Martin Bursík, poslanec za Stranu zelených

Kolem českého hnědého uhlí se v posledních dnech rozehrál zajímavý příběh. Poslanec za Stranu zelených obvinil vládu Jana Fischera z korupčního jednání podlehnutí lobbingu těžařů. Premiér ho značně podrážděně vyzval k omluvě, což Bursík odmítl, dokud nebudou zodpovězeny otázky kolem novely horního zákona. Posléze se náhle v médiích objevuje informace, že Martin Bursík pracoval pro těžaře, konkrétně pro Mosteckou uhelnou a že dokonce měl sepisovat analýzy týkající se prolomení územních limitů těžby uhlí. Vedle toho zastupitelstvo města Litvínov, které dosud prolomení limitu odmítalo, najednou říká, že pokud by snad k jejich posunu došlo. Chce město od těžařů jednu miliardu korun jako kompenzaci. Vítejte u 20 minut Radiožurnálu. Poslanec za Stranu zelených, Martin Bursík, dobrý den, pane poslanče.

Martin BURSÍK, poslanec /Strana zelených/:
Dobrý den.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane poslanče, podle vás po dnešní tiskové konferenci proti vám těžařská společnost Czech Coal, což je vlastník Mostecké uhelné, kromě jiného vede diskreditační kampaň. To je podobně silné tvrzení, jako když jste říkal, že vláda Jana Fischera vykazuje nějaké znaky korupčního jednání a že podlehla lobbingu těžařských firem a promiňte, zatím to vypadá, že to tvrzení není úplně podloženo argumenty, když bych to převedl na novinářskou rovinu, tak já bych to vůči vám obtížně mohl takové tvrzení použít.

Martin BURSÍK, poslanec /Strana zelených/:
Mluvíte o té diskreditační kampani?

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Přesně tak.

Martin BURSÍK, poslanec /Strana zelených/:
Lidové noviny a redaktoři Lidových novin, kteří byli u mne v kanceláři mi ukazovali dva zdroje. Jeden zdroj byl email ředitele vnější komunikace Czech Coalu Pana Stavěla, kde v tom emailu on uváděl novináře v omyl, protože popisoval jiný předmět smlouvy, nežli který skutečně v té smlouvě byl. Já jsem měl v té smlouvě popsáno a je enviromentální aspekty těžby a spalování uhlí, což znamená vliv spalování a těžby na životní prostředí, kdežto on tam měl popsáno rozvoj uhelného hornictví, což by pak skutečně znamenalo, že jsem se podílel na dalším rozvoji expanzi uhelného hornictví. První lež. Druhá lež, že oni se snažili vlastně přeložit absurdní enviromentální aspekty těžby, to znamená vliv těžby na životní prostředí, že se rovná vlastně získání povolení. Ty takhle vlastně nedůvěryhodné informace dostávaly Lidové noviny včetně toho, o čem se prostě šušká mezi novináři, kdo jim tu informaci donesl. To je na redakci Lidových novin, aby tohle si ti novináři vyříkali, jestli budou mít odvahu tohle popsat, protože to je podstatná informace. Já jim mám zprostředkovaně a nemohu ji říkat. Ale je prostě zcela zřejmé, že se jednalo o diskreditační kampaň. Lidové noviny to měly možnost prohlédnout a přesto se do toho pustily a vlastně popsaly jako danost, že Bursík pracoval na přesídlení obcí. Mně tam ještě na tom mrzí, že poté vlastně Lidové noviny, úctyhodný zdroj, tak další ČTK, Mladá fronta, Hospodářské noviny, přebíraly tuhle informaci, že jsem pomáhal těžařům likvidovat obce, pracoval na té strategii s tím, že uváděly jako zdroj Lidové noviny. Čili mě to ohromně poškodilo. A tím, že to vyšlo jeden den poté, kdy jsem vystoupil ve sněmovně, tahle informace, tak přeci to nelze popsat jinak, nežli jako, říká se tomu v angličtině, to znamená, zaútočte na toho hráče a nikoliv na míč. To znamená odpoutejte pozornost od toho, co říká. A vlastně zastavte jeho kladení otázek tím, že ho zdisreditujete. To je prostě základ té kampaně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Zkusme to vzít popořadě. Když tedy bychom vzali, řekněme, za bernou minci, že Czech Coalu bude stát zato, aby vedl diskreditační kampaň proti vám, pane Bursíku, tak proč ji vede?

