Mám malé dítě, chci částečně pracovat z domova. Mám na to nárok?

30. říjen 2014
Žurnál servis

Před několika měsíci rozhodl Ústavní soud, že zaměstnavatel musí vyhovět rodičům malých dětí, když chtějí zkrácený úvazek. Co když ale maminka kvůli výši platu zkrácený úvazek nechce? Místo toho žádá, aby mohla část práce vykonávat z domova. Musí jí zaměstnavatel vyhovět? Radili jsme s Janou Seemanovou, právničkou sdružení Aperio.

Odpověď rodiče malých dětí nejspíš nepotěší: zaměstnavatel žádnou takovou povinnost nemá.

„Práce z domova je práce mimo pracoviště zaměstnavatele a může se konat jen za podmínek dohodnutých mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Pokud tedy zaměstnavatel řekne ne, není žádná možnost, jak ho k tomu donutit; musí se na tom prostě dohodnout,“ vysvětluje právnička.


Myslím si, že zaměstnavatelů, kteří podporují práci z domova, přibývá.

Na základě své praxe by zvolila postup postupného přesvědčování. „Například zaměstnavateli navrhnout, že to zkusíme na měsíc – udělat rámcovou dohodu, jak to bude fungovat, ve kterých hodinách budu na počítači a budu k dispozici zaměstnavateli a budu skutečně pracovat, a jakým způsobem budu práci vykazovat a odevzdávat,“ doporučuje Seemanová.

„Třeba ho za ten měsíc, kdy to zkusíme, přesvědčím, že to funguje, a bude to tak moci fungovat dál,“ dodává.

A jak se v praxi „uchytila“ povinnost vycházet vstříc zaměstnancům, kteří mají zájem o zkrácený úvazek? „Bohužel do praxe se to zavádět nedaří, firmy obecně o kratší pracovní dobu zájem nemají. Zpravidla říkají, že by potřebovali motivaci ze strany státu,“ popisuje své zkušenosti právnička.

Rodiče, kteří zkrácený úvazek potřebují, by se podle ní neměli vzdávat. „Rodičům radíme, aby používali argumentaci, kterou v rozsudku použil Nejvyšší soud: tedy že na dobu, o kterou se úvazek zkrátí, mohou najmout člověka na dohodu o provedení práce a podobně,“ vysvětluje Seemanová. Pokud se nicméně zaměstnavatel bránit, zkrácení úvazku mu může nařídit opět jen soud.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio