Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD

Společný kandidát levice. To je něco, co v české politice s velkou pravděpodobností nemá obdoby. Od soboty by mohlo být všechno jinak. Nejen, že si ke Komunistické straně Čech a Moravy přišel Jiří Dienstbier pro podporu, včera pozdě odpoledne proběhlo jednání mezi ČSSD a KSČM na nejvyšší úrovni a téma bylo jediné. Jestli komunisté podpoří sociálně demokratického kandidáta v přímé prezidentské volbě. Začíná Dvacet minut, přeji dobré odpoledne. Do sněmovního studia Českého rozhlasu zdravím místopředsedu České strany sociálně demokratické Lubomíra Zaorálka. Dobré odpoledne, pane poslanče?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Dobré odpoledne, přeji.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Kdo přišel na to, že by Jiří Dienstbier mohl být kandidátem celé levice?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Já se strašně omlouvám, ale teda v tom výroku, jak jste ho řekl, tak já musím to poopravit, protože to není tak, že by naše téma bylo jediné. Ta schůzka byla svolána kvůli tomu, že tady došlo k tomu, že na řadě krajů dnes v zastupitelstvech zasedli vedle sebe sociální demokraté a komunisté a tam se objevila řada věcí, o kterých jsme chtěli mluvit na úrovni celostátní, protože i my jsme měli dojem, že některé věci tam neprobíhají úplně dobře a měli jsme k nim jakési připomínky, takže to téma, to které bylo zásadní, které jsme otevřeli, byla právě ta situace na těch krajích a my jsme se bavili o těchto věcech, takže to zdaleka není pravda, že ta schůzka byla kvůli jedinému tématu a dokonce to nebylo to téma, kterým jsme začali a my jsem se až, řekněme, někdy v druhé půlce jsme se dostali k tématu prezidentských voleb, takže to nebylo, to skutečně nebylo přesné a teďka nevím, že říkáte společný levicový kandidát, tak já teda vím pouze to, že my jsme součástí toho našeho debatování o té situaci, která vznikla, nebou kterou jsme hodnotili po tom vzniku některých koalic, nebo řady koalic na krajské úrovni, tak jsme také mluvili o tom, že jsme zaregistrovali, že komunistická strana nenominuje kandidáta do prezidentské volby a v tom případě bychom stáli o to, aby dala podporu našemu kandidátovi, protože jsme byli přesvědčeni, že v řadě těch věcí, které on dnes představuje, tak se hlásí k hodnotám levice a třeba v oblasti zahraniční politiky a koncepce zahraniční politiky nám připadá, že to je někdo, kdo by neměl být zas takový problém, ani pro voliče komunistické strany. Já jsem třeba zaregistroval také vyjádření Vojtěcha Filipa z posledních dnů, který se vlastně podobně jako já sám vyjádřil k tomu chování české vládní reprezentace, která se nehodlá vůbec účastnit toho předání Nobelovy ceny za mír v Evropské unii v Oslu teda a já jsem zaregistroval, že předseda komunistické strany se vyjádřil, že nějak v tom smyslu, že to je trapné, pokud se nekomunikuje s Evropou a odsoudil to, takže já jsem kvitoval to, že tady se ukazuje, že v té zahraniční politice to vidím jako kdyby určitý pohyb blíže k pozici sociální demokracie a to byl důvod, proč jsem zrovna já říkal, že si myslím, že by pozice Jiřího Dienstbiera nemusela být problémem pro komunistickou stranu, že bychom stáli o to, kdyby to dali najevo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jak by to měli dát najevo? Ptám se na to, co vlastně konkrétního po KSČM chcete v tomto ohledu.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Ono to není tak, že bychom si mysleli, že to teď je vyloženě věc doporučení politických stran. Tohle je přímá volba, já jsem si vědom toho, že to funguje, bude fungovat jinak, ale ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já vím, to by jste o tom asi jinak nemluvil.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
.... ale takže to není tak, že bychom chtěli skládat, ale na druhé straně je to kandidát, který je, kterého nominovala sociální demokracie. On se v těch volbách, v tom, jak vystupuje, skutečně ztotožňuje s našimi hodnotami, dává to mnohokrát najevo a proto nám připadalo, že by komunisté, pokud nemají svého kandidáta, tak by stálo zato, kdyby tu, ten postoj k tomu zaujali a kdyby našeho kandidáta podpořili.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No a jak by to mělo vypadat, to podpoření. Že by povstal Vojtěch Filip, předseda KSČM a řekl by podporujeme Jiřího Dienstbiera?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
My jsme vlastně neříkali zástupcům komunistické strany, jak by to měli udělat. My jsme jim řekli, že nám to připadá vhodné a že by to vlastně bylo dobré proto, že nejde, že jde vlastně o ty věci, které náš kandidát podporuje, ať už teda si budou lidé vybírat jakkoliv, možná že jim bude levicovost a pravicovost v tom nebude pro ně zas tak podstatné kritérium, ale nám o určité věci jde. Ten kandidát je opakuje, mluví o nich a oni by to mohli dát najevo, že to chápou a že teda takového kandidáta by podpořili také. Jak to udělají, to je na nich. My jsme vlastně víceméně tu schůzku rozešli, nebo ukončili tím, že komunisté tady tento náš, naši představu, nebo náš požadavek, ono je to, bylo to spíš tak, že jsme vyslovili, aby se tím zabývali a aby si řekli, aby nám, aby se k tomu nějak postavili a oni to docela přijali, řekli, že to budou projednávat na nějakým svým nejbližším výkonném výboru a těch dalších grémiích, takže já si myslím, že na to budou nějak reagovat a jak to učiní, to je nakonec spíše na nich.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Komunisté kromě toho chtějí garantovat, že celá vaše strana, tedy sociální demokracie stojí za nominací Jiřího Dienstbiera. To můžete, pane místopředsedo, zaručit?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Tak, je pravda, že prezidentská volba ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To jsem rád, že vás to rozesmívá, proč?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
No ne, protože sociální demokracie si tradičně prezidentské volby užívá, že jo, jako prostředí, kdy je možné se svobodně vyjádřit, nebo, kdy ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Případně svobodně rozštěpit názorově.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
No, takže, já vím, na co narážíte, že i v tomto případě zazněly některé tady tohle jakoby trochu komplikují.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No ne, buďme konkrétní. Vaše kolegyně místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová otevřeně navštěvuje meetingy a podporuje Miloše Zemana.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Ano. Takž to je to, proč říkám, že si to užíváme té volby prezidenta tradičně a je to ten okamžik svobody pro některé naše členy, ale to samozřejmě je to otevřené víc, než bychom si přáli teda, ta deba, ale já, no řekl bych, na ústředním výboru, pokud si vybavuju, tak dostal Jiří Dienstbier 75 % podpory v tom hlasování a já si myslím, že teď už je třeba to skutečně respektovat, takže předsednictvo, které budeme mít, tuším, zítra, tak se tím bude určitě zabývat a mě připadá, že tady v tom čase, co zbývá, sociální demokracie dá jasně najevo, že stojí za Jiřím Dienstbierem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
K tomu přimějete i Marii Benešovou?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Ale, já si myslím, že to je věc, ve které teď nejde jenom o to, jak já přiměji, ale já mám na to poměrně velkou řadu reakcí od členů sociální demokracie, kteří se angažovali v podpoře, organizovali podporu a ta nevole je poměrně značná. Takže já si myslím, že to bude také a to je vlastně to, co musíme brát vážně. Tady opravdu byl kandidát, který byl na, říkám, UV 75 %, byl potvrzen jako kandidát, který je za nás a je velké množství členů, který vadí, pokud se bohužel na i na úrovni vedení strany někdo jako kdyby vydá na úplně jinou kampaň. To si myslím, že to je jako, sice jsme tolerantní a demokratická strana, ale to je překročení určité hranice a to si myslím, že se tolerovat nemůže, takže k tomu se prostě musíme postavit a to se stane.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No a kdyby přesto někdo tu hranici překračoval?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Ale, tak to je taková spekulace.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Počkejte, pane místopředsedo, to není žádná spekulace. Tady se bavíme o zcela reálné situaci.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
No ne, jako o co teď jde. Já vám říkám ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já vám rozumím a já vám řeknu, proč se na to ptám, pane místopředsedo. Ptám se na to, že chci ...

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Se postaví, že se vybírá a bude to podle mě poměrně zřejmé a jasné ještě v nejbližších dnech.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No a kdyby a není to žádná velká spekulace, kdyby přece jenom někteří významní členové ČSSD řekli, že přesto si chtějí ponechat názor, že budou podporovat například Miloše Zemana, tak co na to vedení, nebo ...

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Tak, pokud někdo má jiného kandidáta, který patří k jiné politické straně, no tak by měl do ní odejít. Já, kdybych podporoval nějakého jiného kandidáta, já nevím, třeba Přemysla Sobotku, no tak asi, kdybych chtěl se podílet na jeho kampani, tak bych odešel do ODS, protože jinak by mi to nedávalo smysl. Jako, pokud je nějaká kampaň volební a ta strana do ní jde, tak pokud jsem členem té strany, tak bych měl respektovat, když jsme se demokraticky dobrali nějakého rozhodnutí, že jsem součástí určitého útvaru, který má nějaké hodnoty, nějak se dohodl a podle toho se chová. Takže můžeme sice trpět debatu a soudě je čas, je čas debaty, že jo, jak se říká v Bibli, je čas debatovat, no pak už je čas pracovat pro to, abychom v těch volbách uspěli. A to si myslím, že tady už jsme poměrně pár týdnů před volbami a myslím si, že podobná nerespektování, to by mělo vést k tomu, že ten každý dotyčný z toho vyvodí nějaký závěr, ale není možné být v jedné straně a vést kampaň za nějakou stranu druhou, to je, skoro bych řekl, jakési minimum, jakési disciplíny, kterou musí každá strana respektovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Řekněte mi, pane místopředsedo Zaorálku, ještě jednu věc. Pokud by se podařilo nakonec se s Komunistickou stranou Čech a Moravy nějakým způsobem dohodnout, oni by nějakým způsobem deklarovali svoji podporu vůči vašemu kandidátovi, to znamená Jiřímu Dienstbierovi, tak co si od toho slibujete? Ptám se jestli máte vůbec představu, jak velkou podporu v té přímé volbě by to mohlo přinést Jiřímu Dienstbierovi?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Tak, nějakou velmi detailní představu teda samozřejmě nemám, protože přímou volbu u nás nezná nikdo. To je skutečně teď něco, co budeme zažívat poprvé. Jak to veřejnost pochopí, to bude docela zajímavé vidět a já vůbec netvrdím, že to ty podpory politických stran musí být rozhodující, ale my jsme prostě dnes strana, která chce mít co nejlepší výsledek. Chceme, aby to a děláme pro to všechno. Takže to je krok, který cejtíme potřebu udělat. Já si nemyslím, že by byl zanedbatelný, protože zajímavé je, jak se původně říkalo, že ta volba bude úplně proti stranickým kandidátům, tak jak se to blíží ten čas k té volbě, tak si už to tak silně nemyslím. Připadá mi, že i našemu kandidátovi docela spíš je to spíš podpora, když se uvede někde, že je člen sociální demokracie, takže já si zase teď už nemyslím, že by to lidem bylo úplně jedno, jaký profil má ten kandidát, co se od něho dá čekat a přece jenom ta výhoda toho kandidáta jako je Jiří Dienstbier je v tom, že tam je celkem docela očekávatelné, jasné, kdo za ním stojí, ani se nedá čekat, že by ho zítra, jako budoucího možného prezidenta financovala nějaká finanční skupina, protože my ty prostředky dáváme dohromady s ním, nebo mu pomáháme v tom, takže tam není žádný netransparentní dárce, nebo nějaká neviditelná lobbistická skupina, která by zítra mohla ovlivňovat výkon té jeho funkce a mě se zdá, že v poslední době se nám to docela jako vyplatí tady tohle zdůrazňovat, že tenhle kandidát je kandidát, od kterého víme, co můžeme čekat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane místopředsedo na tom se asi shodneme, že to se uvidí minimálně jedenáctého, dvanáctého ledna příštího roku.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
No, ale to je to, co já říkám, že mám pocit, že se to pro nás vyvíjí do určité míry příznivě, že ta stranickost toho kandidáta nám připadá stále méně, že je břemenem a možná stále více je to potvrzení určité očekávatelnosti, transparentnosti a možná toho, že lidé ví, co si s ním spojit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím ve Dvaceti minutách Radiožurnálu místopředseda České strany sociálně demokratické Lubomír Zaorálek. Řekněte mi, pane místopředsedo, tu druhou věc, o které jste jednali na té včerejší schůzce s Komunistickou stranou Čech a Moravy, to znamená o těch krajských koalicích, k čemu jste došli? Vadilo vám, nebo mluvili jste například o tom, že na některých postech a teď můžeme uvést buď Jihočeský kraj, nebo Karlovarský kraj, kde v obou krajích jste v koalici sedí na určitých postech radních lidé, kteří vzbuzují opravdu značnou, neboli ať už mezi učiteli, nebo mezi občany?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Tak, to je, tady to je, myslím, jiné, než je ten obraz, který je v médiích, protože já si apriory nemyslím, že to, že někdo má někoho komunistická strana na těch náměstkovských postech, kde je školství, že to automaticky znamená něco nebezpečného. Protože pokud znám trochu program komunistické strany, tak vím, že to jsou rozhodně zástupci, nebo to jsou politici, kteří budou podporovat finanční prostředky do školství, toho by se ti děti ani tak moc obávat nemusely. V jejich programu je vždy výrazná podpora školství. Dokonce jsou to programy, kde se mluví o tom, že to školství má být otevřené, to nemá být žádné elitářské struktury přístupné jenom pro někoho, že to si nemyslím, že by byly věci, kterých by se měl někdo obávat. Na druhé straně si myslím, že rozhodně dnes pracovat jako náměstek pro školství v kraji neznamená, že by ten dotyčný mohl mluvit do osnov. Takže mě v tomhle ty protesty, které vidím v některých těch krajích připadají skutečně opožděné. Takže, pokud někdo chtěl mít jinou politickou reprezentaci, tak měl něco dělat před těmi volbami. No a je možné, že to je plus, že to prostě bude pro ty lidi do budoucna mobilizace, že se musí víc starat, koho zvolí, ale jinak mi připadá, že ten, zřejmě ten pocit, kteří volili komunisty, je výrazně větší, než počet těch, kteří dnes demonstrují. Takže to si nemyslím, že by bylo něco, co bychom brali jako nějaký zásadní problém. To je, to ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rozumím. O čem jste tedy debatovali zejména v tomto ohledu?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Debatovali jsme o tom, že možná některé symbolické věci, které jsou, tak nám úplně šťastné nepřipadají. Já to řeknu rovnou. Nominace bývalého politika pohraniční stráže, to teď už to je, že to je něco jiného než to, co se kritizovalo třeba v těch jižních Čechách. To si myslím, ani mě se nezdá být vůbec šťastné a nelíbí se mi to. Takže, nebo některé ty symbolické věci. To nám připadá, že tady je hodně konkrétních věcí, které na těch krajích je třeba dělat. A tohle, pokud k něčemu podobnému dojde, tak si, tak prostě to rovnou říkáme, že to nám nepřipadá, že by to pomáhalo tomu, abychom se soustředili na konkrétní praktické věci provozu. Ty regiony, ty kraje toho budou mít hodně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A ten vzkaz, pane místopředsedo, který jste předali na té schůzce vašim komunistickým partnerům v krajích zněl jak?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
No, abychom se co nejrychleji přesunuli k tomu, co ty kraje skutečně musí dělat, k těm praktickým věcem. A aby se od nějakých, aby se nepřilévalo, nedávali důvod k žádným těm ideologickým debatám. A aby na tom, třeba aby ani komunistická strana k tomu nedávala žádné důvody.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Takže, pochopilli jsem to správně, například náměstek hejtmana Karlovarského kraje, Václav Sloup, komunistický náměstek, který je tím bývalým politikem, o kterém jste mluvil, tak by z vašeho pohledu na tom místě neměl být.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Ne, to není tak, že bychom teď chtěli říkat komunistům, jak mají měnit ty posty. Podle toho, co bychom si nyní přáli, ale myslím si, že máme právo říci, že to třeba nebyl šťastný krok a že by to měli do budoucna takové věci brát vážně a zvažovat, protože to je opravdu olej do ohně a ani my z toho nejsme nadšeni.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Co to znamená do budoucna? Když tam v tu chvíli ten radní sedí?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
No, tak my nebudeme teďka říkat, aby něco měnili, nebo dělali, nebo ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, proč jste jim něco říkali vůbec?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
No, protože jedná se také o některé věci, já nevím, mám na mysli nějaké obrazy a symboly, které jsem, mám dojem, taky někde se objevily a to mi připadá taky, že je chyba a nelíbí se nám to.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Máte na mysli například obrazy tu Lenina, tu někoho jiného, řekněme z komunisticky mytologie.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
To není vůbec nic, co bychom rádi viděli v našich kancelářích jakýchkoliv v této zemi, protože to, myslím si, že pokud, nechtěli bychom k tomuhle vést nějakou velkou debatu, byl bych prostě raději, kdyby se, kdyby tyhle věci se do politiky takto netahali, protože pro sociální demokraty to ale jsou symboly doby, která pro nás znamenala konec existence a nemožnosti vůbec politicky existovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A co vám na to říkají i zástupci komunistické strany?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
My jsme po nich nechtěli, aby nám zrovna říkali, co budou dělat. My jsme pouze řekli, co si myslíme a v čem je třeba udělat něco pro to, abychom se mohli soustředit na důležitější a praktičtější věci.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No a to znamená, že kdy oni řeknou no dobře, tak jsme si to vyposlechli, ale nám se ty plakáty a obrazy líbí a nakonec Václav Sloup je správný člověk na správném místě, necháme to být, tak vy to také necháte být?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Ale teď mi to nepřipadá, že to je věc nějakého sporu mezi námi. My jsme se ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ne, to já se ptám.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
... řekli, že některé věci nám připadají zbytečné. Nadrámec toho, co jsme měli představu, jak se budeme, navíc, že máme asi společný zájem se věnovat jiným věcem, tak aby to vzali v potaz a nedávali důvody k tomu, aby se to celé odklánělo jinam. A mám pocit, že to nebylo tak, že by to někdo nevzal, nebo nepřijal. Prostě, řekli jsme si, co nám připadá, že je třeba otočit, nebo změnit a čím je třeba se soustředit na to, co bude asi i veřejnost nakonec vnímat i daleko lépe.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Lubomír Zaorálek, místopředseda České strany sociálně demokratické, je dnes hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. A ještě jednu věc, pane poslanče, bych chtěl od vás vědět. Rozpočtový výbor sněmovny schválil návrh, aby se paušální náhrady, které dostávají poslanci a senátoři na dopravu, stravu a reprezentaci, od příštího roku nedanili. Jinak řečeno, pokud to schválí celá sněmovna s velkou pravděpodobností vám zákonodárcům reálně stoupnou peníze, které budete pobírat měsíčně. Je to v pořádku?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Ale my tady to návrhy, které vláda předkládá, podporovat nebudeme. Pokud navíc se ukáže kdekoliv, že nám koruna na platech stoupá, tak prostě tím spíš, ale my dneska nemáme chuť podporovat tady tyto vládní návrhy, které tady přicházejí neustále s jakýmsi zpožděním a navíc ještě v podobě, která není transparentní vyvolávat celou řadu pochyb, takže my nemáme důvod to podpořit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, že až to dojde na plénum Poslanecké sněmovny a bude se hlasovat o takovém zákonu, který by zrušil zdanění poslaneckých a senátorských náhrad, tak sociální demokracie bude proti?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
My nebudeme podporovat návrhy, které budou znamenat nějaké navýšení platů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ale jenom čistě technicky, pane poslanče, bavíme se o něčem, co nebude jaksi formálně zvyšovat plat zákonodárců. To asi víme oba dva. Bavíme se o tom, že díky nezdanění těch náhrad by poslanci podle toho, kde bydlí, přišli si na nějakých devět až dvanáct tisíc k platu.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Dobře, ale mě jde o to, mě jde o to, jestli v tom výsledku v celku prostě by znamenalo, že by ty příjmy poslanců stouply, nebo nestouply. To je to, čím já se řídím. Pokud to hlasování by se mělo být, by výsledkem by mělo být, že ten příjem se zvedne, tak to prostě podporovat nebudu, ale obecně vím, že v našem klubu není vůbec ochota podporovat tady ty vládní návrhy, které se týkají platů, které jsou dělané pozdě, které nejsou dobře připravené, protože do toho vstupují ty problémy s platy soudců, takže ta situace je zkomplikovaná opět vládou, podobně jako se to stalo v případě daní a rozpočtu a tak dále. Jako to znamená ta vláda tady neustále s katastrofálním zpožděním často vypadá, že už jde o život, posílá věci, které jsou špatně připravené, ke kterým je těžké zaujímat stanovisko, protože směšují často více věcí najednou a staví nás do situace, kdy se to prostě nedá podpořit. Jako a potom vystoupí premiér a řekne, že to je vina sociální demokracie, že mají, máme, není jasné, jaké budou daně po prvním lednu. To mi připadá jako už /nesrozumitelné/, takže chápete, tyhle věci jsou tady opravdu, a ty platy jsou zase další takový příklad. Něco se tady pošle pozdě, co je velmi najedou složité v tom, že je to spojeno se, s platy soudců a po nás se chce, abychom to, prostě my tento typ návrhu podporovat nebudeme.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Takových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu. Místopředseda České strany sociálně demokratické Lubomír Zaorálek byl mým hostem. Pane místopředsedo, díky za váš čas a na shledanou.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Já děkuju za pozvání, na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin Veselovský byl u mikrofonu Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu, přeji dobrý poslech.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnou v Rádiu na přání.

Tento rozhovor musel být z časových důvodů předtočen, proto tentokrát bohužel není možné odpovídat na otázky zaslané během vysílání. Děkujeme za pochopení.

autor: mav
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.