Ludmila Čírtková, policejní psycholožka

27. září 2012

Práci policejního psychologa zná většina z nás jen z detektivních filmů nebo seriálů. Jak se filmový pohled na tuto práci liší od reality? I nad tím se zamyslela policejní psycholožka Ludmila Čírtková, s níž si povídala moderátorka Lucie Výborná.

„Působím na akademické půdě, kde vyučuji forenzní a policejní psychologii. Navíc jsem konzultant pro policejní praxi,“ zmiňuje některé ze svých mnoha aktivit Ludmila Čírtková. „Kolegové z terénu se na mě obracejí s otázkami. Chtějí vědět, jak se dostat pachateli pod kůži, navázat kontakt a vést výslech,“ uvádí.

„Nejčastěji posuzuji anonymní písemné texty, které se týkají vydírání nebo vyhrožování. Často zpracovávám profily pisatelů a posuzuji, zda dopisy myslí vážně,“ popisuje Ludmila Čírtková s tím, že se často zabývá také profily pachatelů. „Profilování zná obvykle veřejnost z televize. Jde o to, zda činy lze z psychologického hlediska přisoudit jedinému pachateli,“ osvětluje a vzpomíná na případy sérií znásilnění nebo násilného přepadávání finančních ústavů.

Ludmila Čírtková však připouští, že každý se může někdy mýlit. I policejní psycholog. „Máme dobré metody, kterým můžeme věřit. Moje posuzování není založené na intuici,“ zdůrazňuje s tím, že u psaných textů uvažuje o emocích, ale i o cílech a plánech pachatele.

Ludmila Čírtková nastínila, s jakými problémy se na ni její kolegové obracejí

Ve volném čase se Ludmila Čírtková věnuje práci pro Bílý kruh bezpečí, který poskytuje pomoc obětem a svědkům trestných činů. „V historii se neobjevovala jakákoliv péče o oběti. Snažíme se to proto trochu napravit,“ vysvětluje svou motivaci k zapojení do této organizace.

Jak nebezpečný je cyberstalking? Proč se mezi mladými rozmáhá zážitkové násilí a happy slapping? Z jakého důvodu se podle ní ze společnosti vytrácejí vztahové vlastnosti? I na tyto otázky odpověděla Ludmila Čírtková.

Záznam celého rozhovoru s Ludmilou Čírtkovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio