V autobusu jsme dříve hráli karty, dnes mají všichni hráči sluchátka na uších, porovnává Martin Procházka

30. listopad 2021

Parta v hokejovém týmu se tvoří nejenom na ledě, ale také třeba v autobusu během cesty na zápas, nebo ze zápasu domů. Říká to hokejový expert Martin Procházka, který v Čisté hře mluvil i užívání žvýkacího tabáku v hokejových šatnách nebo o utkáních pod širým nebem.

Kvůli vládním opatřením se nebudou hrát zápasy Kladna s Pardubicemi a Hradce Králové se Spartou pod širým nebem ve Špindlerově Mlýně. Mrzí tě to? Těšil ses na takové zápasy?  

Čtěte také

Přiznám se, že jsem se těšil, bylo by to takové zpestření. Známe to z NHL a KHL, že týmy jsou schopný hrát takové utkání, má to velikou úroveň a velkou sledovanost. Víme, že v NHL na to chodí kolem 40 tisíc lidí. Tady měla být kapacita sedm a půl tisíce, ale fanoušci si to mohli užít. Je to zpestření jak pro týmy, tak hráče.

Jak k tomu přistupují hráči? Není to pro ně exhibice?

Trošku to k tomu navádí, že by to mohla být exhibice, hráči mají kulichy na hlavách při rozbruslení. Má to takový nádech, na druhou stranu hraje se tam o body a hráči to musí odehrát jako povinné utkání. Užijí si to, že to je venku, ale jinak se k tomu musí přistoupit jako k mistrovskému utkání.

Jako hráč si trávil spoustu času v autobusu, vzpomínáš na to rád?

Neměl jsem s tím problémy, naopak v dobách, kdy jsme hrávali na Kladně nebo ve Vsetíně, tak nebylo tolik elektroniky, médií, hrálo se karty, povídalo se. V dnešní době je to jinak, přijde mi, že dnešní kluci, co jezdí v autobusech, tak mají sluchátka na uších, svoje laptopy, sledují filmy.

Pravda je, že dnes má asi každý hráč nějaký chytrý telefon, tablet, sluchátka. Ale ke mně se doneslo, že bývalý trenér Bílých tygrů z Liberce Marian Jelínek hráčům elektronikou bral, měli se prý soustředit na utkání. Je to správně?

Tuhle historku neznám, ale když to vezmu do zpětných dob, kdy jsem hrával, tak když se jelo na zápas, tak hráči byli pohromadě, byl to jeden tým a bavili jsme se o tom, jak jsme hráli nebo budeme hrát. Když vidím u mládežníků, které teď trénujeme, tak někteří jsou takoví, že mají celou cestu sluchátka na hlavně a vůbec nekomunikují, jsou ve svém světě. A nejsem si tím jistý, protože ta parta se dělá i v autobuse, nejenom na ledě.

Za svou kariéru jsi zažil celou řadu spoluhráčů. Jaké charakterové vlastnosti musí mít ten, který zapadne, který je v oblíbený v kabině? Je to showman, někdo, kdo si umí zjednat respekt?

Nemusí to být showman. V každém týmu je jeden maximálně dva showmani, kteří se starají o dobrou náladu, ale co musí takový hráč mít, to je týmovost, musí být pro tým. Každý hráč se dá nahradit, ale tým ne. Lední hokej je kolektivní sport a plno zápasů se dá vyhrát, protože celý tým bojuje. Není to jenom o jednom hráči.

 

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související