pak jednou vzala do ruky drát, zjistila, že z něj dokáže vytvářet unikátní tvary. Právě tak vznikla její unikátní šperkařská metoda – tepaná krajka. „Nevzdala jsem to, i když jsem měla pocit, že na to nejsem dostatečně výtvarně vzdělaná,“ usmívá se v rozhovoru s Vladimírem Krocem Bohdana Goliášová, šperkařka a zakladatelka projektu Tvůrci v praxi. Teď zvítězila v anketě Žena roku 2021 v kategorii Žije svou prací.

Rukodělná zručnost je podle vás součástí naší DNA. Jak jste na to přišla?

Je to naše národní DNA. Na to jsem přišla, když jsem cestovala různě po světě, po zemích jak prvního, tak třetího světa. To, že tolik lidí umí tolik věcí, to ve světě není normální. A to pak vidíte ve srovnání s jinými zeměmi.

A platí to i o současné mladé generaci, která přece jen nebyla odkázána na improvizaci a kutilství během totality?

My jsme v těch rodinách vyrostli, takže nás to naučili ti rodiče. Myslím, že to pořád platí.

Jako tvůrci jsme podle vás trochu digitální dinosauři. Můžete to vysvětlit?

Nechci tím nikoho urazit. Ale ta naše tvůrčí komunita je specifická v tom, že si rádi zalezeme do našeho tvůrčího světa a moc se nezajímáme o nějaké novinky. Spíš než abychom byli nalepení na monitorech a zjišťovali, jak funguje jaká technologie, tak nás baví to hmotné tvoření.

K IT technologiím máme trochu odstup, což teď pro nás začala být velká překážka, když se nám pozrušovaly různé trhy. Museli jsme se rychle učit, jak prodávat naše věci on-line. Takže teď jsme do toho vlaku, ve kterém už většina národa dávno jede, naskočili, různými přemety naskakujeme za jízdy. Ale myslím, že se nám to docela pěkně daří.

Je možné uživit se vlastní tvorbou? A co všechno je pro úspěch třeba udělat? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vladimír Kroc , als

Související