Martin Bursík už v jednání o nové vládě ztrácí přehled

30. listopad 2006
O kom se mluví

Hezký den a hezký poslech Českého rozhlasu 1 - Radiožárnálu, pořadu O kom se mluví. Od mikrofonu z našeho studia v Poslanecké sněmovně přeje dobrý poslech Jan Pokorný. Hostem je předseda Strany zelených Martin Bursík. Dobrý den.

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
Dobrý den.

Jan POKORNÝ:
Pane poslanče a pane předsedo, pomozte nám jako předseda jedné z parlamentních stran, zorientovat se v momentální situaci. Kdo s kým v těchto chvílích jedná o podobě příští vlády?

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
Obávám se, že nedokážu pomoci, je mi líto, sic jsem jedním z předáků politických stran, ale i já už ztrácím orientaci. Nicméně co se nám podařilo v minulém týdnu v rozhovorech s ODS, bylo to, že se pokusíme koncentrovat se na jeden projekt, nikoli že by běželo paralelních několik projektů. Tím projektem je čtyřkoalice, to znamená vlastně převzetí spoluodpovědnosti čtyř politických stran za vytažení země z téhle, myslím si, že v tuhle chvíli se dá už říct, skutečně velmi prekérní situace.

Jan POKORNÝ:
A tam máte nějaké záruky, že projekt čtyřkoalice je životaschopný, realizovatelný?

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
Nikdo nemá žádné záruky, ale nás k tomu vedlo několik momentů. Jednak my nechceme se zbavovat odpovědnosti, pro zelené by bylo velmi pohodlné a měli bychom tisíc důvodů, proč říct, že už nás to nebaví a jdeme do opozice a ať si to ostatní dohodnou sami. Ale pořád si myslím, že můžeme přispět věcností a můžeme hrát určitou roli politické strany, která dokáže přispět k vyjednání nějakého kompromisu, a také nám jde samozřejmě o to, aby v tom budoucím vládnutí v téhle zemi se promítly některé z našich priorit. Proto jsme do politiky šli. Ten projekt, plus toho projektu je to, že žádná ze stran nezískává nějakou významnou výhodu, žádná ze stran zároveň ani významně neztrácí. A je to věc, která je samozřejmě jenom na dobu omezenou, protože není zdravé pro demokracii, když čtyři strany vládnou, jedna je v opozici, nota bene když tou jedinou stranou v opozici by byla komunistická strana, čili je to skutečně na omezený čas. Jestli je to životaschopné, to já nedokážu říct, ale minimálně by nás to mohlo vést...

Jan POKORNÝ:
Tak to zkuste naznačit.

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
...k tomu, že začneme vést debatu o programu, protože my jsme naposledy diskutovali o obsahu toho vládnutí, když jsme vyjednávali trojkoaliční smlouvu. Od té doby ty debaty jsou v podstatě o ničem, jenom o tom, kdo s kým a kdo proti komu a případně o předčasných volbách a mě k tomu taky inspiroval, musím říct, víkend ve Vídni, kdy jsem viděl, že ta jednání v Rakousku, která vychází z velmi obdobné situace, tam to vypadá buď na velkou koalici nebo nové volby, ale zaznamenal jsem to, že média tam na prvních stránkách píší o tom, že se sociální demokraté s lidovci dohodli na tom, že prosadí zákaz kouření a pak je tam další téma a jdou skutečně téma po tématu a hledají ten překryv, což tady jsme nikdy neudělali, a proto jsme i přišli s touhle iniciativou, abychom začali po pěti, téměř šesti měsících znovu tu debatu z gruntu o programu.

Jan POKORNÝ:
Jakou dáváte naději debatě o programu, když se vrátíme ke včerejšímu jednání, kde byli zástupci ODS, ČSSD, KDU-ČSL a zelených, a Ondřej Liška z vaší strany řekl: "Probíhalo to docela dramaticky, ČSSD se tvářila z mé přítomnosti překvapivě. Tvrdila, že je nás ochotna tolerovat jen jako pozorovatele." Co jste si od toho včerejšího setkání sliboval? Začátek debaty o programu?

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
No, tak tohle mně se ani moc nechce komentovat.

Jan POKORNÝ:
Já vás neprosím o komentář, jenom mi řekněte, co jste si od té debaty slibovali?

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
Určitě poslechnout si ostatní politické strany, jaké jsou politické priority, co si myslí zástupci politických stran.

Jan POKORNÝ:
A to nevíte po těch šesti měsících?