Martin BURSÍK, poslanec /Strana zelených/:
Já to řeknu tak, že nikdy nebyl Czech Coal blízko prolomení územních ekologických limitů, to znamená, zbourání obcí, nežli doposud. Jedná se o veliké peníze, tím prolomením limitů se společnost dostane k více nežli 700 milionů tun uhlí a tomu dlouhodobě brání od roku 1991 usnesení vlády ještě z doby ministra životního prostředí Ivana Dejmala. I mně se podařilo v této Topolánkově vládě přijmout usnesení, které potvrdilo, že územní ekologické limity platí, a navíc tady byla ta novela zákona, kterou jsem také prosadil, novela horního zákona, zákona o geologických pracích, jejímž cílem bylo odstranit nedostatek zákona, který vlastně umožňuje těžebním firmám vyvlíknout se z povinnosti a nepředložit podklady, které jsou nezbytné pro takzvaný odpis zásob.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře, kdybychom se na to podívali, řekněme, ještě o něco střízlivěji, tak vezměme, že tato novela anebo novely řekněme, podobně koncipované, které by o něco více usnadnily ten moment odpisů nějakých uhelných zásob pod severočeskými obcemi, tak ta už tuším, sedmkrát neúspěšně nějakým způsobem putovala, či se snažila doputovat vůbec do Poslanecké sněmovny. Což znamená, i kdyby se tato vláda Jana Fischera za tuto novelu postavila, tak s velkou obtížností se dá uvěřit tomu, že by touto Poslaneckou sněmovnou tato novela horního zákona prošla?

Martin BURSÍK, poslanec /Strana zelených/:
To je ale jiné téma. Tady je podstatné, že máme dělbu moci a exekutiva, jejímž šéfem je předseda vlády, se chovala vysoce nestandardně. Za prvé ten návrh, ten vládní návrh zákona stáhl z programu Poslanecké sněmovny ministr průmyslu nebo na jeho návrh. Ačkoliv to byla novela, kterou předkládalo ministerstvo životního prostředí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Zkuste jenom, pane poslanče, pro posluchače vysvětlit, co vám na tomto kroku, který možná může připadat našim posluchačům jako marginální, jaksi technikálie.

Martin BURSÍK, poslanec /Strana zelených/:
Protože na novelizaci těchto dvou geologických zákonů pracovalo ministerstvo životního prostředí zhruba 3 roky a my jsme vlastně provedli tu novelu celou tou procedurou. To znamená, kladné stanovisko vlády, kladné stanovisko legislativní rady vlády, legislativního odboru vlády. Já jsem byl dvakrát osobně na tripartitě. Jednou tam byl můj náměstek. To znamená, my jsme udělali maximum, co jsme mohli, a pro tu novelu zákona hlasovala vláda jako celek, dokonce jsem měl i podepsanou dohodu s předsedou vlády Topolánkem, že uděláme všechno proto, aby poslanecké kluby toto prosadili. O co šlo? Šlo o to konečně dát jistotu obcím, které vlastně 20 let po revoluci stále jsou v ohrožení. Ti lidé stále neví, majíli investovat nebo ne, jaká je jejich budoucnost pořád jsou pod tlakem a teď najednou přijde Fischerova vláda a on umožní to, že stažení návrhu, navrhuje ji ministr, ministr průmyslu. A to další, mám tady dopis, kde ministr průmyslu žádá premiéra, aby neorganizoval připomínkové řízení. To zdánlivě vypadá jako banalita, ale to byla cesta jako bejt ministerstvo životního prostředí, to znamená, celá tahle procedura stažení toho zákona šla úplně mimo ministerstvo životního prostředí, které bylo autorem toho zákona. A pak tam byly další kroky, to zdůvodnění, je vlastně nepravdivá argumentace, kterou převzalo od ministerstva průmyslu. Prostě když to vezmu, evidentně se stalo to, že vláda ovlivnila proces přijímání téhle legislativy ve prospěch těžební společnosti, protože 700 milionů uhlí to je bratru docela slušný zisk a tohle jsou otázky, na které je namístě, aby premiér odpověděl.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
K těm otázkám a k tomu, jestli bude pan premiér Fischer odpovídat, se ještě dostaneme. Ale když to nějakým způsobem seřadíme, a vezeme to všechno, co jste, pane poslanče Bursíku, říkal, vedle sebe a když jste na začátku řekl, že ještě nikdy jsme nebyli tak blízko k odlomení těžebních limitů, tak co to znamená? Že do 29. nebo 28. května tohoto roku, kdy podle zatím dostupných informací budou volby do Poslanecké sněmovny, budou nějakým usnesením vlády těžební limity prolomeny?

