Malý princ a jeho příběh ožil v novém zábavním parku

Správně vidíme jen srdcem. Co je důležité, je očím neviditelné. To je snad nejznámější citát z knížky Antoina de Saint-Exupéryho Malý princ. Až dosud jsme mohli dobrodružství Malého prince z planety B612 prožívat jen ve fantazii nebo v animovaném filmu. Od začátku července se dají některá jeho dobrodružství i zažít. Ve francouzském Alsasku otevřeli Park Malého prince.

Stal jsem se zas na pár hodin malým klukem. Chlapcem, který chce vidět několik západů slunce za sebou, který si chce pohladit beránka, i když je v bedýnce, rád by si přivoněl k růži a spřátelil se s liškou. Tohle všechno se mi v Parku Malého prince v Ungersheimu v Alsasku podařilo.

Na úvod nás zdraví růže skrytá za svými lístky. Ale jakmile někdo vstoupí, řekne mu: „To jsem ráda, že jste tady.“

Čtěte také

Na řetízkový kolotoč, u kterého se děti předbíhaly, aby zabraly nejlepší místa, jsem se příliš nehnal ani jako dítě. Školákům z letního tábora v nedalekém pohoří Vogézy ale očividně učaroval. Zašel jsem raději do divadélka nazvaného Ochoč si mne. Liška opravdu přišla.

Nakresli mi beránka

Liška na velkém projekčním plátně si vybrala klučinu z první řady a nechala se od něj ochočovat. Pak i krmit a také drbat na hřbetě. Žádný velký výkřik techniky za tím ale není. Za plátnem je živý herec, který na děti mluví a jako liška si s nimi hraje.

Malý princ je bezesporu jednou z nejpřekládanějších dětských knížek

V tomto případě to byla Tatiana, která si pochvalovala, jak na ni děti reagují. Nejlepší je to prý s těmi malými, které ještě nejsou tak znalé techniky a dají se lehko ošálit obrázkem na plátně, protože si nevšímají mikrofonů a snímačů okolo.

O kousek dál se mohou děti vyřádit s barevnými křídami u černé tabule. Že nevíte, jaký úkol je čeká tam?

Je tady celá asi 20metrová zeď, na kterou mohou děti kreslit beránky. Je tu beránek růžový, žlutý, chundelatý, s rohy i bez rohů, ale nikoho ještě nenapadlo nakreslit bedýnku s beránkem uvnitř.

Správně vidíme jen srdcem

Tlačenice je u výběhu s opravdovými ovcemi a také u vedlejší ohrady s vodním příkopem. Tam je „liščinec“, ve kterém chovají čtyři mladé lišky. Ošetřovatelka dětem vysvětluje, že je liška masožravec a je příbuzná se psem, že podobně jako vlk nebo rys patří v lese mezi lovce, ale tím největším predátorem je člověk. Bohužel.

Na jednotlivých atrakcích se prezentují moudra z knížky o Malém princi. Jak říká paní Arlette z města La Rochelle, téměř všechny citáty z knížky jsou stále platné. Třeba to, že jsme zodpovědní za to, co jsme k sobě připoutali, nebo že to, co je důležité je očima neviditelné. Správně vidíme jen srdcem.

Historický letoun si můžou návštěvníci Parku Malého prince prohlédnout nejen zvenku, ale i zevnitř

V parku se baví nejen děti, ale i dospělí. Když se projdou růžovou zahradou, podívají se na film o vesmíru ve 3D, vyletí si na vyhlídku upoutaným balónem nebo si vlezou do letadla z dob druhé světové války.

Takovým velkým výsadkovým dvouplošníkem Antoine de Saint-Exupéry nelétal. Letadlo ale tady má svůj význam.

Na konci července to bude 70 let od chvíle, kdy autor slavné knížky a vojenský pilot zmizel se svým letadlem nad Středozemním mořem. Pravděpodobně byl sestřelen a zřítil se do moře. Jeho slavná knížka a tento zábavní park ho ale budou připomínat.

Plánek Parku Malého prince, který najdete u alsaského města Ungersheim
autor: pan
Spustit audio