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
Ale víme to, ale nevedlo to vůbec k ničemu a teď vlastně, berte to tak, že kdyby tady byla skutečně dobrá vůle, což ten výrok sociální demokracie bohužel nenaznačuje, ale kdyby politické strany k tomu přistoupili tak, dobře, už se nám nepodaří najít nějaké řešení, které by nám vyhovovalo líp, nezbývá, nežli se shodnout na nějakém časovém období, kdy společně vytáhneme zemi z té bryndy a pak dojde k předčasným volbám, do té doby jsme schopni udělat to a to a to a odložíme na jeden rok zbraně a zkusíme společně se shodnout na tom nejpodstatnějším pro zemi tak, aby zem nestála.

Jan POKORNÝ:
Pořád mluvíte v podmiňovacím způsobu?

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
Ano, musím, nedovedu to jinak, bohužel. A pak zase hald si vezmou politické strany si zbraně a začne předvolební kampaň, pak by tohle bylo racionální, ale to znamená samozřejmě, začít ta jednání v podstatě z gruntu, nikoliv tak, že by tam jedna strana přinesla nějaký programový dokument a rozdala pastelky a ostatním řekla: "Červenou škrtejte, modrou dopisujte." Protože jde o to, aby se tam všichni cítili komfortně, aby to skutečně bylo jednání, kde...

Jan POKORNÝ:
Což vy jste se asi necítili?

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
No, necítili, na druhé straně jako se z toho nerozpláčeme, to já myslím, že už tak jsme jako nad věcí a vlastně jako nejrozumnější je tyhle věci přecházet jako s úsměvem a s velkorysostí.

Jan POKORNÝ:
Pokládáte si, pane předsedo, někdy otázku, čím jsou zelení pro občanské demokraty teď? Rozčilovadlem demokratů sociálních?

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
Já myslím, že my rozšiřujeme koaliční potenciál občanských demokratů a myslím si, že občanští demokraté potřebují koaliční partnery, jinak nemají šanci uspět proti svému konkurentovi, sociální demokracií s komunisty za zády, takže si myslím, že minimálně předseda Topolánek si uvědomuje, že je dobré držet vztahy se zelenými korektní a solidní.

Jan POKORNÝ:
Jsou ty vztahy korektní a solidní natolik, že dokážete vyloučit se stoprocentní jistotou, že neprobíhají nějaké paralelní, diskrétnější, ale o to důležitější jednání mezi těmi dvěma velkými stranami?

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
Nedokážu to vyloučit. My jsme dokonce mluvili o tom, že já dokážu pochopit to, že vlastně v tom pokusu o dohodu je nejdůležitější samozřejmě, dokáží-li se dohodnout ty dvě největší politické strany a porozuměl bych i tomu, že spolu jednají a vyjasňují si názory na ty jejich základní stavební kameny jejich programů, ať už je to rovná daň na straně ODS anebo nějaké jiné téma o ČSSD.

Jan POKORNÝ:
Dobrá, tomu rozumím, ale...

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
...tohle by mě nerušilo.

Jan POKORNÝ:
Čím jsou zelení tedy mezi těma dvěma stranami? Sekundanty, jak jste o tom mluvil, nebo aspoň sekundanty?

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
Ne, ne, ty dvě politické strany si musí vyjasnit, jestli programově ta spolupráce možná je, anebo není. A zároveň občanští demokraté minimálně jsou si vědomi toho, že kdyby šli do velké koalice sami se sociální demokracií, tak ohromně ztratí a zároveň poruší několik veřejných slibů, které udělali jak před volbami, tak v době, kdy se tady hlasovalo o důvěře v menšinovou vládu ODS.

Jan POKORNÝ:
Všechno se dá vysvětlit, pane předsedo.

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
Určitě se všechno se dá vysvětlit, ale ne všechna vysvětlení působí důvěryhodně a sic politická kultura u nás není žádným zázrakem, tak ne všechno veřejnost zkousne. Takže tohle já si myslím, že si ODS uvědomuje, že kdyby zůstala v té situaci sama se sociální demokracií, tak na tom ohromně ztrácí a z našeho pohledu, z pohledu zelených je to tak, že my nechcem z té situace utíkat, jsme ochotni převzít kus odpovědnosti, chceme za to alespoň některé z našich priorit prosadit do takého programu. Když se nám nepodaří taková dohoda, my se po ničem nesápeme, ustoupíme stranou a budeme v opozici, ale považujeme metodicky za správné vést tenhle dialog o programu a vést ho na nějaké bázi partnerství čtyř politických stran.

Jan POKORNÝ:
Jste ochotni třeba přistoupit, kdyby taková nabídka byla, na model, že by zelení nominovali do vlády nějakého experta, který by nutně nemusel být zeleným, natož poslancem?

