Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD

46 z 81 senátorů jsou nově sociální demokraté, což dává této politické straně celkem luxusní možnost utvořit z horní komory parlamentu místo legislativní pojistky brzdu vlády Petra Nečase. Jen na jejich rozhodnutí teď je, jestli se přikloní k nulové toleranci vládních zákonů jdoucích ze sněmovny a ještě víc tak přispějí k bezvýchodnosti současného kabinetu. Vítejte u Dvaceti minut Radiožurnálu. Přeji dobré odpoledne. Dnes je mým hostem místopředseda České strany sociálně demokratické Lubomír Zaorálek. Dobrý den.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Dobrý den, přeji.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Už jste doslavili, pane místopředsedo? Po tom volebním úspěchu, zejména po tom druhém kole, nebo se ještě slaví v sociální demokracii?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Ne, nebyly, tak velké oslavy nebyly. Já myslím, že se posedělo jednou večer, spíš po tom druhém koly, kdy už byl klid. Nebyla to žádná bouřlivá oslava. Možná proto, že nejsme ti správní slaviči, že. Můj kolega Bohuslav Sobotka není typ, který by se nějak rozvášnil a rozbíjel láhve, kouřil Trabuka, takže to asi, jako myslím si, že jsme schopni si takhle sednout a poklábosit, když už máme pocit, že máme i konečně jednou, ty žně prostě dopadly dobře.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
V tom, řekněme, minulém volebním období, třetiny Senátu, se někdy říkalo, sociálně demokratický Senát s tím, že jste měli hodně senátorů v Senátu. Teď je to definitivně sociálně demokratický Senát, protože máte většinu. Tak, co s tím volebním ziskem, jak s ním naložíte, co s tím uděláte?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
No, trošku se mi nelíbilo, jak jste to v úvodu představit, to vítězství, kdy to tak znělo, že ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To je možné, pane místopředsedo.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
... že ne, že jste řekl, jako kdyby taková velká destruktivní síla, která teďka zničí všechno, co si zamane. Proti tomu bych řekl, že tohle by tak úplně nesouhlasil s tím, že jsme teď připravený všechno zničit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já se moc omlouvám, já jsem vycházel čistě z vašich předvolebních hesel, která zněla "tyto volby budou referendum o existenci vlády Petra Nečase".

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
To je pravda, ale já tady co, já to chci upřesnit v tom, že my nejsme ten, který chce rozmetat teď všechno, co vidí, protože například my nabízíme řešení, co se týče sestavení státního rozpočtu, jo. Dokonce bychom si nepřáli, aby tady vzniklo rozpočtové provizorium a nabízíme určitou variantu, řekněme dohody na předčasných volbách a zároveň jsme připraveni podpořit určitou kompromisní podobu rozpočtu a daňových změn, která by zastavila tady ten chaos daňový, který tu je. Ale to proti čemu se tedy vymezíme teďka opravdu zásadně a razantně a teď , to bych říkal ano, v tom máte pravdu, v tom jsme teďka, budeme tvrdí, že tahle vláda nemá mandát na dlouhodobé věci a na dlouhodobá rozhodnutí. To znamená, já si myslím, jestli ten výsledek voleb přece něco říká, tak říká, že jinak ta vláda má, mám velice malou podporu, ta vládní koalice má z těchto voleb, ona nedokázala přesvědčit veřejnost, kde teda bere tu jistotu, že má pravdu ve své kapse a že může prosazovat penzijní reformu, kde i celá řada představitelů té odborné veřejnosti říká, že na to není vhodná doba.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Možná tu nejistotu bere v minulých sněmovních volbách, pane místopředsedo.