Měl jsem jen dvě hodiny zpěvu v životě, rád si dělám věci po svém, přiznává Český slavík Marek Ztracený

14. prosinec 2021

Zpěvák Marek Ztracený je na scéně třináct let. Kromě Českého slavíka posbíral řadu dalších cen, vyprodal O2 arénu, kde během koncertu požádal snoubenku o ruku, stal se otcem. Nežije příliš rychle? „Jsem spokojený, je mi dobře. Jsem věčný snílek, ale umím být vděčný a šťastný,“ usmívá se.

Váš hlas není úplně pěvecký, je mírně chraplavý. Co na to vaši učitelé?

Měl jsem jen dvě hodiny zpěvu v životě. S jednou profesorkou, která ke mně měla vřelejší vztah, než bylo třeba. Na konzervatoři jsem studoval skladbu, ale sledoval jsem obor muzikál. V prváku přišla talentovaná zpěvačka a v páťáku odcházela jako jedna z dvaceti se stejnými manýry. Zpívám, jak mi zobák narostl a skládám o věcech, které lidi zažívají. Jsem zpěvák samouk, řeším si to sám a jsem na sebe tvrdý. Uvědomuji si, že je spousta lepších zpěváků, já chci lidi bavit. Zpívám rád a od srdce a neřeším, zda jsem Pavarotti.

Je z vás úspěšný zpěvák. Jak moc jste se v hudební tvorbě musel vzdát sám sebe?

Minimálně. Zajímají mě názory ostatních, moje písničky jako první slyší můj syn a to je nejupřímnější kritik. Pracuji s producentem, kterému věřím. Ví, že není možné mě měnit, všechno dělám podle sebe, jak to cítím.

Za jeden text jste byl kritizován, protože zlehčuje sexuální násilí. Nebojíte se psát, aby skladby nevyzněly jinak?

Ze začátku jsem se trochu bál. Tenhle text je sedm let starý... Ale ne, to by se člověk zbláznil. Skládat hodlám dál, samozřejmě jsem vyspělejší a doba se mění. Cítím tlak ohledně rasismu a podobných věcí. Je složité v tom proplouvat, ale nehodlám se nijak angažovat.

Na příští rok chystáte Tour de léto 2022, má to být víc než koncert. Na co se fanoušci mohou těšit?

Uvědomil jsem si, že lidi jsou zvyklí přijít na koncert, dát si pivo a po koncertě domů. Chtěli jsme udělat něco na celé odpoledne. Když jsem začínal, mým fanouškům bylo patnáct let, dneska mají děti a partnery... Tak jsme vymysleli rodinnou akci. Koncert je jen třešnička na dortu, budeme vařit s MasterChefem, Richard Genzer povede taneční školu, pozvali jsme Martinu Pártlovou... Bude to takový celoodpolední festival.

Co ho táhne na Šumavu? Jaké bylo jeho setkání s Karlem Gottem? A jak se mu daří obsazovat do videoklipů herecké persony? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král ,

Související