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
No, ale to nám nebudou diktovat ostatní, to bude rozhodnutí naše svobodné, co uděláme.

Jan POKORNÝ:
Neříkám diktovat, oni vám to mohou nabídnout.

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
Ale to ani není věc nějakého nabídnutí. Jaksi jestliže my budeme součástí nějakého vládního uspořádání, tak poté si budeme rozhodovat sami, koho budeme nominovat. Jestli to budou experti nebo jestli to budou straníci, kdo to bude, to je věcí té které politické strany. To není tak, že bychom si nechávali zužovat ten manévrovací prostor na požadavky jiných politických stran.

Jan POKORNÝ:
V dnešních Hospodářských novinách říkáte, cituji: "Je možné, že bychom zůstali mimo a v programu zanechali otisk svého programu." Konec citátu. Tenhle citát je tedy nad mé momentální intelektuální možnosti.

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
Já vám to nezazlívám. Já vám řeknu příklad. My jsme vyjednali trojkoaliční smlouvu a v té trojkoaliční smlouvě se objevilo x bodů, které jsme tam prosadili my zelení do toho programu trojkoaliční vlády, dalo to dohromady dvě stránky jednotlivých odrážek. A ten trojkoaliční projekt skončil, my jsme z něj vystoupili, ODS přišla s menšinovou vládou a v jejím programu této vlády, která teď ještě vládne v demisi, tak zůstala celá řada těch bodů, které tam vlastně byly překopírovány, přeneseny z té trojkoaliční smlouvy. Jinými slovy, myslím si, že je i šance, i když bychom byli v opozici, že některé z těch bodů se promítnou do vlády, které nebudeme sami členy. To není tak, že bychom to tam nějak aktivně prosadili, ale že ti političtí partneři budou považovat ty věci za rozumné a zároveň budou považovat i za strategické, aby tam něco z těch věcí nechali.

Jan POKORNÝ:
A budou nahlas veřejnosti vyprávět, že tohle je v tom vládním programu otisk Strany zelených? Takhle to bude?

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
Nebudou, nebudou a my to taky nebudeme zdůrazňovat. Tady nejde o to, čí je to otisk a jaká barva toho razítka je, jde o tu věc samotnou.

Jan POKORNÝ:
Sledujete tady ve sněmovně nějaké aktivity, které by směřovaly k naplnění termínu přeběhlíci?

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
Ne, musím říct, že ne, ale na druhé straně my zelení na tohle nejsme specialisti.

Jan POKORNÝ:
S vámi nikdo nejedná na tohle téma?

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
Ne, ne, ne, ani nejsme nějak aktivně součástí těch jednání a já si dovedu představit, že po tom půlroce se tady mohou najít poslanci, kteří už pokládají tu situaci také za neúnosnou a třeba nevidí řešení, někteří třeba poslanci sociální demokracie nevidí řešení v nějakém dlouhodobém strategickém spojení sociální demokracie s komunistickou stranou. Stejně tak si dovedu představit, že jsou tady poslankyně a poslanci, kterým nevoní to, že by skončili svůj mandát dříve a museli by jít buď znovu do primárních voleb, anebo si hledat nějakou jinou práci. Čili ty motivace můžou bejt rozdílné, ten tlak veřejnosti naštěstí už se zvyšuje a myslím si, že jaksi by mohl vést k tomu, že politické strany se začnou chovat odpovědněji, i když to, čím jsme začali zpočátku, ten výrok sociální demokracie při těch jednáních, tomu nenasvědčuje.

Jan POKORNÝ:
Tedy to nebyl výrok sociálních demokratů, to byl výrok Ondřeje Lišky z vaší strany, který říkal o tom jednání, že probíhalo dramaticky a že ČSSD se tvářila z jeho přítomnosti překvapeně a tvrdila, že je ochotna tolerovat zelené jen jako pozorovatele.

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
Ale on to paralelně říkal místopředseda ČSSD Sobotka a vyjadřoval se k tomu i pan Škromach.

Jan POKORNÝ:
Vy jste se podivil, proč ČSSD přišla s dokumentem Agenda 2010, je to tak, co je na tom k divení?

