Martin Šimáček: Hlavním cílem radikálů je posouvat hranice o kousek dál

Osm měst a asi 1500 lidí – podoba protiromských demonstrací v Česku. Odehrálo se o víkendu něco, z čeho je třeba mít strach? Také na to se ptal moderátor Martin Veselovský Martina Šimáčka, ředitele Agentury pro sociální začleňování.

„Procházel jsem reakce po víkendových událostech. Neonacisté je hodnotí velmi kladně,“ popisuje Martin Šimáček v úvodu rozhovoru s tím, že v Ostravě se extremistům podařilo uspořádat velkou akci s dopadem na veřejnost.

„Po jistém útlumu, který jsme zažili před dvěma třemi lety, je tu návrat extremistických akcí,“ dodává. Zároveň upozorňuje, že jde o akce plánované a také následně vyhodnocované.

Čtěte také

Netroufá si sice hodnotit, zda v Ostravě neselhala policie, ale současně připouští, že policisté by měli mít lepší informace. Za další problém policejních složek považuje ředění pozornosti. „V Ostravě neměli lehkou situaci,“ domnívá se Martin Šimáček, podle kterého by si podobné akce zasloužily lepší spolupráci obcí a policie.

„Obce očekávají, že pochod přeběhne jako voda, která nebude mít dopad na situaci ve městě. Jenže tak to není,“ uvažuje Martin Šimáček. „Hlavním cílem radikálů je posunout hranice o kousek dál,“ dodává.

Jsou Romové hlavním problémem extremistů, nebo pouze zástupným? Kteří politici se vezou na populistické vlně? Nevynakládá stát málo sil na řešení sociální situace v některých oblastech? Také tyto otázky zazněly po 17. hodině. Odpovědi Martina Šimáčka si můžete kdykoliv připomenut při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Martinem Šimáčkem si kdykoliv můžete poslechnout v iRadiu.

autoři: mav , šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.