Manažer fotbalové reprezentace Vlastimil Košťál

1. duben 2004
O kom se mluví

Od mikrofonu přeje dobrý poslech Jan Pokorný. Hostem je prezident fotbalové Sparty Vlastimil Košťál. Dobrý den. Jste i manažerem fotbalové reprezentace, ta včera v Irsku v přípravném zápase prohrála 2:1. Jaký má význam tenhle výsledek pár měsíců před světovým šampionátem?

Host (Vlastimil Košťál): Dobrý den.

Host (Vlastimil Košťál): Vzhledem k tomu, že se jednalo o přípravný zápas, který hodnotil na tiskové konferenci trenér Brückner jako prospěšný z ohledu toho, že vyzkoušel hráče, v jaké jsou současné formě. Stále samozřejmě máme čas zlepšit formu některých hráčů pro mistrovství Evropy, takže z pohledu přípravy splnil vše, co jsme očekávali. Samozřejmě má ten vedlejší efekt, že skončila ta vítězná série dvaceti utkání. Na druhou stranu já si říkám, lepší když skončila teď, než kdyby skončila v utkání s Lotyšskem.

Moderátor (Jan Pokorný): Jak jste byl spokojen s výkonem Sparťanů, kteří hráli, Jiří Steiner a Petr Voříšek na posledních 10 minut?

Host (Vlastimil Košťál): Tak v podstatě se dá hodnotit akorát výkon Jirky Steinera, Petr Voříšek nastoupil v závěru, takže bych se omezil na Jiřího Steinera. Myslím si, že se velice snažil, měl jednu, dvě zajímavé akce směrem dopředu, ale ten jeho výkon, si myslím, že i on nemohl být spokojený a že určitě má co zlepšovat.

Moderátor (Jan Pokorný): Troufnete si říct, že Jiří Steiner zatím nesplňuje ta očekávání, s kterými jste ho do Sparty vzali?

Host (Vlastimil Košťál): Tak rozhodující jsou fakta. Fakta jsou taková, že ani s Jirkou Steinerem se nám v té útočné fázi nedařilo, jak jsme si přáli, nejsme schopni dávat góly, takže spokojeni nejsme, ale do konce ligy je dlouhá doba, takže třeba i Jirkovi se začne dařit.

Moderátor (Jan Pokorný): Do konce ligy je 7 zápasů. Je to dlouhá doba?

Host (Vlastimil Košťál): Tak je to čtvrtina ligy.

Moderátor (Jan Pokorný): Vyměnili jste trenéra. Byl to hlavní důvod nemastných, neslaných výkonů vašeho týmu v posledních týdnech?

Host (Vlastimil Košťál): Tak já myslím, že to je na analýzu fotbalových expertů, v čem spočívají ty důvody. Každopádně my jsme se rozhodovali tak, že bylo zapotřebí něco v kabině udělat, bylo zapotřebí nějaké zemětřesení. Samozřejmě rozumíme tomu, že v takto rozběhlé soutěži, kdy není žádný čas na trénování, na přípravu, na taktické změny, takže se spíš jedná o nějakou zásadní změnu v mentalitě v kabině, na mentalitě těch hráčů v přípravě na to utkání zejména v hlavách těch hráčů, a proto jsme se rozhodli k té změně, a proto jsme se rozhodli pro Františka Straku.

Moderátor (Jan Pokorný): Znamenalo to, že trenér Kotrba měl přece jenom před tím zápasem se Sinotem to, co jste všichni popírali, tedy nějaké ultimátum?

Host (Vlastimil Košťál): Ultimátum je asi slovo, které bych nepoužil. Každopádně kdyby mančaft vyhrál, tak by pokračoval, ale samozřejmě je třeba hodnotit nějaký časový úsek a v těch posledních utkáních prostě to mužstvo se prezentovalo velice špatně, takže myslím, že změna byla nutná.

Moderátor (Jan Pokorný): Vy jste z toho zápasu se Sinotem odjel v 80. minutě. Už jste se na to nemohl dívat nebo jste někam spěchal?

Host (Vlastimil Košťál): Tak upřímně řečeno, já už jsem věděl, co udělám, takže jsem si to chtěl promyslet cestou v autě sám do Prahy a už vlastně v průběhu té cesty do Prahy jsem kontaktoval Zdeňka Šťastného.

Moderátor (Jan Pokorný): A ten vám odmítl potom?

Host (Vlastimil Košťál): My jsme se v průběhu té cesty už setkali a vlastně jsme si nějakým způsobem předestřeli celou tu záležitost a on si vybral čas na rozmyšlenou do druhého dne.

Moderátor (Jan Pokorný): Nějaká hořkost v něm nebyla, necítíte ji za tím odmítnutím, protože na Spartě už působil?

Host (Vlastimil Košťál): Ne, naopak, to byl velice konstruktivní rozhovor a jaksi vzájemně jsme si vysvětlili ty pozice, znovu moji pozici, proč jsem ho tenkrát propustil ze smlouvy, jeho pozici, proč někdy reagoval tak, jak reagoval, ale naopak si myslím, že tam byly některé věci, které byly potřeba si vyříkat, takže to určitě nebyl ten důvod.

Moderátor (Jan Pokorný): Novým trenérem je František Straka. Co by měl podle vás udělat za prvé?

Host (Vlastimil Košťál): Tak především by měl v té kabině, kde ti hráči sedí se svěšenými hlavami a jsou vlastně nešťastní sami ze sebe a i z těch výsledků samozřejmě, tak by tam měl vlastně přinést takového vítězného bojového ducha a je třeba, aby se ten mančaft chytl hned v tom prvním utkání v neděli na Letné s Blšany a já věřím tomu, že když toto zvládne, tak máme zase možnost i v těch závěrečných kolech bodovat.

Moderátor (Jan Pokorný): Sparta má před sebou zápas s Blšany, s Plzní a s Viktorií Žižkov, tedy s třemi týmy z konce tabulky. Jste z toho nervózní?

Host (Vlastimil Košťál): Nejsem nervózní. Fakta jsou taková, když se podívám na tabulky, že momentálně tam slabší týmy nejsou. Jestli bychom v těchto zápasech neměli uspět, tak samozřejmě nemůžeme pomýšlet na přední umístění.

Moderátor (Jan Pokorný): Když se teď podíváme na Spartu, tak ona vlastně platí 3 trenéry, je to tak?

Host (Vlastimil Košťál): Momentálně ano.

Moderátor (Jan Pokorný): Jak dlouho to vydržíte?

Host (Vlastimil Košťál): 7 týdnů.

Moderátor (Jan Pokorný): Co je podmínkou pro to, aby František Straka eventuálně mohl trénovat i v příští sezóně?

Host (Vlastimil Košťál): Pakliže František Straka splní to, co si všichni přejeme, abychom se dostali na to kvalifikační místo, tak si myslím, že automaticky máme zájem na tom prodloužit tu smlouvu. Ale i v případě, že by splnil to, co od něho očekáváme, to znamená maximální bodový zisk, o kterém diskutujeme, a přesto to nestačilo, protože dneska Slavie má jaksi svůj osud ve svých rukou, koneckonců i Olomouc, který je před námi. Takže i to je možná varianta, kdy bychom se uměli dohovořit na prodloužení smlouvy.

Moderátor (Jan Pokorný): Vy to postupové místo potřebujete proto, že je rozdíl mít několik desítek milionů a nemít, je to tak?

Host (Vlastimil Košťál): Jedná se prakticky zhruba o 100 milionů.

Moderátor (Jan Pokorný): Co by se stalo, kdyby Sparta byla čtvrtá?

Host (Vlastimil Košťál): Byla by to situace, kterou známe. Byl by to ten ročník, kdy jsme sice hráli kvalifikaci, ale neuspěli jsme v té kvalifikaci. To znamená, byla to takřka identická situace, že by vlastně tuto částku bychom si museli vytvořit z jiných zdrojů.