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
No, protože v podstatě převzala iniciativu, to se dá pochopit, ale je potřeba respektovat to, že jsme ve druhém kole ustavování vlády a premiérem je předseda ODS Topolánek a on má tu odpovědnost, čili je to tak, že de facto nepřísluší sociální demokracii, aby byla tím, kdo je hlavním architektem toho projektu, dává tomu základní dokument obsahový a rozhoduje o tom, kdo se těch jednání zúčastní. Ti sociální demokrati, to je jako kdyby už nedokázali vlastně vydržet a už vlastně chtějí přebírat tu iniciativu, jako kdyby šlo o třetí pokus a měli ho oni. Ale zároveň si myslím, že to byl vzkaz ODS: "Nechtěli byste být trochu aktivnější? Proč jste s něčím takovým nepřišli vy?" A tenhle vzkaz si myslím, že byl naprosto legitimní.

Jan POKORNÝ:
Jiří Paroubek v dnešním Právu píše, cituji: "A také se uvidí, nakolik jsou členské základny politických stran spojeny s realitou a jak budou akceptovat fakt, že ČSSD a ODS se vracejí k jednacímu stolu. Vím velmi dobře, že na obou stranách má taková spolupráce mnoho nepřátel." Konec citátu. Vy patříte k nepřátelům toho, aby se ODS a ČSSD vrátily k jednacímu stolu?

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
Tak on tím chtěl říct pan předseda Paroubek, že obě dvě ty strany vybláznily své voliče i členy v tom souboji na život a na smrt, který se dá popsat termínem Indiana Jones, to si myslím, že je charakterizuje nejlépe.

Jan POKORNÝ:
To byla volební kampaň ODS.

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
Jakým způsobem k sobě ty strany přistupovaly, takže jim dělá teď práci najednou vysvětlit svým straníkům a voličům: "Zapomeňte na to, co bylo před volbami, to bylo všechno jenom hra. My jsme vám vlastně hráli, protože jsem schopni se úplně v pohodě dohodnout a nějaká jeskyně a KSČM, ČSSD, to už neexistuje a z druhé strany nemlich to samé." Takže chápu, že mají s tím problémy a že pan Paroubek vyhledává příležitost, jak postupně tohle bourat a snažit se vytvořit prostředí pro to, aby to členská základna a voliči akceptovali. Myslím, že to bude velmi obtížné. My jako zelení se snažíme zabránit velké koalici. Máme za to, že to je způsob vládnutí, který není zdravý, vycházíme jak ze zkušenosti negativní s opoziční smlouvou u nás v České republice, tak...

Jan POKORNÝ:
Opoziční smlouva nebyla velká koalice.

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
Ale taky de facto to byla velká koalice, protože tam došlo k rozdělení si postů, funkcí, k dohodě i programové.

Jan POKORNÝ:
Dobře, pane předsedo, ale zkuste si představit, jak říkáte vy politici, že bude něco jako velká koalice, zdůrazním jasně definovaným i termíny daným reformním programem, třeba na celé volební období.

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
To si nedovedu představit.

Jan POKORNÝ:
Až takhle vaše politická představivost nedosahuje?

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
Já si myslím, že to fakticky možné není. Když se podíváte třeba na Rakousko, kdy Rakušané jsou zvyklí na velkou koalici, měli jí třicet čtyři roků, tak vlastně reformy, které teď proběhly v Rakousku v oblasti veřejných financí a zdravotnictví, ty čekaly až na to, kdy velká koalice skončila a nastoupila Schüsselova vláda. Takže to vlastně teď vidíme ve Spolkové republice Německo a já o tom diskutuji s šéfem Zelených Bütikoferem, teď jedu na jejich sjezd o víkendu do Kolína nad Rýnem. Vidíme, že ani tam vlastně nejsou schopny ty dva póly politiky, které takhle vydefinovávají tu politiku ve vztahu k sobě sama navzájem jako negativní, tak se potom nedokážou dohodnout na skutečných reálných reformách, čili...

Jan POKORNÝ:
Dobře, spokojím se s vaší odpovědí, že tohle si představit nedovedete. Kladu poslední otázku a poprosím, pokud možno, o co nejúspornější odpověď, asi jako jsou žárovky úsporné. Mimochodem tady ve sněmovně jsou úsporné žárovky?

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
Tady myslím, že kancelář Poslanecké sněmovny na to dbá a v drtivé většině tady jsou úsporné kompaktní žárovky nebo zářivky.

Jan POKORNÝ:
Vy jste byl, pane předsedo Bursíku, ve třech politických stranách. SdN, LSNS, KDU-ČSL, teď vedete zelené. Kde jste se cítil nejlíp?

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
V zelených.

Jan POKORNÝ:
Hostem dnešního pořadu O kom se mluví byl Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
. Děkuju, na shledanou.

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
Děkuji také, na shledanou.

