Martin Kocourek o pozemkových spekulacích

10. listopad 2005
O kom se mluví

Od mikrofonu z našeho studia v Poslanecké sněmovně přeje dobrý poslech Jan Pokorný. Hostem je poslanec za Občanskou demokratickou stranu, jeden z členů prezídia pozemkového fondu Martin Kocourek. Vítejte. Připomínám, že vláda včera schválila návrh na odvolání všech členů prezídia pozemkového fondu. Rozhodne nakonec Poslanecká sněmovna. Je, pane poslanče, tímhle aféra za kolem spekulací s lukrativními pozemky ukončena?

Host (Martin Kocourek): Já myslím, že ukončena není. Já bych řekl, že to je jakási politická dohra. Ukončena být nemůže, protože stále probíhají šetření a vyšetřování a musí se prostě zjistit přesně kdo, co udělal, kdo co nedodržel a být z toho vyvozeny důsledky.

Moderátor (Jan Pokorný): Proč říkáte politická dohra?

Host (Martin Kocourek): Já myslím, že toto už bude politické rozhodnutí sněmovny. Víceméně tomu napovídají i ty ohlasy i ten návrh vlády a v tomto ohledu já si myslím, že to politickou dohru mít mělo a v tomto ohledu je to v pořádku.

Moderátor (Jan Pokorný): Jakou roli bude v té politické dohře hrát Občanská demokratická strana?

Host (Martin Kocourek): Tak my jsme na ten návrh vlády reagovali včetně mě tak, že ano, je možné uvažovat, že celé prezídium je odpovědno za to, co se stalo, protože jako nejvyšší orgán by za to odpovědný být mělo. Nicméně zároveň podotýkáme, že stejným metrem by se mělo měřit i jeho předsedovi, neboli ministru zemědělství Zgarbovi. Takže my jsme připraveni takovýto návrh na odvolání celého prezídia včetně mě podpořit, pouze v případě, nebo za předpokladu, že pan premiér Paroubek zároveň prezidentovi republiky navrhne odvolání ministra zemědělství a předsedy prezídia pozemkového fondu.

Moderátor (Jan Pokorný): To znamená, logicky z obou dvou funkcí, protože ministr zemědělství je předsedou pozemkového fondu ze zákona.

Host (Martin Kocourek): Neboli prezídium jako celek.

Moderátor (Jan Pokorný): Jako celek. Dá se, pane poslanče, jednoznačně ukázat na viníka, kvůli kterému celá ta aféra vlastně vznikla?

Host (Martin Kocourek): Zatím se nedá ukázat na viníka. Zatím lze z těch dílčích informací rekonstruovat, co se stalo, kdo jakou nese odpovědnost, kdo rozhodoval, kdo ty pozemky vydával a podle toho zatím postupovat.

Moderátor (Jan Pokorný): Co je podle vás pravdy na tvrzení, že zvláštní režim na pozemkovém fondu někdo vymyslel v noci před zasedáním prezídia fondu?

Host (Martin Kocourek): To není naprosto pravda, protože tato rizika, která plynou z restituční tečky, proto onen takzvaný zvláštní režim. Byla analyzována na úrovni prezídia od března roku 2005, neboli byl to prostě výsledek tři a půl měsíční práce prezídia.

Moderátor (Jan Pokorný): Posléze tedy i za účasti nynějšího ministra Zgarby.

Host (Martin Kocourek): Posléze i za účasti nynějšího ministra Zgarby. Nicméně pan ministr Zgarba tehdy byl místopředsedou zemědělského výboru ve sněmovně a zároveň poradce ministra Palase. To znamená, on tu kontinuitu tohoto řešení určitě musel mít v hlavě také.

Moderátor (Jan Pokorný): Připomeňme na tomto místě, že v červnu prezídium fondu rozhodlo ve zvláštním režimu vydat zhruba šest set hektarů půdy za zlomek tržní ceny. Součástí transakce byl i velice lukrativní lokality v okrajových částech Prahy. Vy jste tenkrát tušili, co může všechno nastat?

Host (Martin Kocourek): Ano, kdybychom to tušili, tak bychom takovéto rozhodnutí o změně pravidel nikdy nemohli přijmout. To jsme opravdu tušit nemohli. Navíc, všechny ty kontroly zatím v Praze prokazují, že veškeré ty transakce byly v rozporu i s těmi novými pravidly. To znamená, kdyby bylo dodrženo i ono změněné usnesení prezídia o změně těch pravidel, tak by k těmto případům nedošlo, kdyby ta pravidla nová byla dodržena, tak by k těmto případům nedošlo.

Moderátor (Jan Pokorný): V téhle optice je to tedy jak? Platí ty transakce, nebo neplatí?

Host (Martin Kocourek): Musíme rozlišovat porušení a typ porušení. Pokud dojde k porušení zákona jako u jedné té transakce v Uhříněvsi došlo, tak ta smlouva je od počátku neplatná. U ostatních transakcí došlo k porušení oněch zmíněných metodických pokynů, ale nedošlo k porušení zákona. To znamená, tam bohužel se to nechalo dojít tak daleko a tam bych vyčítal určitou roli panu ministru Zgarbovi, že se nechaly ty pozemky zapsat na katastrálním úřadě. Pan ministr do toho mohl kdykoliv vstoupit a to zapisování pozastavit.

Moderátor (Jan Pokorný): Tohle se týká třeba i pozemků, o kterých píše dnešní vydání týdeníku Ekonom kolem psychiatrické léčebny v Praze v Bohnicích?

Host (Martin Kocourek): Ano, bezesporu.

Moderátor (Jan Pokorný): Vraťme se k roli nejprve nynějšího ministra zemědělství Petra Zgarby. Vy jste řekl týdeníku Euro, že pan ministr se hlasování na onom jednání prezídia pozemkového fondu zdržel proto, aby jako držitel restitučních nároků nebyl ve střetu zájmů. Můžete tohle nějak rozvést?

Host (Martin Kocourek): Já mám pocit, že takto pan ministr své zdržení odůvodnil.

Moderátor (Jan Pokorný): Máte pocit, nebo jste to slyšel?

Host (Martin Kocourek): Já si myslím, že jsem to slyšel, ale už to nejde prostě ověřit. Protože kdyby pan ministr práskl do stolu a řekl: Kdo hlasuje pro změnu těchto pravidel, nechť si uvědomí, jaký problém z toho může vzniknout, tak myslím, že by to pro prezídium byla úplně jiná informace, než když nám sdělil tohle to sdělení, které my jsme pochopili. Navíc bych chtěl říci, že těch hlasování podle pana ministra byly pouze dvě, ono jich bylo sedm a minimálně ve třech hlasoval s námi. To znamená nikdo nebyl proti, ani se nikdo nezdržel. To znamená, tvrdit něco o tom, že on se v klíčových hlasováních zdržel, nebo byl proti prostě není pravda.

Moderátor (Jan Pokorný): A slyšel jste z úst Petra Zgarby nějakou věcnou námitku proti onomu zvláštnímu režimu?

Host (Martin Kocourek): Věcnou námitku od předsedy prezídia a ministra zemědělství jsem neslyšel tak silnou, abychom prostě o tom rozhodnutí, které bylo dlouhodobě promýšleno a připravováno, teď mám na mysli v oblasti těch pravidel a umožnění zpružení těch vydávání pozemků v restitucích, taková prostě nezazněla. Kdyby zazněla, nikdy v historii se nestalo, že by prezídium mohlo přehlasovat ministra a předsedu prezídia.

Moderátor (Jan Pokorný): I když kompetence předsedy prezídia nejsou tak velké.

Host (Martin Kocourek): Nejsou, ale samozřejmě pan ministr zemědělství má před prezídiem velkou autoritu a v případě jeho zásadního odmítavého názoru by se o takové věci ani nejednalo.

Moderátor (Jan Pokorný): Přikláníte se také k té tezi, že kdyby tedy Petr Zgarba v průběhu těch jarních a poté i letních měsíců třeba veřejně vyjádřil své pochybnosti o celé operaci, že k tomu nemuselo dojít?

Host (Martin Kocourek): Ano.

Moderátor (Jan Pokorný): A jaká je, pane Martine Kocourku vaše osobní odpovědnost v tomto případě?

Host (Martin Kocourek): Moje osobní odpovědnost je, že já jsem si ty důsledky neuvědomil. Já jsem ty informace o těch možných důsledcích neměl. Nicméně jako člen nejvyššího orgánu pozemkového fondu se nemohou tvářit, že se mě to netýká a já jsem připraven tu odpovědnost přijmout.

Moderátor (Jan Pokorný): Jste ekonom. Dokážete počítat. Myslíte si, že selský rozum nevelel, aby zasvítila nějaká výstražná červená kontrolka, když prodáváte lukrativní pozemky za zlomek tržní ceny, že někdo to může koupit za účelem spekulace?

Host (Martin Kocourek): Já ještě jednou pokusím se pokusím říci, že my jsme o žádných pozemcích a jejich převodech nerozhodovali. Za druhé.

Moderátor (Jan Pokorný): Kdo o nich rozhodoval? Výkonný výbor.

Host (Martin Kocourek): Nebo jednotliví pracovníci. Za druhé, kdyby byla dodržena všechna pravidla, která jsme schválili, tak by k vydání takovýchto pozemků do rukou těchto osob nedošlo.

Moderátor (Jan Pokorný): Váš stranický kolega pražský primátor Pavel Bém mluví o loupeži za bílého dne ve výši dvou miliard korun. Přijímáte tedy odpovědnost za loupež za bílého dne?

Host (Martin Kocourek): Pan primátor mluví, je rozzloben zcela oprávněně, protože z jeho pohledu se to tak jeví. Já vím, že ten proces z mého pohledu byl trošku komplikovanější. Nicméně já myslím, že pan primátor na takový názor a takovou výzvu má plné právo.

Moderátor (Jan Pokorný): Sám říkáte, je otázkou na kolik je prezídium odpovědné za činnost výkonného výboru. Jak si odpovídáte?

Host (Martin Kocourek): Já myslím, že někteří tu odpovědnost v tom nespatřují, protože ono to nikde napsáno není. Ale já bych znovu považoval za pokrytecké kdyby všechny orgány fondu se tvářily, že se jich to netýká. Já myslím, že je to problém. Vznikl neplněním toho, co jsme upravili, co jsme usnesli a je to selhání některých zaměstnanců fondu, ale nelze se tvářit, že se nás to netýká.

Moderátor (Jan Pokorný): A je tahle kauza pro vás překvapením jako pro zákonodárce? Protože začíná se zase mluvit o tom, že by měl být jiný zákon, už se na něm údajně na ministerstvu zemědělství pracuje.

Host (Martin Kocourek): Zákonodárci se tímto problémem a vlastně problémem restitucí a prodejem státní půdy zabývají nepřetržitě, kontinuálně několik let. Pro pozemkový fond byla velmi obtížná situace skloubit dvě věci jako je prodej státní půdy, správa státní půdy a vypořádávání restitucí, protože tam těch priorit bylo tolik, muselo se různě právě metodicky upravovat jak postupovat v jednotlivých případech a bylo to natolik komplikované, že jednoduché řešení prostě na to není a já nevěřím, že teď se v krátké době najde.

Moderátor (Jan Pokorný): I v tomto rozhovoru přijímáte svou odpovědnost jako člen prezídia pozemkového fondu za důsledky téhle operace. Deník Právo informoval v tom smyslu, že případ s pozemky je vedle zdravotních i jedním z důvodů proč už nebudete kandidovat do sněmovny v dalších volbách. I předseda Občanské demokratické strany se včera proti tomu ohradil. Co říkáte vy?

Host (Martin Kocourek): No já to považuji za nehoráznou lež, protože za prvé tam v tom článku je uvedeno, že jsem rozhodoval o vydání lukrativních pozemků, což je naprostá lež. A za druhé, já jsem toto mé rozhodnutí nepokračovat vzhledem k opakujícím se vleklým problémům sdělil vedení strany už v polovině roku, naposledy oficiálně poté, co jsem se vrátil z akutního nemocničního ošetření v průběhu října. To znamená ještě žádná takováto aféra na stole nebyla, takže na to nemohla mít vliv.

Moderátor (Jan Pokorný): Ta formulace v novinách zní přesně takto, cituji: Podle informací Práva však byl Kocourek donucen svými stranickými kolegy neucházet se o poslaneckou kandidaturu, protože jako člen prezídia pozemkového fondu hlasoval v červnu pro vydání oněch šesti set hektarů lukrativních parcel spekulantům. Vy naprosto popíráte nějaký tlak ze strany vaší strany?

Host (Martin Kocourek): Teď jsem se to snažil vysvětlit. Já jsem to rozhodnutí učinil a seznámil jsem s ním vedení strany předtím.

Moderátor (Jan Pokorný): Já vám rozumím.

Host (Martin Kocourek): To znamená, na mě žádný tlak činěn být nemohl.

Moderátor (Jan Pokorný): Jenomže to zasedání prezídia bylo v červnu, v červenci se začalo s těmi pozemky nějak nakládat, vy se rozhodujete tedy zhruba tak v těchto měsících. Tak jenom se ptám, jestli může být pravda to, že někteří vaši straničtí kolegové říkali, raději nekandidujte.

Host (Martin Kocourek): Podívejte, ale já jsem se o těch zásadních problémech, které kolem selhání pozemkového fondu vznikly, dověděl až někdy počátkem září. To znamená, tam opět nejde najít nějaká kontinuita.

Moderátor (Jan Pokorný): Pane poslanče, označil jste ty výroky uveřejněné v deníku Právo za lživé. Budete je žádat po těchto novinách opravu?

Host (Martin Kocourek): Ano, budu žádat omluvu, protože ty výroky jsou nepodložené, lživé, já bych řekl, ještě doplnil zákeřné a neetické.

Moderátor (Jan Pokorný): Dá se celá akce ještě, teď už se nebavíme o tom, co napsalo Právo, ale bavíme se o těch operacích s pozemky, ještě nějak vrátit před bod nula někam do toho původního stavu jak třeba požaduje i pražský primátor a místopředseda ODS Pavel Bém.

Host (Martin Kocourek): Ono už to v podstatě v původním stavu opět je, protože jakmile jsme se dověděli o těch průběžných výsledcích kontroly, tak se okamžitě přijala opatření, kterým se ten režim vrátil pro jistotu do původního stavu.

Moderátor (Jan Pokorný): Takže žádní spekulanti na tom nevydělají?

Host (Martin Kocourek): Podívejte, to je složitější otázka, protože bychom museli definovat co je to spekulant.

Moderátor (Jan Pokorný): Co je to spekulant, uznávám. Zákon nezakazuje spekulace.

Host (Martin Kocourek): To je jedna věc, druhá věc je, co to ta spekulace vlastně je. Ale řekl bych, že jestli někdo kritizoval tu naší snahu vzhledem k restituční tečce a spoustu případů, které jsou doposud nevyřízeny, ať už liknavostí fondu, nebo soudu, tak my jsme to vrátili před stav. A pokud to do té doby nikdo neměl pocit, že tady nejsou spekulace, tak tady spekulace nebudou.

Moderátor (Jan Pokorný): A závěrem. Dnešní Hospodářské noviny informují, že Občanská demokratická strana přišla s návrhem jak předcházet aférám pozemkového fondu. Navrhujete fond rovnou zrušit a nahradit ho národním pozemkovým úřadem. Co by to řešilo?

Host (Martin Kocourek): Možná pokud fond a jeho zaměstnanci, někteří zaměstnanci takto dramaticky selhali, je to také jedno z řešení jak celou tu strukturu překopat, přeměnit, případně rozdělit ty úkoly ještě mezi další resorty a tím pádem eliminovat ta rizika. Ale já tu svojí odpovědnost spatřuji v tom, že tato opatření se musejí dělat proto, protože pořád nemáme jistotu, že neselžou další zaměstnanci. To je pro mě ten deprimující pocit a proto si myslím, že nějaké rázné řešení je opravdu na místě.

Moderátor (Jan Pokorný): Hostem dnešního rozhovoru pořadu O kom se mluví byl poslanec za Občanskou demokratickou stranu, místopředseda rozpočtového výboru sněmovny, člen prezídia pozemkového fondu Martin Kocourek. Děkuji za odpovědi, na shledanou.

Host (Martin Kocourek): Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Posloucháte druhou část pořadu O kom se mluví. Hostem byl poslanec za Občanskou demokratickou stranu, jeden z členů prezídia pozemkového fondu Martin Kocourek. 221 552 155 a 221 552 255 telefonní čísla na nichž čekáme vaše názory na to, co jste vyslechli v první části pořadu O kom se mluví. Dobrý den, máte slovo, tady je Radiožurnál.

Názor posluchače: Dobrý večer, dobrý den, Šnyrch, Liberec.

Moderátor (Jan Pokorný): Jste zvyklí z Radiofóra, pane Šnyrchu na večerní hodiny.

Názor posluchače: No no, právě, ale tady musím zareagovat. Tam zazněly slova o pochybení zaměstnanců pozemkového fondu. Já si myslím, že je to jako ve všem kde jde o velký prachy tak jde veškerá politika bokem a gauneři se dohodnou. A myslím si, že opět platí přísloví: Ryba smrdí od hlavy. A můžu to dokumentovat pouze tím, když jsem si o týhle tý kauze něco přečetl, tak za prvé jsem se dočetl, že v předsednictví pozemkového fondu sedí náš bývalý primátor Drda a pak jsem se dočetl.

Moderátor (Jan Pokorný): To znamená, že voláte z Liberce, pravda, ano.

Moderátor (Jan Pokorný): Volám z Liberce, ano samozřejmě. To tady trochu znám už. V předsednictvu pozemkového fondu sedí pan Drda, člen ODS a jednalo se tam taky o liberecký pozemky, hlavně pozemky ve Vescích, kde má probíhat mistrovství světa v lyžování za pár let, jo. Takže jako normálnímu Liberečákovi pak chvilku dojde proč byly takové obrovské tlaky, aby právě to mistrovství probíhalo právě tady, jo. Myslím si, že úplně jasný kdo komu dával tipy jak to vzniklo, proč vznikaly některá opatření, za jakým účelem a tak dále a tak dále. Mě se to rýsuje úplně jasně.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobře, věřím, že ta svá tvrzení můžete doložit a nebo s nimi naložit tak, jak velí občanská povinnost, pokud to máte prokázané. Děkujeme za názor a přeji hezký den. Další telefonát, vítejte.

Názor posluchače: Kulhavý, Praha. Dobrý den přeji. Jenom jestli je pravdou, že odstupující ministr Palas informoval o problematice pozemků kolem Prahy specielně u Uhříněvsi a jestliže je pravdou, že věděli o tom i členové prezídia, pak se nedivím, že pan Bém to nazývá krádeží století a nevěřím panu Kocourkovi ani půl slova. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Jestli jsem dobře citoval výrok Pavla Béma, tak mluvil o loupeži za bílého dne, ale myslím si, že významově je to zřejmě podobné. Haló, dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, Sedláček, Brno. Prosím vás pěkně, vy tam něco řešíte. Já bysem chtěl říct k tomu asi tolik. Prezident nedodržuje ústavu. Hejtmani krajští nedodržují zákony kvůli nemocnicím. Vy prostě si vždycky vezmete nějaké téma, který všecko je jenom ODS, že jsou nejlepší. To ještě moment. Tři týdny nic jiného o čem jste nemluvili než o lékařích, že budou stávkovat, že stávkujou kdesi, cosi. Mě se teď dostal do ruky petice za přijetí zákona o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízení.