Martin BURSÍK, poslanec /Strana zelených/:
Já věřím, že se tak nestane a jen na vysvětlenou. Někteří lidé mi říkali, že to moje vystoupení ve sněmovně bylo vlastně nezvykle tvrdé, že to ke mně nesedí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já jen podotknu pro naše posluchače, vy jste s sebou měl poměrně silný argumentační aparát v podobě Vojtěcha Koteckého z Hnutí Duha, místostarosty Horního Jiřetína pana Bušta a několika dalších lidí. To znamená, že tu věc považujete za extrémně důležitou? Aspoň to tak vypadalo.

Martin BURSÍK, poslanec /Strana zelených/:
Přesně tak, extrémně důležitou a já bych to přirovnal asi k tomu, že před tím týdnem ve sněmovně to moje vystoupení nebylo nic jiného, nežli zatržení záchranné brzdy, tak jako když se řítí vlak, který vlastně cítíte, že se nedaří získat pro to vlastně zájem veřejnosti, zájem médií, a přitom v okolí premiéra ten vliv těžební společnosti je tak silný, že už tady máme návrh energetické koncepce, která počítá s prolomením limitů uhlí, podařilo se jim zlikvidovat dva pokusy. Respektive dva zákony, které by daly jistotu, a perspektivu obcím a umožnily efektivně odepsat ty zásoby uhlí a to znamená, tuhle hrozbu odstranit, takže já to vnímám velmi vážně a dokonce to, co jsem dnes publikoval na tiskové konferenci,to je další otázka navíc, protože představte si, den po mém vystoupení ve sněmovně pan premiér posla dopis starostovi Litvínova, ve kterém vysvětluje, vlastně obhajuje prolomení limitu a vysvětluje, že odstraněním administrativních překážek možného uvolnění těžby hnědého uhlí, což znamená, prolomení limitů, za územními ekologickými limity, neznamená přímé získání povolení hornické činnosti, ale pouze se tím zahájí složitý proces. To znamená, on tady znovu, představte si, den po tom mém vystoupení, zase aktivně premiér v dopise podepsaném, já nepodezírám premiéra, že by tohle byl nějaký zájem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane poslanče, to je zajímavý moment, protože vy jste o tom mluvil na tiskové konferenci. Vy jste říkal, pan premiér by si měl udělat pořádek mezi lidmi ve svém okolí. Měl by si dát pozor na to, jací lidé v jeho okolí se pohybují a tak dále. To je zvláštní představa, že premiér Jan Fischer, který doposud vystupuje jako člověk, který má mozek v hlavě, takže najednou podepisuje papír, jako například tento dopis do Litvínova, aniž by věděl, co tam je napsáno. To si opravdu myslíte?

Martin BURSÍK, poslanec /Strana zelených/:
Tak já si myslím to, že premiér aspoň zatím vystupuje tak, že se z toho dá usuzovat, že pro něj etické standardy jsou jako něco, co je nepřekročitelné. On velmi dbá na to, aby působil jako korektní, solidní premiér, který se chová prostě řádně, korektně a věcně. Akorát, že s touhle jakoby představou úplně nehraje ten proces, kterým vláda stáhla novelu vládní novelu zákona, kterým dala negativní stanovisko k té poslanecké novele a zároveň dopisy, které posílá on. To je totiž zajímavé, podobný dopis na starostu Litvínova šel v květnu minulého roku a my jsme měli den před volbami do Evropského parlamentu společnou snídani, kde mě premiér požádal o hlasy poslanců Strany zelených ve prospěch jeho vlády. Shodli jsme se na tom, že je dostane a zároveň výstupem z té tiskové konference bylo to, že on řekl, že nebude vyvíjet žádné úsilí směrem k prolomení územních ekologických limitů a vláda nerozhodne. A to řekl v reakci na dopis z května. A teď najednou v lednu jde opakovaně dopis. To znamená, že on porušuje slovo. On sice alibisticky, věřím tomu, že se podaří pohlídat to, že vláda nerozhodne o prolomení územně ekologických limitů, ale ty kroky, které vláda aktivně dělá, to znamená, znemožní vlastně přijetí novely zákona, která by dala větší jistotu obcím stran jejích budoucnosti. Která by vlastně oddálila tu možnost prolomení limitů, tím že by došlo k odpisu zásob, tohle vláda zhatila, takže tady jsou přece evidentní kroky, které já jsem jako vypočítal 1 až 6 vlády, které mají vést k tomu, aby se odstranily územní ekologické limity těžby uhlí a společnost se dostala k těžbě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak já znovu, pane poslanče Bursíku, říkám, tak když já přijmu vaši argumentaci, tak to podle vašeho názoru celé vede k tomu, že se vláda chystá prolomit limity těžby uhlí.

Martin BURSÍK, poslanec /Strana zelených/:
Posouvá ten proces velmi rychlým tempem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vzhledem k tomu, že v roce 1991 ty limity byly zřízeny usnesením vlády, tak podobně se dají posunout, prolomit či zrušit také usnesením vlády.

Martin BURSÍK, poslanec /Strana zelených/:
Přesně tak.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Co myslíte tím, že se dá pohlídat? Vy máte jednoho ministra, pana ministra životního prostředí Dusíka ve vládě. Ten to bude hlídat nebo kdo to bude hlídat?

Martin BURSÍK, poslanec /Strana zelených/:
Samozřejmě. Máme dva ministry. Ještě také Michaela Kocába a veřejné, tohle musí být veřejná kontrol a plus tohle je přeci role například má jako Poslanecké sněmovny. Já mám také právo kontrolovat a hlídat fungování vlády a jaksi solidnost.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane poslanče, při vší úctě, vy se můžete postavit na hlavu a vláda příští pondělí, až zasedne, tak to usnesení prostě bude.

Martin BURSÍK, poslanec /Strana zelených/:
Dobře, ale premiér dal nějaký veřejný slib, který zopakoval na setkání se starosty obcí Ústeckého kraje, kterých se to týká. Jestliže teď to téma je takovýmhle způsobem medializováno, jestli se o něm veřejně hovoří v médiích, tak poté si myslím, že ten prostor pro to, aby okolí ho premiérovi podstrčilo další papír jako třeba návrh bodu jednání vlády, zrušení usnesení číslo 444 z roku 1991. Tak si myslím, že už to bude daleko obtížnější, čili to zatažení záchranné brzdy bylo zcela namístě a jaksi doufejme, že tohle skutečně se podaří zvrátit a zároveň, že si premiér skutečně udělá pořádek ve svém okolí, protože on musí vysvětlit a odpovědět na otázky, protože já mám právo klást i otázky, nejsme v Rusku. A jestliže položím jako poslanec zastupující veřejnost otázky, stran nestandardního jednání vlády, tak odpověď, kdy on mi říká: Nebudu s vámi meritorně diskutovat o tom, omluvte se mi, jinak nejste slušný člověk, tahle odpověď je nedostatečná. Všichni odpovídají, Angela Merkelová, Gordon Brown, všichni premiéři. Jestliže jsou obavy o integritu jejich jednání, prostě vysvětlují.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jen připomínám, že posloucháte 20 minut Radiožurnálu a mým dnešním hostem je poslanec za Stranu zelených Martin Bursík. Vy jste řekl bych, naznačil, že jednání vlády Jana Fischera má určité korupční znaky, že podlehlo lobbismu těžařských firem. Pokud bychom vzali definici korupce, tak je to prostě získávání nějakých benefitů, výhod na úkor, řekněme, nebo jaksi z hlediska své veřejné funkce, tak kdo ve Fischerově vládě a jak získával nějaké výhody na úkor své veřejné funkce?

Martin BURSÍK, poslanec /Strana zelených/:
Já jsem zaznamenal to, že premiér včera v odpovědi na dotaz novináře vzkázal, kdo kdy, a jak. Já si myslím, že jaksi co je moc, to je moc. Já nedisponuji tajnou službou, já nemám nafoceny ani nahrány lidi, kteří by předávali finanční obolusy. Já jsem řekl, že tady jde o lobbing, a o tom není pochyb. Není pochyb o tom, že ty kroky vlády byly ovlivněny těžební společností, protože všechny kroky nestandardní, které vláda udělala a byly diametrálně odlišné od kroků předchozí vlády ve stejné věci, to je podstatné tohle, tak je nepochybné, že to nahrává těžební společnosti a že se jedná o ohromné peníze, protože to je přes 700 milionů tun uhlí. Jestliže máme takovouhle intervenci vlády k tomu sledujeme pořad, ve kterém naprosto otevřeně se ukazuje, ve kterém šéf dozorčí rady, který mimochodem rozjel tu kampaň diskreditační vůči mně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Mluvíte o Janu Dobrovském, šéfovi dozorčí rady MUS?