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Podívejte, když vládnete, máte teda výsledek voleb a chcete ale udělat změny, které se týkají 30, 40 let, tak je nemůžete prosadit na základě jednoho volebního výsledku, aniž se pokoušíte pro to získat širší koalici. To znamená třeba koalici na úrovni tripartity, na úrovni odborné veřejnosti a samozřejmě také opozice, protože máli to vydržet, máli penzijní reforma, majíli daňové změny být na nějakou dobu, má to být trvalá věc, tak je třeba je dohadovat ne z perspektivy, že jsem jednou vyhrál volby. Stejně tak podle mě i u církevních restitucí, já jsem přesvědčen, že to je typ rozhodnutí, které když se týká desítek let, tak musí mít širší zázemí. Ta vláda ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane místopředsedo, to, co říkáte, to říká sociální demokracie kontinuálně už možná celou existenci vlády Petra Nečase. Mě zajímá v tuto chvíli jiná věc.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Nejenom, že to říkáme. My jsme v tomto určitém i úspěšní. Víte, že v tuto chvíli, kdyby nebylo Senátu, tak by už církevní restituce byly. Kdyby třeba nebylo naší debaty a toho, jak toto opakujeme do omrzení, tak by pravděpodobně už penzijní reforma byla hotová. A jak vidíte, pořád to ještě není.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No a to je to, na co se chci zeptat. Jaký je váš plán, a to je to, na co jsem se ptal, jak naložíte s tím volebním výsledkem, protože vy se teď opravu můžete stát, pokud budete chtít brzdou čehokoliv, co k vám půjde ze sněmovny a s čím nebudete souhlasit, možná se vším. Tak se ptám, plánujete toto? To je to zvýšení tlaku na vládu, o které mluvíte?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
To zvýšení tlaku se zejména týká tady těchto dlouhodobých věcí, které se týkají daní, penzí, církevních restitucí, ale i takových věcí, které se odehrají v oblasti sociální, protože pro nás je naprosto nepřijatelné to, co se odehrávalo na Ministerstvu práce a sociálních věcí a to vyvrcholilo vazbou prvního náměstka pana ministra Drábka. To znamená, tady, to je důležité proto, že tímhle ministerstvem prochází, já nevím, jestli polovina mandaturních výdajů, to je obrovský balík peněz. A tady já dneska čtu, že o tu smlouvu, kterou uzavřel pan náměstek podepsal za ministerstvo za stát s Českou spořitelnou, ve které je závazek na dvanáct let pro všechny další ministry. Kde se dokonce překračuje i to, co se řeklo ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane místopředsedo Zaorálku, to co popisujete, beze sporu jaksi neudržitelné téměř asi pro kohokoliv v České republice. Na druhou stranu ...

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
A to jsou věci, které já cítím, že máme dneska říkat, že chceme zastavit. My chceme, aby ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To můžete ale říkat celou dobu. Ale vy teď ten mandát máte větší, minimálně v horní komoře parlamentu a vy to říkáte, říká to váš předseda Bohuslav Sobotka, že zvýšíte tlak na vládu. Zajímá mě, jak to uděláte? A zajímá mě ještě, chcete co nejdříve dojít k předčasným volbám?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
My to navrhujeme jako řešení z naší strany. Nejrychlejší, to znamená dohodu na rozpočtu a pak dohodu na předčasných volbách, protože připadá nám, že tahle vláda. V tom, jak nám tady neustále slábne před očima, není schopna vlastně s žádnou solidnější koncepcí penzijní politiky, sociální politiky přijít, protože na to nemá už odborně, nemá na to energii, aby to udělala.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Proč by se s vámi vláda, koaliční vláda, s vámi se sociálními demokraty měla dohadovat na podobě zákona o státním rozpočtu.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Protože jí za to nabízíme, teda my jí, protože to pravděpodobně není schopna tu dohodu vůbec udělat. Ta situace je taková, aby bylo zřejmé, jak absurdní situace ve sněmovně je. My budeme tento týden pokud na tom vládní koalice bude trvat, tak nás bude nutit hlasovat znova o daňovém balíčku, nebo o tom zdražovacím balíčku, který byl odmítnut Senátem, a který byl dokonce odmítnut už i sněmovnou, přesto nám to vláda znova nutí a dokonce na tomto balíčku tak, jak ona předpokládá, je postaven i státní rozpočet, který předkládá ministr Kalousek. To znamená ve chvíli kdyby tento balíček neprošel, podruhé, tak se vlastně hroutí i celá ta konstrukce. Konstrukce výdajů a příjmů. Ta situace a navíc víte, jaká je situace kolem DPH, kdy vlastně nikdo neví, dva měsíce před koncem roku, nikdo neví, jaká zítra bude daň z přidané hodnoty. Tedy přijde celá řada rozlobených lidí, podnikatelů, živnostníků, všech, kteří neví, co je čeká. To znamená, ta vláda přece objektivně vykazuje zásadní neschopnost zvládat správu toho státu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak mi řekněte, pane místopředsedo, jak by ta dohoda s vládní koalicí sociálních demokratů měla přesně znít, pokud to zvládnete v jedné větě, bude to možná ještě o něco lepší.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Skončit s těmi dramatickými daňovými změnami, dohodnout se na kompromisním řešení kolem DPH, to v této říkáme, ať to zůstane na těch dvou úrovních, které nám sice nevyhovují, že dolních 14 %, ale jako víme, že teď jde jenom o řešení, aby se to stabilizovalo, tak bychom na to byli ochotni jít, nezvyšovat to DPH dále, zabránit tomu, aby došlo k té variantě 17,5 %, protože to je prostě špatná úplně pro všechny.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A co bude za to?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
A za to, že bychom pomohli, a nebo umožnili sestavit rozpočet, nebo umožnili rozpočtu, aby prošel, aby se zabránilo rozpočtem provizoriu, za to se dohodnou na volbách někdy vzápětí po prezidentských, pravděpodobně v nějakém časném jarním termínu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Posuňme se, obrazně řečeno, ze sněmovny o patro výš, do horní komory Parlamentu ČR. Prvním místopředsedou Senátu je dnes občanský demokrat Přemysl Sobotka. Místopředsedkyní, také občanská demokratka Alena Palečková, také tedy za ODS. Po tomto druhém kole senátních voleb má ODS 15 mandátů. Vy máte 46. Je pro vás, jako sociálního demokrata myslitelné, aby ve vedení Senátu byl občanský demokrat?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Já vás jenom na jednu věc musím upozornit. Že ono to nefunguje tak, já jsem člen vedení strany. To máte pravdu. Ale není to tak, že by vedení strany teďka sdělilo představitelům senátního klubu za sociální demokracii, jak mají uspořádat ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Počkejte pane místopředsedo, to já jsem vůbec nedoufal v to, že to takto chodí. To jsem si vůbec nemyslel. Ptám se na to, podle vašeho názoru, protože jste čelní představitel sociální demokracie, tak jestli by prostě důležitou komoru zákonodárců měl vést také občanský demokrat po tomto volebním výsledku.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Já si myslím, že sociální demokracie po každých volbách se odvolává, nebo říká, že uznává princip poměrného zastoupení, takže i po těchto volbách se znovu přepočítá, jak si která strana v Senátu stojí a já předpokládám, že na základě toho se bude vytvářet nové vedení Senátu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Po krajských volbách, jste pane místopředsedo Zaorálku byli v podstatě a teď to neberte priorativně, odsouzeni ke spolupráci s KSČM. Ještě podle toho, jak dopadnou koaliční jednání v mnoha krajích, ale v téměř ve všech krajích České republiky. Zajímalo by mě, jestli to považujete za bezpečnou variantu pro vaší politickou stranu, jestli si nemyslíte, že ty další čtyři roky pro vás budou nebezpečné, protože vám tímto roste konkurence na levé straně politického spektra.