Martin Holcát: Šest sklenic vína a dva tři panáky slivovice denně? To není extrémní pití

Jak vznikl nápad dát dohromady lékařské konzilium kvůli zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana? A jaké programové prohlášení má vláda Jiřího Rusnoka? Martin Veselovský se ve Dvaceti minutách Radiožurnálu ptal ministra zdravotnictví Martina Holcáta.

„Zažili jsme to u předchozích prezidentů. Objeví se problém a pak zjistíme, že prezident nemá zajištěnu lékařskou péči,“ vysvětluje vznik konzilia Martin Holcát. Prezident je podle něj významnou osobností a lékařská konzilia jsou běžná i u jiných pacientů.

„Diagnóza diabetu zas tak raritní není,“ míní Martin Holcát s tím, že Miloši Zemanovi doporučili dietu. „Vytkli jsme mu nešvary, každý je máme. Hlavně kouření. Snížili jsme počet cigaret na 20 denně,“ nastiňuje.

Čtěte také

Sám prezident o sobě říká, že denně vypije šest sklenic vína a dva tři panáky slivovice. „To, co popisujete, není žádný extrémní přísun alkoholu,“ myslí si nový ministr zdravotnictví. „Mohl bych vám popsat případy jiných pacientů, kteří vypijí i trojnásobek čtyřnásobek,“ dodává.

Jak často se bude konzilium scházet? A mohla by nemoc omezovat Miloše Zemana ve výkonu funkce prezidenta? I o tom mluvil moderátor Martin Veselovský s ministrem zdravotnictví Martinem Holcátem.

Záznam celého rozhovoru s Martinem Holcátem ve Dvaceti minutách Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: mav
Spustit audio