Má pštros větší oko, nebo mozek?

20. červenec 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Pštros dvouprstý je v současnosti největším žijícím ptákem na světě. Dosahuje výšky až 2,7 metru a jeho váha se pohybuje mezi 90 a 160 kilogramy. Pštros má také ze všech ptáků nejdelší krk.

To s sebou nese dvě výhody. Za prvé mu to umožňuje spásat listí ve výškách, kam nedosáhne většina ostatních býložravců. Další výhodou je, že vysoko umístěná hlava pštrosům zajišťuje široké zorné pole. Tím pádem vidí z dálky blížící se nebezpečí a mohou na ně svým křikem upozornit jak ostatní ptáky v hejnu, tak gazely či antilopy v blízkém okolí.

Uvádí se, že pštros je schopen zaznamenat pohyb už na vzdálenost 3,5 kilometru. Oči tohoto ptáka jsou vůbec dobře uzpůsobeny životu v suchém prostředí afrických savan a polopouští. Dlouhé černé řasy je chrání před pískem a prachem a tuto ochranu ještě zvyšuje takzvané třetí víčko – mžurka, která se zavírá horizontálně od vnitřního očního koutku k vnějšímu.

Jedno pštrosí oko měří v průměru 5 cm, což je jen o něco méně než kulečníková koule (která má standardní průměr 5,72 cm). Jelikož je hlava pštrosa velmi malá, většinu místa v ní zabírají právě oči. Pštrosí mozek je relativně malý a je pravda, že je co do objemu menší než oko tohoto ptáka.

autor: zzk
Spustit audio