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Co je bezpečné v české politice, že? Ale samozřejmě to má určitá rizika, ale nám připadá, po té zkušenosti, kterou máme, že je pro nás větší rizika byly koalice s ODS v těch posledních volbách. Tam mi připadá, že jsme na tohle dopláceli víc, protože jsme se nedokázali třeba i odříznout od toho způsobu, jak s to vedlo před tím, než jsme uspěli ve volbách jako sociální demokraté, že to bylo jednoduché poučení, které jsme zopakovali mnohokrát. My dneska jsme doporučili těm úspěšným sociálním demokratům v kraji hledat koalice s lidovou stranou, která uspěla poměrně, jsme to přivítali, a také samozřejmě víme, že musíme jednat s komunisty jako poměrně úspěšnou stranou těch voleb. A já sám, co jsem jednal, tak je to zase opět hodně to souvisí s těmi osobními vazbami, které v těch krajích jsou, protože i ta úroveň těch reprezentantů je prostě různá, jo. Takže ta řešení ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Teď tomu úplně nerozumím. Co závisí v krajích na osobních vazbách?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Nejde jenom o komunistickou stranu, nebo lidovou stranu, ale jde o to, jaké konkrétní osoby v té jakou mají, jak spolehlivým partnery jsou pro ty naše politiky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tomu rozumím, ale na druhou stranu také v neposlední řadě jde o počty krajských zastupitelů, které daná strana má.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Určitě. Samozřejmě, ale jenom říkám, že při těch volbách, při tom vybírání si těch partnerů hraje roli i ty osobní kontakty. Já prostě na to, já to říkám, protože na to osobně narážím, že mi prostě říká současný hejtman, nebo bývalý, mi říká, tedy já s tímhle člověkem si rozumím, mě je celkem, já vím, že z téhle, nebo jiné strany, pro mě ten člověk je, říkám, to je solidní chlap, jako o něm tady prostě ví se. Jako a od teď ta značka ta politická tam není tak důležitá. Ty kraje jsou často spíš o správě těch krajů, než o nějaké té ideologické politice. Samozřejmě je to dílem v tom zdravotnictví, kde téma privatizace má silný politický, ale jinak je to část toho, jaký je ten člověk, jak je to dobrý hospodář, jak je třeba poctivý, jakou má, jaký má obraz a já vám musím říci, že i v případě komunistické strany bych dokázal vám najít politika, možná to nejsou ti, kteří jsou zrovna vidět v médiích, jako kde mi říkají, ti, a toto je chlap, on má přirozenou autoritu jako komunista, takže tam je to, tam je to rozmanité a člověk musí respektovat, že my sice dáváme nějaké doporučení, nicméně se to rozhoduje mezi těma osobama a oni si musí vybrat někoho, komu mohou věřit a s kým mají pocit, že jsou schopní. Víte, co je důležitý na těch krajských volbách pro mě osobně? Že my jsme sice poprvé, před čtyřmi lety poměrně báječně vyhráli, takže jsme, samozřejmě, to byla velká euforie, ale vlastně ono ještě těžší, když po čtyřech letech jste konfrontován s tím, jestli ti politici, kteří tehdy tak uspěli, jsou schopni to obhájit. Pro mě potěšitelné na těch druhých krajských volbách bylo, že tady je řada osobností sociální demokracie, kteří dokázali obstát po tom měření čtyři roky, kdy předváděli té veřejnosti a jsou přesto důvěryhodní, pořád důvěryhodní.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Řada také ne, nutno podotknout.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Řada ne, ale snad mi nevezmete, že ten výsledkem pro nás je slušný, že ten počet sociálních demokratů, který obstál, je poměrně velmi slušný. Já teda samozřejmě, bohužel ti, kteří selhali, to je naše selhání, ale no to, ten cíl, který jsme si dali, my jsme říkali, kéž bychom měli těch dvě stě, že jo krajských zastupitelů a říkali jsme si, no tak dosáhnout na těch devět, deset hejtmanů, to by byl důstojný výsledek. No a to se nám víceméně povedlo. Takže my rozhodně rozpačití nejsme z toho výsledku.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To jsem pochopil, pane místopředsedo. Jenom ještě jedna otázka, mě zajímá, nebo spíš odpověď na ní. Máte nějaký plán, jak jednat, pokud by se podobná situace s KSČM opakovala, při nejbližších sněmovních volbách? To znamená, že by se vykrystalizovala jako, řekněme, ideální a teď jenom počtem koalice mezi vámi a komunisty?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Jako po sněmovních volbách, že by nám zůstali takto komunisté jako jediný možný parnter?