Moderátor (Jan Pokorný): Jaká může být atmosféra v mužstvu, které se v období takových těch matných výkonů dozvídá, že majitel klubu uvažuje o jeho prodeji. Může to mít nějaký vliv?

Host (Vlastimil Košťál): Já si myslím, že nikoliv, že třeba je vnímat tu situaci tak, že AC Sparta Praha je akciová společnost. To znamená, kdyby ty akcie byly na burze, tak vlastně ty akcie se neustále točí na té burze, majitelé si je mění, odkupují, kupují, přikupují a nikoho to nevzrušuje. Tady je ta situace transparentní tím, že ty akcie nejsou volně obchodovatelné, ale samozřejmě platí to, co jsem řekl, že ta situace buď zůstane taková jako je a nebo lepší. Já si myslím, že to je jediná informace, která ty hráče může zajímat.

Moderátor (Jan Pokorný): Kolik už zájemců se vám přihlásilo a komu by mohla Sparta nejpravděpodobněji patřit?

Host (Vlastimil Košťál): Já mohu odpovědět jenom na tu první část otázky. Těch zájemců je pět, ale samozřejmě než nějakým způsobem ukončíme tuto fázi výběru nebo jednání, tak si myslím, že to ještě bude chvíli trvat.

Moderátor (Jan Pokorný): Co by znamenal případný prodej Sparty?

Host (Vlastimil Košťál): Já si myslím, že by to mělo znamenat především to, že klub by měl získat silnější finanční zázemí v tom smyslu, že například bych očekával od nového majitele, že třeba zkusí si zahrát tu velkou partii a podrží třeba ten základní kádr pohromadě po dobu dvou let, což nám samozřejmě není umožněno tím, že jaksi financujeme ten klub ze zdrojů, který sami musíme vytvořit.

Moderátor (Jan Pokorný): To znamená, že by nemusel prodávat jednoho, dva hráče ročně tak, jak to musíte dělat vy?

Host (Vlastimil Košťál): Přesně tak, to je jen prostě možná varianta, takže to je to zlepšení, o kterém hovořím.

Moderátor (Jan Pokorný): A tací zájemci jsou, kteří by tohle finančně mohli krýt?

Host (Vlastimil Košťál): Takhle tu situaci dneska analyzuji.

Moderátor (Jan Pokorný): Uplynulé dny přinesly opět debatu o možné korupci ve fotbale. Pane Košťále, jako předseda dozorčí rady vydavatelství Vltava Labe Press jste požádal o vyšetření toho, jak je t s údajným nejmenovaným zdrojem, který měl redaktorům deníku Bohemia povědět o videonahrávce, na níž měli plzeňští fotbalisté přebírat od ostravského činovníka úplatek za prohraný zápas. Už máte zprávu, jak to bylo?

Host (Vlastimil Košťál): Zatím zprávu nemám, ale samozřejmě je mou povinností jaksi z pozice předsedy dozorčí rady, což je kontrolní orgán vůči představenstvu společnosti, tak jaksi kontrolovat to, jakým způsobem je společnost řízena, jestli nedochází k nějakým pochybením. Takže jsem uložil předsedovi představenstva, aby tuto věc prošetřil, co se týká Plzeňského deníku, kde ty zdroje jsou. Zatím zpětnou informaci nemám, je tady informace od šéfredaktora, který za svými zdroji stojí. Já si myslím, že to nestačí v této fázi, že je třeba tu věc naprosto transparentně vyřešit.

Moderátor (Jan Pokorný): Transparentní řešení, rozumím tomu, pojmenovat ten zdroj, ukázat ho, nechat ho promluvit?

Host (Vlastimil Košťál): Buď ten zdroj mám a nebo ho nemám.

Moderátor (Jan Pokorný): To vyšetřování tedy trvá už skoro týden. Je čtvrtek, před týdnem k téhle aféře došlo. Není to příliš dlouhá doba na to, aby se vyšetřila takováhle celkem snadno ošetřitelná věc, podle mého názoru?

Host (Vlastimil Košťál): Tak já si myslím, že tak jednoduché to zase není. Nakonec do tiskového zákona to byli právě šéfredaktoři, kteří si prosadili možnost ochrany zdroje, takže zase nezjednodušujme tu situaci, že by to vypadlo tak jednoduché. Já samozřejmě budu trvat na tom, aby se to došetřilo a aby ty věci byly zřejmé.

Moderátor (Jan Pokorný): Korupce ve fotbale je jako rakovina, říkáváte. To znamená, že korupce ve fotbale je?

Host (Vlastimil Košťál): Já si myslím, že ta otázka samozřejmě je chytrá tak, jak jste ji položil a správná. Já musím říct, že korupci v tom smyslu tak, jak byla popsána v Plzni, tak s tou za těch pět let, co jsem ve fotbale, jsem se nesetkal.

Moderátor (Jan Pokorný): To znamená, nesetkal jste se s tím, že by někdo se snažil uplatit, koupit, prodat zápas?

Host (Vlastimil Košťál): Ne.

Moderátor (Jan Pokorný): Ať budu dál ve Spartě, výkonném výboru Českomoravského fotbalového svazu nebo budu-li zvolen jeho předsedou, budu proti korupci bojovat. To jsou také vaše slova. Jak bojovat?

Host (Vlastimil Košťál): Tak já si myslím, že to samozřejmě je především v oblasti těch možností, které Českomoravský fotbalový svaz má, čili to znamená, jsou to orgány, který jakékoliv signály řeší. Je třeba je řešit důsledně, je třeba nějakým způsobem aktivně spolupracovat s vedením klubu tak, aby liga zůstala čistá, zejména s ohledem na to, že je třeba nějakým způsobem zajistit fotbal finančně a jestliže zůstane jakýkoliv stín podezření, tak samozřejmě má to naprosto negativní dopad právě na ty finanční toky zvenku, což jsou partneři a majitelé klubů. Takže já si myslím, že to je primární zájem nejenom předsedy svazu, ale všech, kteří jsou za fotbal odpovědni.

Moderátor (Jan Pokorný): Co říkáte ale tomu, že když hráč ve spolupráci s redaktorem České televize prokáže korupční chování a dostane za to distanc na několik měsíců? Mluvím o panu Váňovi.

Host (Vlastimil Košťál): Já s tím nesouhlasím.

Moderátor (Jan Pokorný): A hlasoval jste proti tomuto rozhodnutí.

Host (Vlastimil Košťál): Výkonný výbor o tom nehlasoval.

Moderátor (Jan Pokorný): Chcete být předsedou Českomoravského fotbalového svazu?

Host (Vlastimil Košťál): Jak jsem deklaroval, chci se o to ve volbách v tom řádném volebním období pokusit.

Moderátor (Jan Pokorný): Proč?

Host (Vlastimil Košťál): Protože se domnívám, že fotbal se nachází na nějakém vývojovém stupni a je možnost ho v tom dalším období někam posunout, dokonce to vnímám jako potřebu právě v té vazbě na ty chybějící finance, ve vazbě na mistrovství světa v Německu, které je přede dveřmi, ve vazbě na eventuální stav národního stadionu, což jsou přesně tři věcí, které si myslím, že mám možnost pozitivně ovlivnit a někam je posunout a domnívám se, že by byla škoda, kdyby tato šance zůstala nevyužita.

Moderátor (Jan Pokorný): Rozumím vám dobře, když si to přeložím, že chcete přenést do fotbalu nebo umožnit, aby se do fotbalu dostalo víc peněz?

Host (Vlastimil Košťál): Takhle to je, je otázka nových zdrojů, nových přístupů, protože já si myslím, že ten původní model, kdy jsme nějakým způsobem spoléhali na to, že někdo se o nás postará, protože ten sport má nějakou roli, nějakou váhu, tak bohužel. Samozřejmě je to tak, že primárně se o sebe musíme postarat sami a až když uvidí ti ostatní, že tu dražší věc děláme dobře, tak jsou určitě připraveni nám pomoct.

