Martin Procházka: Gulaš je top hráč extraligy. Byla by škoda, kdyby ho nevzali na olympiádu

9. listopad 2021

Hokejová extraliga má přestávku – česká reprezentace se připravuje na Karjala Cup, který se hraje ve Švédsku a ve Finsku. Co turnaj hráčům přináší? A jak vypadá české reprezentace před olympiádou v Pekingu? O reprezentaci i o extralize mluvil v Čisté hře mluvil expert a bývalý hokejový reprezentant Martin Procházka.

Jak vnímáš turnaj Karjala Cup jako mládežnický trenér i fanoušek hokeje?

Beru to tak, že to je příprava pro národní tým. Letošní sezona bude velice náročná, budou tam olympijské hry, potom mistrovství světa. Týmy potřebují konfrontaci mezi sebou.

Je to ale vítaná věc pro hráče, kteří mají v reprezentaci místo jisté? Mají tito hráči takové turnaje rádi?

Čtěte také

Kdykoliv jsem dostal pozvánku na tyto akce, tak já jsem vždycky chtěl jet. Je to určitá čest být v národním týmu a nikdy jsem to neodmítl.

Fanoušci spekulují nad tím, když se někdo z hráčů z takových akci omlouvá, jestli jsou omluvenky skutečně vinou zranění. Může to tak být?

Neřekl bych, že by to hráči takhle brali a že se chtějí na něco vymlouvat, spíš po náročném programu mají určité zranění, v klubu na ně tlačí, chtějí, aby dohráli všechny zápasy před reprezentační pauzou. A pak je to na hráči, zda chce hrát dál, nebo si zranění vyléčit. Neřekl bych, že by se hráči z toho chtěli vykroutit.

V souvislosti s Karjala Cupem, ale také olympiádou se mluví o Milanovi Gulašovi. Nemůže jet, protože je nemocen, nehrál už poslední utkání v extralize, teď nebude na Karjala Cupu. A je otázka, jestli ho trenéři budou chtít zkoušet na dalším turnaji Euro Hockey Tour. Nebo si tím zavřel dveře na olympiádu?

Já to vidím tak, že pokud je Milan zdravotně indisponován a je nemocný, tak nemůže jet. Pokud by tam bylo zranění, o kterém by se dalo polemizovat, tak je to něco jiného, ale pokud je tam nemoc, tak nemůže podávat stoprocentní výkony a mohl by se ukázat ve špatném světle. Myslím, že trenéři trošičku zvolní, ještě ho vyzkouší na ruském turnaji.

Za mě, pokud si myslí, že je potřeba zkoušet hráče, který tady ukázal, že tři čtyři roky po sobě je top hráče extraligy, tak by bylo škoda, aby se někdo zbytečně urážel a nevzali takového hráče na olympiádu.

V extralize pražská Sparta ukončila sérii porážek, do jejích řad se vrátil trenér Miloslav Hořava. Oba jste hokejově vyrostli v Kladně. Potkali jste se už jako hráči?

Jako s hráčem už ne, ale jako s trenérem. A myslím si, že je to člověk, který hokejem od rána do večera žije, a co se týče trenérské kariéry, tak je velice úspěšná. On je trošičku svůj, trenér, který je velice náročný, přísný, důrazný, ale co se týče hokeje, tak to má velice dobře srovnané a jdou za ním úspěchy. 

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související