Martin BURSÍK, poslanec /Strana zelených/:
Ano a šéf poradců předsedy vlády Vladimír Mlynář jsou nejlepší přátelé, jak se ukázalo v tomhle pořadu, tak poté to podezření je zcela namístě. A že tyhle ty věci se nedělají zadarmo, to je také nepochybné, ale já si myslím, že to pojmenování bylo naprosto namístě a já si za ním stojím a udělal bych to znovu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Chápu dobře, když říkáte, že to pojmenování, respektive ta vaše řeč, vůči premiéru Janu Fischerovi v Poslanecké sněmovně, byla zatažením za záchrannou brzdu, čili toto tento moment stál mezi tím, jestli budou nebo nebudou ještě za této vlády prolomeny limity?

Martin BURSÍK, poslanec /Strana zelených/:
Ano, jsem o tom přesvědčen. Já jsem řekl, že zdůvodnění negativního stanoviska vlády je prostě skandální podlehnutí lobbismu a naznačuje korupční jednání vlády. Za tímhle, co jsem řekl, si absolutně stojím a myslím si, že ta reakce vlastně uhelné společnosti den nato, a nakonec i dopis pana premiéra, který vlastně pokračuje a nechává se vést tak jako doposud v této věci, jsou jenom dokladem toho, že to co jsem řekl, mělo své racio a bylo pravdivé.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak a teď to vezměme úplně z druhé strany. Ve chvíli, kdy vy dobře víte, ne snad jakými závěry, ale jaká data shromáždila Pačesova komise, která zkoumá energetické potřeby České republiky, víte, jakým závěrem skončil ten oponentní posudek toho týmu expertů, který dal dohromady tehdejší premiér Mirek Topolánek? Tak bylo by něco zvláštního, kdyby další vláda v řadě, což bezesporu vláda Jana Fischera, byť je poloúřednická nebo úřednická, chceteli, je, prostě změnila názor a měla pevný názor na to, že energetická potřeba České republiky vyžaduje prolomit těžební limity a těch 780 milionů tun uhlí prostě vytěžit?

Martin BURSÍK, poslanec /Strana zelených/:
Tohle je úplně legitimní otázka, problém České republiky tkví v tom, že u nás energetickou koncepci připravuje ministerstvo průmyslu a obchodu, kde vliv takových společností jak je akciová společnost ČEZ anebo uhelného průmyslu je enormní a já to mohu srovnat, protože jsem pracoval vlastně jako konzultovat s několika mezinárodními týmy a pracoval jsem s lidmi, kteří byli poradci německé vlády, například v té věci politiky klimatu a energetické politiky, doposud všechny ty koncepce, které byly připraveny, byly jednostranné a byly v podstatě promítnutím lobbistických zájmů té či oné firmy. Bylo by to legitimní v momentě, kdyby ta koncepce skutečně zahrnovala v sobě to, co zahrnovat má, čili vzala v úvahu například i naše závazky v oblasti ochrany ovzduší, naše závazky v oblasti a cíle v oblasti ochrany klimatu, protože, řekněme si to úplně na rovinu, tohle je labutí píseň uhelného průmyslu, protože od roku 2013 začne platit emisní obchodování. Firmy si budou muset nakupovat povolenky za každou vypuštěnou tunu emisí oxidu uhličitého ze spalování uhlí. V aukcích to bude daleko dražší. Tyhle elektrárny dříve nebo později přestanou být konkurenceschopné, ale to už může být pozdě, to už mohou být také ty vesnice zbourány a mohou tam projet ta rypadla pod nimi, čili je naprosto legitimní vést o tom debatu a my jsme také připustili a nominovali jsme do Pačesovy komise například na rozdíl od sociální demokracie své zástupce. Čili tohle je v pořádku. Ale musí to být výsledek prostě racionální debaty a multikriteriálního hodnocení a posouzení různých variant a nikoliv výsledek lobbistické práce na vládu, která si říká, že je poloúřednická, že je nezávislá, má vlastně takový odér věcnosti a nevinnosti a ve skutečnosti se ukazuje, že ten lobbistický tlak na tu vládu je enormní a je daleko větší nežli na vlády politické.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Taková drobnost. A opravdu ten lobbistický tlak je veden opravdu skrze osobu šéfa poradců Jana Fischera Vladimíra Mlynáře, který je kamarádem Jana Dobrovského, což je bezesporu faktem?