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Neříkám o tom, že jediný možný, protože v mnoha krajích komunisté, byť jsou silní, tak nejsou jediný možný partner, je tam ještě jiná varianta, ale byl byl by to prostě partner.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Já nevím, je to taková hodně velká spekulace.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Opravdu?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Je, protože mě ty krajské volby spíš ukázaly, že komunistická strana je pořád na svém. Ty její zisky, to připomíná některé ty minulé volby krajské, kdy si pamatuju, to bylo před více než deseti lety, sociální demokracie také měla jenom nějakých 15 % v krajských volbách a ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To tak bezesporu je, pane místopředsedo, na druhou stranu ani ke sněmovním volbám nemusí přijít voliči. Tak, jak s stalo u krajských voleb a ten výsledek komunistů může být opět podobný.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
No, víte dobře, že to by se muselo něco stát. K těm sněmovním volbám pravidelně chodí vyšší, tedy kontingent voličů, než k těm krajským. Takže v tom ty krajské volby moc vodící nejsou a já prostě jsem přesvědčen, že ty parlamentní volby nabídnou větší spektrum možností pro sociální demokraty než to, co nám nabízí ty krajské. A prostě budu vám tvrdit, že komunisté mají tady ten, deset, dvanáct procent, lidí, kteří jsou spojeni s tou poměrně početnou základnou té strany, rodinnými příslušníky, protestními hlasy. To prostě vytváří těch deset, dvanáct. Když máte nízkou účast, tak to dá prostě těch dvacet procent v krajských volbách. To je situace, která není podle mě nějak úplně, že by to bylo úplně šokující, ale v těch parlamentních volbách, tam si myslím, že do toho vstoupí další, myslím si, že bude výrazně větší zájem, předpokládám voličů a myslím si, že i ta nabídka bud širší. Takže vy mi tady v podstatě říkáte, jestli si vezmu někoho, nějakou ženu za ženu, já nevím, jestli za rok a půl nebo za dlouho a něco si o tom myslím teďka. No, já vám říkám, to je poměrně těžké. Já teďka když mi říkáte, jestli si jí vezmu, tak vám říkám, zrovna se do toho neženu, protože má,ta žena má vlastnosti, které tradičně vídám kriticky, a vy se mě ptáte, jestli za rok a půl změním názor, protože už nebude žádná jiná.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Počkejte, pane místopředsedo, hezká metafora, to bezesporu. Na druhou stranu, já jsem se podle toho, co vy jste říkal, pokud by opravdu předčasné volby byly někdy na jaře příštího roku, tak ta žena na vás nečeká zas ve vzdálené budoucnosti, ta na vás čeká už na jaře, případně a ptal jsem se, jestli sociální demokraté mají plán na takovou situaci? Jestli prostě uvažují, co by v takové situaci dělali?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Teď jsem četl rozhovor s Vojtěchem Filipem v Právu, kde řekl, že on o žádné koalici se sociálními demokraty neuvažuje, ani to nenaznačil. Tak vy mě nutíte někoho, kdo mi říká, že o sňatek se mnou vůbec nestojí, teda žena která o sňatek vůbec a vy se mě ptáte, jestli bych si já jí nevzal? No není to ode mě trošku hloupé, abych tvrdil, že já mám zájem o někoho? Navíc kdo ve svých vyjádřeních mi dává košem a ještě, prosím vás, jak vy se do té politiky, tak prostě evidentní je, že komunisté pořád v těch věcech, který jsme jim říkali, že bychom u nich rádi viděli pohyb, žádný velký pohyb nevykonali, takže my se jako nějaký, jako my pro ty naše, když si představím celostátní politiku, to je něco jiného, než politika krajská.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To bezesporu.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Jako, tam už skutečně se jedná o věci orientace země. Tam se skutečně jedná o věci, které, ve kterých jsme dlouhodobě ukazovali, že nejsme schopni komunisty přesvědčit, jako že jsme se pokoušeli o tu debatu. Třeba ve věci evropské orientace. Být prostě méně nacionální a uvědomit si, že tahle země nemá šanci, pokud nebude fungovat ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Prostě, rozumímli tomu správě, prostě z vašeho pohledu zatím ještě není čas na to, začít s komunisty spolupracovat na celostátní úrovni.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Tak, je tam, určitě je tam celá řada věcí, vůči kterým my máme výhrady a ty se dramaticky nezměnily a nepřipadá mi, že by prostě komunistická strana byla vybavena na to, dneska přistoupit na to, co jsou pilíře sociálně demokratického programu, protože víte, o co tady jde? Tady jde o tohle. Že pro mě je nepřijatelná představa, že bychom my, po volbách, nějakým způsobem jakoby komunisovali, to znamená přizpůsobili se komunistickému programu. Jako pokud by tahle nevěsta teda byla ochotna přistoupit na náš program a říci, ano, my tady ty věci jsme nakonec vyhodnotili, to je jediné o co jde. Když budou nějaké volby, tak nás bude zajímat, protože to bude závazek vůči těm lidem, kteří si pořád dokazují, že ještě nám slušnou porci důvěry dávají, že jsme schopní něco udělat. Z toho, co říkáme, že je podstata identita sociální demokracie. Když na to někdo přistoupí, tak do toho s ním půjdem. Ale jako pokud řekne na některé principiální věci říká ne, tak vám přece nebudu dopředu říkat, že tenhle je náš partner.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Stále posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu, stále je mým hostem Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD. Zůstaňme ještě u krajů. Jaká reakce ČSSD bude v krajích, kde jste výrazně ztratili a kde v podstatě už po prvním kole senátních voleb, tedy po jaksi ukončení krajských voleb, šla z vedení vaší politické strany výzva, aby s tím, to dané krajské vedení, a teď mluvím například o Ústeckém kraji, něco udělalo.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Tak, někde se reagovalo poměrně riskně, že jo, nebo zaznívalo poměrně dost velká ochota vzít na sebe odpovědnost. Někde to tak úplně jednoznačné není. Na druhé straně, ono je to podobný příběh. Tak my jsme demokratická strana, my nemůžeme dělat žádné trestné výpravy jako ve Středověku, že když se nám někde nelíbí nějaký kraj, tak tam prostě vytáhneme, popravíme ty a postavíme guvernátora, takže můžeme používat pouze demokratické metody. A víte dobře, že v našich podmínkách to jsou vždy nějaké konference a podobně, které nakonec i na základě těch stanovisek, které my dáváme, jako vedení, postupují. Takže, řekněme v případě Liberce to jde poměrně rychle. V případě Ústí to bude znamenat zase nějakou debatu vnitřní v tom kraji a bude konference a my se budeme snažit říkat svůj postoj, a to, že pokud někdo selže, pokud někdo zhoršuje obraz sociální demokracie a sociálního demokrata, tak by se z toho měl vyvodit příslušný závěr.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Teď mluvíte o kom? Mluvíte například o šéfovi stranické organizace v Ústeckém kraji Arno Fišerovi, či hejtmance Janě Vaňhové?