Lyžování s hendikepem? Na Šumavě žádný problém

Hendikepovaní lidé na monoski jsou na sjezdovkách k vidění stále častěji. Radost z jízdy si v posledních letech dopřává čím dál více postižených lidí. Jak si hendikepovaní na speciálně upravených lyžích užívají adrenalinu na Šumavě?

„Jezdí na takzvané monoski, která je připevněna na lyži pístem. Přijedou na posuvný koberec, vlekaři už jsou informováni o tom, že mají zpomalit, pokud to jde, tak nejlépe zastavit. Klient se na pístu nadzdvihne, lanovka ho podjede a on dosedne i v té monoski na lanovku a rozjede se s tím,“ říká Zuzana Kolářová, manažerka projektu Lipno bez bariér, který běží už třetí sezónu.

Pořídit si monoski sice není levné, ale tady mají hned tři k zapůjčení, a to jak pro děti, tak pro dospělé. Pokud byste o monoski měli zájem, je lepší do půjčovny předem zavolat, radí Zuzana Kolářová: „Hendikepovaní, kteří mají zdravější vrchní část těla a mohou použít lyžičky, mají zážitek intenzívnější, protože navíc ještě vnímají jízdu přes lyžičky do rukou, což je silnější.

Myslím, že každý má v sobě touhu po překonávání překážek. Tohle je taková výzva pro ty, kteří to nikdy nezkusili. Nikde není psáno, že při první návštěvě musejí sjet sjezdovku. Můžou se jen tak povozit, jen si to osahat.“ Kdo ještě nikdy na monoski nejel, může využít vyškoleného instruktora, který mu jízdu na speciálně upravené lyži vysvětlí.

S monoski můžete na Špičák i Hochficht

Služby hendikepovaným lidem nabízí i skiareál Hochficht, který leží jen 40 minut jízdy autem od Lipenské přehrady. Šéfem areálu je Gerald Paschinger: „Postižení lyžaři hrají velkou roli a mají velký význam. Proto veškerá opatření berou ohled i na to, aby například přepravní zařízení byla vhodná i pro ně. Koneckonců všechny tři čtyřsedačkové lanovky na Hochfichtu umožňují postiženým lyžařům, aby si vyzkoušeli téměř všechny sjezdovky – právě s pomocí těchto moderních lanovek.“ Také Hochficht chce mít v blízké budoucnosti v půjčovnách monoski pro hendikepované lyžaře.

Podobné služby nabízí i další šumavský areál, Špičák u Železné Rudy, dodává majitel areálu Václav Kasík: „Samozřejmostí je, že jede-li někdo hendikepovaný, zastavíme mu lanovku. Navíc máme v areálu zakoupenou lyži se skořepinou, kterou si takový sportovec může u nás zapůjčit a my mu k tomu dáme doprovod i učitele, který ho na menších vlecích naučí s tímto zařízením zacházet. Jsou lidé, kteří se tam naučili jezdit, využívají toho a jsou schopni jezdit už i na velkých sjezdovkách.“

autor: anr
Spustit audio