Jan POKORNÝ:
A je tady druhá část pořadu O kom se mluví, hostem byl předseda Strany zelených Martin Bursík. I dnes můžete telefonovat názory na to, co jste slyšeli v rozhovoru pořadu O kom se mluví, a to na telefonní čísla 221552155 a 221552255. Haló, dobrý den.

posluchač:
Dobrý den, tady Pavel. Já si skutečně myslím, že to je teď to nejlepší, co může bejt, když tyhle čtyři strany by udělaly ty reformy, který potřebujem prostě, a není pravda, že nějaký komunisti z toho budou těžit, protože všichni přece musej vědět, že je tu potřebujem opravdu, i když mě víc líbila ta trojkoalice. No, ale já mám stejně obavy, že pan Paroubek to chce zbořit tohle to. Už jenom tím, jak rozhoduje o tom, kdo tam má bejt a kdo ne, jo, to nevím, no, nevěřím mu moc.

Jan POKORNÝ:
Děkujeme za názor a přejeme hezké poledne.

posluchač:
Díky.

Jan POKORNÝ:
Další telefonát. Jste vítáni na vlnách Radiožurnálu.

posluchač:
Dobrý den, tady Jarda Praha. Já bych měl trochu z jinýho soudku, protože pan Bursík dělá předsedu zelených, tudíž ekologický strany. Tak bysem se ho chtěl zeptat, jestli když vím, že se už neodpovídá, jestli ví, z čeho se vůbec skládá vyúčtování elektrický energie. Mně teď přišlo vyúčtování elektrický energie a zjistil jsem, že jsou tam položky, který směřujou k regulačnímu úřadu, takže za osmdesát osm hodin kilowattů propálenejch jsem zaplatil devět set dvacet čtyři korun. Tak jsem se obrátil na tu linku zákaznickou, kde my slečna řekla, že tři sta korun je tam pro regulační úřad. Takže se nelze divit tomu, proč regulační úřad neustále zvyšuje ČEZu poplatky za elektrickou energii. Doporučoval bych občanům, aby si tohle vyúčtování zkontrolovali a zjistěj, že neplatěj jenom za energii, ale že platěj i jiným složkám. Takže mi vyšla jedna hodina, kilowatthodina, ze čtyř dvaceti v D1 na deset padesát.

Jan POKORNÝ:
Víte, o co vás poprosím. Buďte tak moc hodný, nahlašte v režii, kam jste se dovolal, vaše telefonní číslo. Někteří naši redaktoři se s vámi určitě na tohle téma spojí, i kdybychom ho využili třeba ve víkendovém pořadu Radiorada. Děkujeme mockrát za telefonát.

posluchač:
Jo, na shledanou.

Jan POKORNÝ:
Druhý..., třetí telefonující, pardon, dobrý den.

posluchač:
Severa Karel, Ústí nad Labem, dobrý den.

Jan POKORNÝ:
Dobrý den.

posluchač:
Já chci poděkovat, pane Pokorný, i vám a napřímit posluchačskou pozornost na pana Bursíka. Vy jste na konci toho pořadu se ho zeptal, jako minulej tejden pan Kroc pana Mejstříka, že byl ve třech stranách, které vám vyjmenoval. A to bych chtěl podtrhnout pro posluchače, ať se zamyslí nad tím, že tenhle ten pán vlastně byl ve třech stranách, teď je ve čtvrté, tak to je originální. To je všechno, děkuju.

Jan POKORNÝ:
Na slyšenou. Jestli jsem to dobře počítal, teď je ve třetí politické straně Martin Bursík. Předposlední telefonický názor, dobrý den.

posluchačka:
Tady Jakoubě, moc vás prosím, ráda poslouchám vždycky o potřebě šetření elektřinou z úst pana Bursíka. Zajímalo by mě, zda tato strana nakoukla na to, že DPH úsporných žárovek je devatenáct procent. Děkuju.

Jan POKORNÝ:
My vám děkujeme za telefonát. A poslední volající, haló, dobrý den.

posluchač:
Ano, dobrý den, já jsem Smutný. Myslím, že pan Bursík potvrzuje pravdivost úsloví Podturčenec, horší Turka. Pan Bursík kvůli svým osobním ambicím udělal ze Strany zelených béčko ODS a tváří se nyní pravicově i s nimi sama ODS. Možná, že mu nedošly pokyny od pana Dalíka nebo je to jinak?

Jan POKORNÝ:
A touto řečnickou otázkou končí další vydání pořadu O kom se mluví, za čtyři minuty, ve třináct hodin nás čekají další Zprávy Radiožurnálu a po nich motoristický magazín Motožurnál. Jan Pokorný přeje dobrý poslech u dalších programů Českého rozhlasu 1.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio

Více z pořadu