Luboš Němeček

22. červenec 2009

Unikátní systém turistického značení, množství rozhleden a turistických chat. Nejen to jsou výsledky více než stoleté činnosti Klubu českých turistů. Ten stojí také například za stavbou Petřínské rozhledny a lanovky. O historii i současnosti Klubu si Daniela Karafiátová povídala s hostem čtvrtečního Dopoledního Radiožurnálu, Lubošem Němečkem. V pátek 24. července bude hostem herec a architekt David Vávra.

Ve svých začátcích se Klub, jak potvrzuje Luboš Němeček, těšil velké oblibě a vážnosti: "V té době patřilo k bontonu všech lepších lidí, poslanců, být členy Klubu českých turistů. Byla to čest. Patřilo to k dobrému tónu."

Svoji prestiž potvrdil Klub mimo jiné právě velkolepou stavbou Petřínské rozhledny, ke které inspirovala jeho členy návštěva světové výstavy v Paříži.

"Petřínská rozhledna byla otevřena k jubilejní výstavě v roce 1891. Zároveň s ní Klub turistů postavil lanovku na Petřín a postavil i výstavní palác na Výstavišti, který byl pak přenesen na Petřín, doplněn o bludiště a stojí vlastně do dnes," popisuje první velké představení Klubu na veřejnosti Luboš Němeček.

Přestože rozpočet na stavbu rozhledny představoval přibližně stonásobek tehdejšího majetku celého Klubu, podařilo se stavbu zaplatit prostřednictvím podílových listů, které si kupovali podnikatelé, ale i řadoví občané nebo městské části. Rozhledna vznikala necelé dva roky, přičemž hotovou konstrukci smontovalo a postavilo 35 montérů za pouhé dva měsíce.

Právě rychlost a vynikající organizační schopnosti - to byly přednosti Klubu v jeho počátcích a platí to svým způsobem i nadále. Ačkoli dnes nejsou aktivity Klubu českých turistů tolik veřejnosti známé, přesto je jeho činnost v Česku patrná doslova na každém kroku.

Více než 1300 dobrovolných značkařů udržuje jedinečnou síť turistických tras. A ačkoli nové trasy již téměř nepřibývají, hodnotí Luboš Němeček český systém značení stále jako nejlepší v Evropě.

Daniela Karafiátová se Luboše Němečka ptala také na to, jaké jsou další současné aktivity Klubu českých turistů a co svým členům nabízí. Odpovědi Luboše Němečka nejen na tyto otázky si můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Lubošem Němečkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Zajímá vás, jaký význam mají jednotlivé barvy turistických tras nebo proč je v Česku značení v kilometrech a nikoli v hodinách? Pak si přečtěte v záznamu on-line rozhovoru, ve kterém Luboš Němeček po 11. hodině odpovídal na další otázky posluchačů.

autor: and
Spustit audio