Moderátor (Jan Pokorný): Uvažujete o tom, že tedy v případě oficiálně ohlášené kandidatury na post předsedy Českomoravského fotbalového svazu byste opustil svoje místo ve Spartě, jakož i funkci manažera fotbalové reprezentace?

Host (Vlastimil Košťál): Já si dovedu představit, že fotbalové hnutí bude požadovat, abych opustil funkci předsedy představenstva AC Sparta Praha. Jsem samozřejmě připraven vyhovět. Já si myslím, že ten požadavek je legitimní, co se týká pozice manažera reprezentace, já si myslím, že tato funkce s funkcí předsedy se dá sloučit. To, že jí jaksi předseda Obst nějakým způsobem tuto gesci svěřil mně, je jeho rozhodnutí, to je v pořádku, ale do budoucna myslím, že tuto gesci bych sloužil s funkcí předsedy.

Moderátor (Jan Pokorný): Hostem dnešního vydání pořadu O kom se mluví byl prezident fotbalové Sparty Vlastmil Košťál. Děkuji za odpovědi, na shledanou.

Host (Vlastimil Košťál): Děkuji, na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Je tu druhá část pořadu, O kom se mluví. Hostem byl Vlastimil Košťál, prezident fotbalové Sparty. Čekáme vaše názory, pocity, dojmy či připomínky, vyvolané ve vás předchozím rozhovorem. Dobrý den, tady je pořad, O kom se mluví.

Názor posluchače: Dobrý den, tady Nykrmajer, Týnec nad Sázavou. Já jsem chtěl, prosím vás, říct, že za prvé nemám pana Košťála moc rád a moc mu nevěřím, nejenom kvůli tomu, že nejsem Sparťan samozřejmě, ale jestliže to tak myslí dobře s tím naším fotbalem, tak nechápu, proč když dokázal se zasadit o to, aby Sparta po návratu z Milána si nechala delší čas, tak pro totéž nemohla udělat Slavie, když hrála taky v předkole Ligy mistrů. To je jedna věc. A za druhé to vypadá před tou kandidaturou, že v podstatě v tom českém fotbalovém svazu je jenom tak jako na oko a mohl by dělat daleko víc, když potom ví, jak to bude dělat, až se bude ucházet o tu kandidaturu, o to předsednické místo.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za názor, hezký den. Další telefonát, prosím.

Názor posluchače: Dobrý den, u telefonu Petr Hnátek. Já jsem posluchač z Prahy. Mám přímý dotaz na pana Košťála. Myslím si, že manažer, který je podepsán pod tím, že Sparta zaplatila a platí 3 trenéry v jeden moment, selhal jako manažer. Myslím si, že by nebylo vhodné, aby takovýhle manažer selhal i u reprezentace. Já to považuji za velké selhání manažera. Ať pan Košťál řekne, jestli si myslí, že udělal všechno dobře nebo jestli je pod tímto podepsaný on. Děkuji.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Haló, dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, tady Honza. Já bych chtěl poděkovat panu Košťálovi za to, že Sparta je, já jsem strašně rád, protože fandím Slavii. Děkuji.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Další telefonát. Dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, Červenka, jižní Morava. Mě pan Košťál trochu rozesmál o té korupci. Protože všichni určitě dobře pamatujeme, že byly doby, kdy na Spartě se hrálo tak dlouho, tak dlouho se nastavovalo, až Sparta dala góla a vyrovnala a nebo šla do vedení, takže to, že pan Košťál o ničem takovém neví, to je naprosto směšné. Jinak je mi to úplně jedno, protože český fotbal mě moc nezajímá, ale prostě tyto věci, to je realita. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za názor. Dobrý den, vítejte.

Názor posluchače: Dobrý den, prosím vás, pěkně, tady Košťál. Já bych, prosím vás, chtěl říct to, postavil se stadion Sparta, Sparta má pořád nějaké přednosti, handluje a prodává hráče. Prosím vás pěkně, jaký je tam to účetnictví, já bych to věděl, já bych chtěl, aby nejenom ve Spartě, ale ve Slavii a v takových těch ostatních klubech, které handlují a prodávají ty hráče, kteří získají od těch nižších klubů nebo těch trošku horších, aby se na to podívalo z právního hlediska, jestli je to všechno prostě čisté a jak to je. Děkuji.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme, hezký den. dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den. Jmenuji se Novotný a jsem ze Středočeského kraje. Pan Košťál se domnívá, že zařazením pana Straky se zvýší bojovnost, nálada v kabině a tak dále. To asi ano. Pan Straka tuto vlastnost má. Já se ovšem obávám, že českému fotbalu i Spartě chybí jedna věc, myšlenka, taktika. Té bojovnosti má náš fotbal dost. Vždyť to jsou někdy jatka, která se objevují na hřišti. To je doslova okopávání ne kopaná. Taktika, myšlenka, Sparta by potřebovala trenéra jako byl Ježek nebo je současný trenér národního mužstva. Děkuji.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, tady Olda Petr, Votice. Nedej bože, aby se pan Košťál dostal do vedení svazu, protože akorát se zvýší korupční prostředí. Děkuji, na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Dobrý den, další telefonát, prosím.

Názor posluchače: Jeřábek, Praha. Mám takový souhrn vět. Pan Košťál je jeden z nejmocnějších mužů českého fotbalu. Věta dvě je, jestli se mu líbí, že ten dotyčný fotbalista, který upozornil na tu korupci, byl potrestán. Věta tři je, co a do kdy udělá pro to, aby ten člověk si zase zahrál? Děkuji, na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Haló.

Názor posluchače: Dobrý den, tady je Vojtíšek, Lysá nad Labem. Já chci jenom říct svůj názor. Divím se lidem, ale to už souvisí s dobou, že jim nedochází, že veškeré masové sporty už minimálně od dob starého Říma slouží akorát k manipulaci masami. Děkuji. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. A další telefonát. Dobrý den.

Názor posluchače: Hlavatý, dobrý den. Mě by jenom zajímalo, jestli pan Košťál měl na sobě černé brýle, to je všechno.

Moderátor (Jan Pokorný): Neměl. Předposlední telefonický názor. Dobrý den.

Názor posluchače: Michálek. To, že pan Košťál vede Spartu do těch nižších pater tabulky, mě ani tak nevadí, protože těch mužstev, který jsou na stejné úrovni, je u nás víc a může zase někdo jiný vyhrát ligu, ale víc mě vadí, že v té reprezentaci by mohl udělat daleko víc škoda, a proto lituji pana Brücknera, že musí spolupracovat s takovým "odborníkem". Děkuji.

Moderátor (Jan Pokorný): A závěrečný telefonát. Dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, posluchačka z Prahy, Stejskalová. Já jako ženská pozoruji, že jde o velké peníze. Sparta v poslední době měla děsné výkony a měla jsem za to, že to je spíš jako zájem o vytunelování, aby potom mohla být nižší cena k odprodeji. Pan Košťál neodpověděl, za jakou cenu a s kým jedná o předpokládaném prodeji, takže si myslím, že teď se rychle musel vyměnit trenér, aby Sparta dostala lepší cenu na prodej. To je můj názor, že se jedná jenom o velké peníze. Je to škoda. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): K tomu bych vám řekl jenom to, co psala tištěná média, že cena fotbalové Sparty byla i odborníky odhadnuta na zhruba tak 750 milionů korun, takže ta informace není tajná, ale už je dlouho veřejně známá. A to byl poslední názor do dnešního pořadu, O kom se mluví. Hostem byl prezident fotbalové Sparty a manažer České fotbalové reprezentace Vlastimil Košťál.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio

Více z pořadu