Magnet pro sňatkuchtivé Izraelce

Magnet sňatkuchtivých Izraelců. Právě tak působí Česká republika a Praha na tisíce obyvatel židovského státu. Samozřejmě, že důvodem jsou krásy české metropole, ale kromě toho existují i další důvody - třeba ten, že v Izraeli je možné uzavírat pouze náboženské sňatky. Smůlu tak mají třeba lidé, které izraelské ortodoxní rabináty neuznávají za plnohodnotné Židy. Nedaleko Jeruzaléma jsem objevil rodinu, která si svatbu ve stověžaté Praze nemůže vynachválit.

Svatby na Blízkém východě se většinou hodně liší od těch našich, středoevropských. Přesto v Izraeli žijí tisíce lidí, kteří museli oželet orientální prostředí, a vydali se za romantickou svatbou na Vltavě. Tak jako Světlana a Zohar. "Česko je nejromantičtější místo! Máme rádi Prahu, Karlovy Vary, Brno... Proto jsme si vybrali tuto zemi a vůbec toho nelitujeme. Moc se nám tam líbilo, všechno bylo skvěle zorganizované."

Zatímco Světlana je Židovka, Zohar je izraelský Drúz. Když se rozhodli svůj vztah úředně stvrdit, museli do ciziny. I když je Izrael demokratickou zemí, do soukromí občanů výrazně zasahují židovské náboženské instituce. Rabináty dokonce neumožňují sňatek dvěma Židům, pokud nemohou doložit svůj původ podle regulí halachy, tedy náboženského práva.

"Pro sňatky v cizině jsou různé důvody. Jsou to hlavně náboženské překážky. Najdou se však i lidé, kteří se v Izraeli vzít mohou, ale nechtějí. Třeba proto, že to stojí hodně peněz, že je potřeba zvát celé rodiny, a tomu se třeba chce leckdo vyhnout," říká Lia Barzilajová, která má v izraelském městě Petach Tikva agenturu zajišťující svatby v zahraničí.

"Výběr není veliký. V podstatě se jezdí do dvou zemí, odkud se tu sňatky uznávají. Bývalo to i Bulharsko, teď ale zůstal jen Kypr a Česká republika. Kypr je blíž, je to tam snadné, rychlé, až snad obyčejné. České úřady vyžadují více dokumentů, ale lidé tam chtějí pořád víc. Česko je Česko - tedy krása, úroveň, romantika."

Když Izraelci uzavřou sňatek v cizině, po návratu domů ho uzná jejich vláda. A tak Světlana a Zohar už mají bez jakýchkoli administrativních problémů malou dcerku Hilu. Svatba v Praze také ještě více prohloubila jejich vztah ke všemu českému. "Letěli jsme do Prahy sami dva, tam nás čekali naši čeští přátelé. Chodili jsme do divadel, jsou tam krásná místa na fotografování, strávili jsme tam pět dní. Výslovně jsem požadovala, abychom měli svatbu na Staroměstské radnici!" Světlana se Zoharem mi ve svém řadovém domku nadšeně ukazují vitrínu plnou dárečků z Čech. "Máme v Česku hodně přátel, posílají nám různé věci. My jim zase posíláme kosmetiku od Mrtvého moře."

Spustit audio