Listopad 89 nespadl z nebe. Kdy se naše svoboda stává chaosem? ptá se Dominik Duka

22. listopad 2014
Glosa Dominika Duky , Glosa Dominika Duky

Svoboda vyžaduje občanskou kázeň, připomíná kardinál Dominika Duka. Přečtěte si, jak reflektuje připomínku 25. výročí událostí 17. listopadu 1989. V následující glose nezapomíná ani na Anežku Českou.

Vážení přátelé, milí rozhlasoví posluchači, v sobotu 15. listopadu jsme v katedrále svatého Víta poděkovali svaté Anežce České, která se světicí nenarodila, ale stala se jí svou věrností Kristu a důslednou obhajobou pravdy a spravedlnosti.

Zvolili jsme tento den nejen pro vyjádření vděčnosti za svatořečení svaté Anežky, ale také proto, že legendárním způsobem přinesla svobodu naší zemi. Několik dní po svatořečení v Římě došlo u nás ke známým událostem 17. listopadu 1989.

Listopad nespadl z nebe, ani se sám od sebe nestal. Nabyli jsme svobodu, která ale byla těžce vykoupena odvahou studentů před 75 lety, obětmi z doby války, vystoupením studentů v roce 1948, ale i oběťmi 50. let.

Čtěte také

Nelze zapomenout na Valdice, Mírov, Jáchymov, Ruzyni, Pardubice, Jihlavu, Leopoldov, Železivce a na jména jako Milada Horáková, Heliodor Píka, student Bacílek, farář Toufar nebo na stovky rolníků a statečných odborářů.

Kardinál Dominik Duka převzal z rukou skautů betlémské světlo

Svoboda, v níž žijeme, musí mít cíl a vyžaduje občanskou kázeň. Klademe si otázky. Kdy už není svobodou, ale chaosem? Je nám jasné, že demokracie má svůj řád? Jsme si vědomi, že dochází k odlidšťování člověka? Myslíme na to, že člověk bez jasných morálních zásad se nemůže ani orientovat ani bránit?

Myslím, že tato chvíle vzpomínání je vhodnou příležitostí k sebezpytování a přiznání, co jsme každý osobně dlužen sobě, druhým lidem, národu, padlým i Bohu.

autor: Dominik Duka
Spustit audio