Martin Klanica

Největší audioportál na českém internetu

Martin Klanica hostem Radiožurnálu | Foto: Alžběta Švarcová, Český rozhlas

Rozhovor s vrchním ředitelem Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martinem Klanicou o tom, zda má kvalita potravin v českých obchodech pouze sestupnou tendenci i jak může spotřebitel donutit výrobce k dodávkám kvalitních produktů

Víte, co jíte? A zajímáte se o to vůbec? Pokud ne, možná byste měli začít. „Bohužel se stále častěji setkáváme s tím, že dražší složky v jednotlivých potravinách jsou nahrazovány složkami levnějšími,“ upozorňuje v rozhovoru s Lucií Výbornou Martin Klanica, vrchní ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

15 procent potravin, které loni SZPI kontrolovala, nevyhovovalo požadavkům na odpovídající kvalitu. Toto tvrzení může v leckom vyvolat paniku, přitom situace není zdaleka takč černá, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Martin Klanica totiž upřesňuje: „Vzorků, které jsme analyzovali, je samozřejmě mnohem víc, ale bavíme-li se o jakostních požadavcích, tak z oněch přibližně 3,5 tisíce vzorků – které byly cíleně odebrány s předpokladem, že s nimi bude problém – je opravdu 15 procent nevyhovujících. Není to však tak, že koupí-li si spotřebitel 100 produktů, 15 z nich bude defektních.“

Platí, že SZPI provádí své kontroly především v rámci komodit, u nichž inspektoři předpokládají problém. Kontroly tak jsou prováděny na základě předběžného posouzení rizika. Faktorů, podle nichž je takovéto potenciální riziko předběžně posuzováno, přitom je celá řada – a Lucie Výborná se na ně svého hosta zeptat nezapomněla.

Padly však i další dotazy. Kontrolovat, zda je sýr opravdu sýrem nebo zda je v párku vůbec nějaké maso, na to už jsme si zřejmě zvykli. Je však podle Martina Klanici normální, že prodejce hraje se spotřebitelem hru, v níž vítězí ten, kdo informace o produktu poskytne tím nejmenším a nejnečitelnějším písmem? A nejedná se o hazard se zdravím obyvatel?

Martin Klanica v rozhovoru s Lucií Výbornou

Záznam celého rozhovoru s Martinem Klanicou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Může vlastně prodejce nazvat špekáčky buřtem a doufat, že složení neodpovídající stanoveným parametrům nebude důvodem pro pokutu? A nechystá se v české legislativě změna, která by omezila používání levných potravinových náhražek? Také na to Martin Klanica odpověděl v rámci on-line rozhovoru po 11. hodině.

autor: als