Martin Procházka: Gulaš pro nominaci na olympiádu udělal všechno možné. Je chyba, že se do sestavy nevešel

18. leden 2022

Nebyla předběžná nominace hokejistů na olympijské hry zbytečná? Kvůli koronaviru se stále častěji odkládají zápasy extraligy. Na který tým to má největší vliv? A jaký je ideální počet hráčů v jednom profesionálním hokejovém týmu? Poslechněte si Čistou hru s hokejovým expertem Martinem Procházkou.

Kdo ti v nominaci na olympijské hry chybí a kdo tě překvapil?

Čtěte také

V poslední době a po turnaji v Rusku, kde se osvědčila dvojice Honza Kovář a Milan Gulaš, tak fanoušci a veřejnost počítali s tím, že Milan Gulaš pojede na olympijské hry. Je to hráč, který je vynikající, dokáže být obrovským přínosem pro tým, takže jsem také počítal s tím, že Milan Gulaš pojede. Splnil i tu podmínku, že trenéři chtěli vidět hráče minimálně na jednom turnaji. Udělal pro to všechno možný a počítal jsem s tím, že tento hráč pojede. Filip Pešán jeho nenominaci zdůvodnil tím, že by se nevešel do první pětky, co se týče přesilové hry. Jsou dvě přesilovkové formace, takže nevidím důvod, proč by neměl být ve druhé. Je to hráč, který umí dát gól, tři nebo čtyři sezony je nejlepším hráčem extraligy, takže tento hráč měl jet. Trenéři mají svoji zodpovědnost, oni ten tým musí dát dohromady a je to jejich rozhodnutí. Kdo mě také trošku překvapil, je Ronald Knot, obránce, který neměl žádný turnaj, hraje druhou sezonu v KHL, je to obránce, který má velké přednosti, bude tvrdit hru.

Milan Gulaš si veřejně stěžoval na to, že mu nikdo nezavolal, chtěl znát důvody, proč se nevešel do předběžné nominace. Zároveň řekl, že už nemá zájem být součástí kádru pro olympijské hry právě po tom, co se stalo. Měl mu Filip Pešán, případě Petr Nedvěd zavolat a objasnit mu důvody?

Byl obrovský zájem, aby je na ruský turnaj a ukázal se. On se ukázal a veřejnost čekala, že pojede. V jeho případě mohlo dojít ke klidnější situaci, trenéři nebo Petr Nedvěd mohli zavolat a říct, že dávají přednost jiným hráčům. Myslím, že by to zval, mluvil jsem s ním, reagoval, že nemá problém, ale počítal s férovějším jednáním. Na druhou stranu trenéři nemají povinnost někomu vysvětlovat, proč ho neberou. Ale v jeho případě situace byla vyhrocená, tam je jasné zklamání z jeho pohledu. Situace došla zbytečně daleko a mohlo se tomu předejít.

Často chválíš Tomáše Plekance pro jeho buly. Nechybí v nominaci?

Napadlo mě také, že by mohl jet na olympijské hry. Přeci jenom to je hráč, který má výborný pohyb, výborné bruslení, obrovské zkušenosti s NHL a je hrozně platným hráčem do oslabení a na vhazování. Turnaj je o pár zápasech a Tomáš Plekanec by klidně mohl jet.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související