Hokejisté musí jet na olympiádu s cílem přivézt medaili, říká Martin Procházka

28. prosinec 2021

Generální manažer české reprezentace Petr Nedvěd dál věří Filipu Pešánovi. Je dobře, že bude jako šéftrenér řídit tým na olympijských hrách? Hokejová dvacítka v Edmontonu dvakrát prohrála. Vypovídá to něco o českém mládežnickém hokeji? Poslechněte si Čistou hru Martina Procházky.

Šéftrenérem české hokejové reprezentace zůstává Filip Pešán. Co na to říkáš?

Dalo se to očekávat, přeci jenom poslední doba byla hektická, neúspěchy českého hokeje na mezinárodní úrovni jsou, víme o tom. Svaz se rozhodl podpořit Filipa Pešána v pozici – a všichni doufají, že se to otočí, že přijde lepší doba, lepší série.

Uvidíme, které hráče budou nominovat. Na posledním turnaji v Moskvě jsme měli to nejlepší, co jsme mohli mít. Už jsme to zmiňovali minule, možná dvě tři místečka by se daly pozměnit, ale jinak to byl kompletní tým. Uvidíme, jak si s tím poradí hráči a trenéři.

Bude výhoda, že tam nebudou hráči NHL?

Čtěte také

Výhoda to asi pro nás je, víme, kolik hráčů máme v NHL my a kolik jiné evropské týmy, jako jsou Finové, Švédové, Rusové, nepočítám Ameriku nebo Kanadu. Bude záležet, jak dáme dohromady tým a s jakou formou tam přijdou hráči.

Zaujal mě komentář bývalého reprezentačního trenéra Aloise Hadamczika, podle kterého hokejisté musí po medaili tvrdě jít.

S tím musím souhlasit. Vždy když se jede na turnaj, ať je to olympiáda, nebo mistrovství světa, tak se vždy musí jet s nějakým cílem. Určitě se tam nejede s cílem zúčastnit se, odehrát to a nespadnout ze skupiny. Měl by se dát cíl medaile, neříkám hned zlatá, ale vždy jsem tvrdil, že jakákoliv medaile je úspěch. A nevidím jinou cestu, než mít takovéto nastavení.

Česká hokejová dvacítka si připsala první bod na šampionátu v Edmontonu, stalo se tak po prohře s Německem po prodloužení. V prvním zápase reprezentanti prohráli s Kanadou. Jak bys hru ohodnotil?

Viděl jsem několik záběrů ze záznamu. S Kanadou jsme odehráli celkem solidní výkon, naši zvládli výborně první třetinu, překvapili Kanadu, hráli aktivně, obětavě. Pak se dostali do fáze, kdy začali faulovat, a nedisciplína vrátila Kanadu do zápasu. Pak jsme suverénně prohráli, dostali jsme tři góly v oslabení, což je proti takovému soupeři trestuhodné. Také se nám to vymstilo.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.