Martin Netolický z ČSSD: Předčasných voleb se nebojíme

Opozici se nepodařilo vyslovit nedůvěru vládě Andreje Babiše. Sociální demokraté při hlasování opustili sál, tím vládu podpořili. Proč se tak stalo? „Říkáme tím panu premiérovi: Je to váš problém, netahejte nás do toho,“ vysvětluje místopředseda ČSSD a pardubický hejtman Martin Netolický.

Netolický v rozhovoru s redaktorem Tomášem Pančířem zdůrazňuje, že sociální demokraté se při hlasování museli vymezit proti Babišovi, ale také proti opozici. „Odchod ze sálu je odpovídající,“ říká.

Čtěte takéBabišova vláda nepadla, opoziční poslanci nezískali dostatek hlasů

Nyní je také podle něj na orgánech činných v trestním řízení, aby celou kauzu Čapí hnízdo vyšetřily a postupovaly podle zákona.

„V sociální demokracii existuje spousta názorů, kdy kolegové nejsou spokojení s tím, že je v čele vlády Andrej Babiš, nicméně vnímáme situaci a výsledek voleb z roku 2017,“ přibližuje s tím, že nejlepším řešením pro Českou republiku by podle něj byl odchod premiéra do doby, než vše vysvětlí.

Redaktor Tomáš Pancíř rovněž zmiňuje možnost předčasných voleb. Jaký je názor ČSSD? „Předčasných voleb se rozhodně nebojíme,“ odpovídá Netolický.

Mohla by ČSSD ve vládě nahradit SPD? A nevyhýbají se sociální demokraté odpovědnosti? 

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio

Související