Moderátor (Jan Pokorný): Mě je teda moc líto, že vám do vaší výpovědi musím vstoupit, protože všechno má svá pravidla a i rozhlasové vysílání a jestliže nemluvíte k tématu, tak se omlouvám, ale bude lepší k telefonu a do vysílání vyzveme dalšího posluchače, který snad má na srdci nějaký názor k tomu, co vyslechl dnes při diskusi, při rozhovoru o situaci kolem pozemkového fondu. Dobrý den, máte slovo.

Názor posluchače: Dobrý den. Tady Daniela Suchá. Já jsem jenom chtěla říct panu Kocourkovi, že ODS která vždycky všechno ví předem jak to bude, co bude a jak se všechno má dělat, tak najednou nevěděl jak to bude a co bude. A i když jsem příznivec Sociální demokracie, tak si myslím, že by měl opravdu pan ministr Zgarba odstoupit, protože ten v tom má určitě taky prsty, protože oni se opravdu dohodnou bez ohledu na ideologii. Prostě jakmile jde o peníze, tak se dohodnou a měli by nám jako v zájmu informací obyvatel říct, kolik za to kdo dostal, víte. To by bylo zajímavé. Protože tady v té republice nikdo nehrábne zadarmo. Děkuju.

Moderátor (Jan Pokorný): Paní Suchá, děkujeme za názor. Hezké poledne. Dobrý den, tady je Radiožurnál.

Názor posluchače: No, dobrý den, Blažková. Mám dotaz jenom. Proč se může obchodovat s restitučními nároky?

Moderátor (Jan Pokorný): V tomto pořadu už se bohužel na dotazy neodpovídá.

Názor posluchače: No, ale tak jo, jenom takhlenc jako.

Moderátor (Jan Pokorný): Jako řečnickou otázku, jako názor ano.

Názor posluchače: Protože to samozřejmě muselo vzniknout potom na základě tohohle, že se toho chopili teda lidi, který s těma pozemkama obchodují, že jo. Protože ty co ty restituční nároky mají, tak ty většinou dostanou nějakou směšnou částku za to a obchodují s tím potom lidi, kteří vlastně vědí, o co jde, že jo.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobře.

Názor posluchače: Já vím z praxe totiž příklad, že měly být vydaný pozemky v restituci, teda jako na restituční nárok, že jo a z pozemkového fondu se ozval někdo, že by už měl kupce na ten pozemek, že se to chystá to vydání, že ten pozemek jako by mohl zařídit jako výhodný prodej a když ta dotyčná řekla, že ten pozemek neprodá, tak najednou žádný pozemek nedostala.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za váš názor. Prosím předposlední telefonát. Vítejte, prosím. Haló, tak zkusíme druhé telefonní číslo 221 552 155 a nebo na konci 255. Připomenu, že hostem rozhovoru O kom se mluví byl jeden z členů prezídia pozemkového fondu, poslanec za ODS Martin Kocourek. Haló, jste-li na telefonu nasloucháme vám.

Názor posluchače: Dobrý den, Nováková, Jablonec nad Nisou. Já vám chci jenom říct, že nám opět předvádí pozemkový fond jak je naše politika nenažraná. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na shledanou a závěrečné slovo bude mít kdo?

Názor posluchače: Dobrý den, Filipi u telefonu. Já jsem jenom chtěl říct k tomu jednu věc, že možná pan Kocourek je jeden z mála politiků, který na sebe dokázal vzít v tomhle případě nějakou odpovědnost a pan ministr Zgarba když jsem poslouchal vlastně rozhovor s nim minulý týden, tak na ty otázky, který mu byly kladeny vůbec nedokázal odpovědět a nakonec to dopadlo tak, že začal jakoby kopat kolem sebe. Podle mého názoru a vyhazovat ty lidi, kteří myslím, v tom jedou s ním, takže to je asi ode mě všechno.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za názor. Skončilo další vydání pořadu O kom se mluví. Jan Pokorný děkuje za pozornost a přeje dobrý poslech u dalších programů Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio

Více z pořadu