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Tak to jsou samozřejmě nejvyšší funkce vlastně, které v tom kraji, pokud ... to jsou ti, kteří by měli z toh vyvodit nějaký závěr, protože to byl, tuším, druhý nejhorší výsledek a jednoznačně to je to, co táhlo sociální demokracii dolů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Arno Fišera, předseda ČSSD v Ústeckém kraji byl minulý týden hostem Dvaceti minut Radiožurnálu a on kolegyni Veronice Sedláčkové říkal, kromě jiného: "Já jsem členem vyjednávacího týmu, mě přišlo naprosto nemístné dvacet hodin po volbách, kdy jsme měli nastavené mechanismy, kdy jsme měli jasný řád, co budeme dál dělat a předseda kraje je součástí a hlavní osobou vyjednávacího týmu, aby nám vedení, aniž bychom se sešli, aniž by jsme si věc vydiskutovali, jako tu dělaly ostatní strany, na jednou dvacet hodin v televizi úplně natěšeně nás předseda vyzývá k odstoupení. " Tak, myslíte si, že Arno Fišera se chystá odstoupit?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Já nevím. Uvidíme, on teda pravděpodobně má dojem, že ještě je schopen něco jednat a vyjednat. Uvidíme, jak to bude úspěšné. Jako my nemáme moc zájem na tom, aby se za nás prezentovali ti politici, kteří evidentně velkou důvěru veřejnosti nemají a myslím si, že to je také tlak na všechny funkcionáře v tom kraji, aby hleděli prostě udělat změny a tu situaci tam posunout tak, aby sociální demokracie tam měla větší šanci, než měla v těchto volbách. Takže já chápu možná pana Fišeru, který má dojem, že ještě tady má nějaký prostor, ale víte, já si myslím, že ono je to v té politice nakonec docela nemilosrdné. Pokud někdo už tu přitažlivost pro veřejnost a schopnost něco hájit před veřejností ztrácí, tak si to nakonec i ti členové uvědomí, že nemají jinak šanci. Takže, než když budou hledat někoho, kdo je důvěryhodnější. Tady prostě evidentně severní Čechy, což je velký region, který dokonce v něm sociální demokracie by měla mít velký terén pro svou práci, tady podle mě evidentně ztratil jako oproti jiným, řekněme podobným regionům. Takže tady to, že se tam selhalo, to je podle mě nepochybné jako nás to vlastně poškozovalo už před těmi volbami. My jsme jako vedení strany opakovaně jednali s vedením severočeského kraje a vlastně si ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Zjevně neúspěšně.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Ano, tak protože, jak už jsem jednou řekl, nejsme v tom Středověku, že jo. My nemůžeme někomu říci, ty se nám nelíbíš, ty už nám tady neděláš žádnou reklamu. My jsme se rozhodli, že tě nemáme ani dneska k dispozici stanovy, které by nám umožnily takové to tvrdé zásahy, takže my můžeme jednat, můžeme upozorňovat na to, no ale já si myslím, že tak úplně bez nástrojů nakonec nejsme. Podívejte se, vemte si situaci ve Středočeském kraji, to bylo poměrně velký problém, obrovský, který tam vznikl kolem Davida Ratha, byla to úder, že jo vlastně pro ten kraj. I pro to vedení to nebylo jednoduché to komunikovat a nakonec k těm změnám došlo. Takže já si myslím, že to je pouze otázka vždycky o něco času a my musíme mít nějaký prostor, ale nakonec i lidé musí mít možnost prostor si to uvědomit a nějakým způsobem na to reagovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane místopředsedo, díky za váš čas i za komentář.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
To je vše? Děkuju, tedy dobře.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Hezký podvečer. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek byl dnes hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. U mikrofonu byl také Martin Veselovský. Příjemný večer přeji.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnou v Rádiu na přání.

Pokud se chcete našeho hosta na cokoli zeptat, dotaz mu můžete zprostřednictvím formuláře. Na otázky napsané do diskusního fóra bohužel hosté nemohou reagovat. Kompletní přepisy rozhovorů zveřejňujeme zpravidla následující den ráno, v případě státního svátku o den později.

autor: mav
Spustit audio