Martin BURSÍK, poslanec /Strana zelených/:
Já to považuji za naprosto logické a vlastně, podívejte se na ten pořad 13. komnata, tam je na tom zajímavé to, že celý ten příběh Vladimíra Mlynáře, v podstatě tragický, kde on byl protiprávně a bylo to veliké bezpráví vůči němu a on několik let vlastně jako odolával ohromnému tlaku a muselo to být obtížné, tak tohle je věc, která jako na mne zapůsobila taky a velmi negativně. O to více je pro mne zarážející, když on dokáže hrát po téhle své osobní životní zkušenosti on vlastně jako dokáže hrát nějakou roli v téhle diskreditační kampani vůči mě. To je prostě věc, kterou musím říct, že úplně dobře ji nerozumím.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Je to osobní?

Martin BURSÍK, poslanec /Strana zelených/:
Nevím, netuším. Ale jako copak si premiér neklade otázky a nemá hloupý pocit z toho, že den poté, kdy jsou mu položeny tvrdým způsobem nepříjemné otázky na plénu, někdo jemu kryje záda tím, že rozjede diskreditační kampaň proti mně? A to jsem ještě neměl možnost vyvrátit ten nejpodstatnější argument, který byl proti mě použit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane poslanče, jinak. Vy samozřejmě máte ten standardní, jaksi nástroj komunikace mezi Poslaneckou sněmovnou a vládou, to znamená, interpelace na členy vlády? To uděláte?

Martin BURSÍK, poslanec /Strana zelených/:
To samozřejmě udělám.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Budete interpelovat premiéra?

Martin BURSÍK, poslanec /Strana zelených/:
No jistě, jestliže premiér mi není ochoten odpovědět na veřejně položené otázky a dokonce mi napíše, že se mnou nebude věcně diskutovat o tomhle, tak mu to položím na plénu sněmovny, samozřejmě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak to je jedna věc a druhá, je to evidentně pro vás extrémně důležité téma, už jste to říkal.

Martin BURSÍK, poslanec /Strana zelených/:
20 let.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Nebudete se snažit s Janem Fischerem se setkat a promluvit s ním?

Martin BURSÍK, poslanec /Strana zelených/:
Já si myslím, že to musíme dostat jako do věcné roviny. Já jsem řekl na tiskové konferenci zrovna před týdnem, že mě to vůbec netěší, že vůbec si nepřeji žádný osobní spor a že byl velmi rád tyhle vztahy jaksi znovu dal do normálu a korigoval. Ale to vyžaduje od něj věcnou reakci na mé dotazy, které jsem položil.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená vyjma interpelací s ním mluvit nehodláte?

Martin BURSÍK, poslanec /Strana zelených/:
Ale já s ním samozřejmě budu mluvit, jestliže on bude mít zájem o to na tohle téma hovořit, tak já jsem absolutně otevřený o tomhle hovořit. Tam není žádný blok.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Poslední otázka a ta nesouvisí s naším tématem a pravděpodobně ji dostáváte velmi často od novinářů, ale proč to nezkusit, pane poslanče, už jste se rozhodl, zda budete kandidovat v těchto sněmovních volbách?

Martin BURSÍK, poslanec /Strana zelených/:
Ještě jsem se nerozhodl. Je to otázka několika dnů. A dovolte mi ještě jenom jednu věc. Já vím, že ten pořad končí. Ale to nejpodstatnější v těch titulcích v novinách bylo napsáno, že jsem pomáhal pracovat na strategii přesidlování vesnice a také to, že jsem byl dvojitým agentem a že jsem pracoval jak pro ministerstvo životního prostředí, tak pro uhelné společnosti a já bych jako rád zdůraznil, že v době, kdy jsem měl údajně zneužívat téhle dvojí práce, tak v té době jsem vedl tým, který vypracoval 122 stránkový scénář ministerstva životního prostředí jako vlastně alternativní scénář energetické politiky ministerstva průmyslu a výsledkem toho bylo zachování územně ekologických limitů těžby. Čili já z té doby mám za sebou výsledky práce, které ukazují, že z mé iniciativy a na základě mé práce ministerstva životního prostředí drželo pozici zachovat územně ekologické limity.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Berme to jako finální argumentaci poslance za Stranu zelených Martina Bursíka. Ten byl hostem dnešních 20 minut. Pane poslanče, díky za vaše argumenty, na shledanou.

Martin BURSÍK, poslanec /Strana zelených/:
Já vám děkuji za pozvání.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin Veselovský byl také u mikrofonu Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu. Přeji vám příjemný podvečer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio